سه‌شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
دعایی: زنده‌یاد حبیبی حق‌تالیف را حلال‌ترین درآمدها می‌دانست/ ماجرای سه روحانی خوش‌تیپ حوزه علمیه قم

حجت‌الاسلام سیدمحمود دعایی، مدیرمسئول روزنامه اطلاعات در آیین رونمایی کتاب «دیدار در پاریس؛ خاطرات دکتر حسن حبیبی و خانم شفیقه رهیده» گفت: وی در شرایط دشوار بیماری اثری پژوهشی ارزشمند تالیف کرد و معتقد بود که حق‌تالیف یکی از حلال‌ترین پول‌هاست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین رونمایی از کتاب «دیدار در پاریس؛ خاطرات دکتر حسن حبیبی و خانم شفیقه رهیده» به کوشش پدرام الوندی، با حضور دکتر حسین مهرپور محمدآبادی، عضو حقوقدان شورای نگهبان، حجت‌الاسلام سیدمحمود دعایی، مدیرمسئول روزنامه اطلاعات، دکتر شفیقه رهیده، آزاده حبیبی، حورا صدر و برخی چهره‌های سیاسی و فرهنگی دوشنبه 15 شهریور در موسسه تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.

انتشار «دیدار در پاریس» مثل معجزه است

حجت‌الاسلام دعایی با اشاره به وضعیت جسمی زنده‌یاد حبیبی در سال‌های پایانی حیاتش گفت: وی در اواخر عمر شرایط سختی داشت و هفته‌ای دو یا سه مرتبه دیالیز می‌شد که این وضعیت بسیار طاقت‌فرسا بود. معاون سابق رئیس‌جمهوری در همین شرایط کتاب تالیف کرد و کار تحقیقی بسیار ارزشمندی انجام داد که یک کار پژوهشی مردم‌شناسی ویژه‌ای نیز بود. ما در انتشارات اطلاعات اصرار کردیم این‌ کتاب در همان شرایطی که وی در بستر بیماری بود، منتشر شود و انتشارات اطلاعات این اثر را به خوبی به چاپ رساند.
 
وی افزود: کتاب را پس از چاپ به زنده‌یاد حبیبی تقدیم کردیم که بسیار خوشحال شد و گفت حق‌تالیف پول حلالی است و من برای مصارف حساس تلاش می‌کنم از همین حق تالیف‌ها استفاده شود.

مدیر موسسه اطلاعات گفت: بنابراین با شرایطی که برشمردم و خصوصیات اخلاقی که دکتر حبیبی داشت، افرادی که کتاب «دیدار در پاریس» را تدوین و منتشر کردند، می‌توان گفت کار بسیار بزرگی در حد یک معجزه انجام داده‌اند.

تالیف اثری ارزشمند در بستر بیماری

حجت‌الاسلام دعایی افزود: زنده‌یاد حبیبی در زمانی که بیمار نبود نیز از مصاحبه کردن با رسانه‌ها دوری می‌کرد و کلا از این کار امتناع داشت. حال اینکه مصاحبه‌های این کتاب در دوران بیماری وی صورت گرفته، کاری در حد معجزه است. ضمن اینکه همسرشان، شفیقه رهیده نیز بسیار از مصاحبه رویگردان هستند و حتی با اصرار ما هم حاضر به گفت‌وگو با روزنامه اطلاعات نشدند.
 
وی ادامه داد: من در کتاب یک اشکال تاریخی پیدا کردم و آن اینکه حبیبی در قسمتی از خاطراتش اشاره به «طه یاسین رمضان» کرده که از سوی صدام حسین برای مذاکره با مسئولان کشور به ایران آمد، اما در حقیقت آن فردی که برای مذاکره به ایران آمد، «عزت ابراهیم» بود و نه «طاها یاسین رمضان». عزت ابراهیم شخصیت بسیار مرموز و متظاهری داشت. با این وجود زنده‌یاد حبیبی در هنگام مذاکره گول ظاهر این فرستاده عراق را نخورد اما شاید درج نام یاسین رمضان به جای عزت ابراهیم به دلیل وضعیت جسمی حبیبی در زمان بیماری اتفاق افتاده باشد.

مدیر موسسه اطلاعات با اشاره به خاطره نخستین دیدار با امام موسی صدر اظهار کرد: در دوران پیش از انقلاب بنده به همراه تعدادی از طلاب حوزه علمیه قم فعالیت‌های سیاسی مخفیانه داشتیم و نشریه‌ای را با عنوان «بعثت» چاپ می‌کردیم. کارهای تحقیقاتی پژوهشی نیز در کنار فعالیت‌های سیاسی مخفیانه نیز انجام می‌دادیم که یکی از آنها پژوهش و تحقیق در رابطه با مبانی حکومت اسلامی بود که اگر زمانی حکومت شاهنشاهی از بین رفت، یک مبنای تئوریک برای اداره کشور داشته باشیم.
 
پژوهش و تحقیق در رابطه با مبانی حکومت اسلامی

حجت‌الاسلام دعایی بیان کرد: در زمانی که ما مشغول فعالیت‌های مخفیانه بودیم، رزیم شاه امام موسی صدر را که رهبر و پیشوای سیاسی شیعیان لبنان بود، برای مذاکره به ایران دعوت کرد. وی نیز به دلیل آنکه شاید بتواند از این دعوت زمینه‌هایی برای بهبود اوضاع رفاهی شیعیان لبنان فراهم کند، با قبول این دعوت به ایران سفر کرد ما نیز از این موقعیت استفاده بردیم و امام موسی را به قم دعوت کردیم تا برای برخی مسائل با وی مشورت کنیم.
 
وی عنوان کرد: این دیدار در قم در منزل آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برقرار شد و افرادی مانند مرحوم آیت‌الله ربانی شیرازی، مصباح یزدی، حجت‌الاسلام هادی خسروشاهی، من و تنی چند نیز حضور داشتند. در اواسط جلسه زنده‌یاد آیت‌الله حسینعلی منتظری به ما پیوست. امام موسی صدر به محض دیدن وی بلند شد و با وجود امتناع آیت‌الله منتظری خم شد و دست استاد پیشین خود را بوسید.
 
این روحانی مبارز با اشاره به ویژگی‌های رهبر مجلس اعلای شیعیان لبنان افزود: امام موسی شخصیتی کاریزماتیک داشت و این نوع احترام گذاشتن وی برای ما شگفت‌انگیز بود. بعدها روایت کرد که وقتی در قم بوده از کلاس‌های درس آیت‌الله منتظری استفاده کرده و به دلیل حق شاگردی و کرنش به استاد، دست وی را بوسیده است.
 
روایت موسسه صدر از سه روحانی خوش‌تیپ

حسین مهرپور محمدآبادی نیز در این مراسم رونمایی کتاب گفت: امام موسی صدر در سال 1338 به لبنان رفت و من نیز در همان سال‌ها برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم آمدم، اگرچه سعادت دیدار با وی را نداشتم اما تلاش‌هایش را در بهبود جامعه شیعی در لبنان و تاسیس جنبش‌هایی چون «امل» را دنبال می‌کردم.
 
وی در ادامه اظهار کرد: در یکی از کتاب‌هایی که از سوی موسسه فرهنگی و تحقیقاتی امام موسی صدر چاپ شده از شخصیت‌هایی چون امام موسی صدر، شهید آیت‌الله محمدباقر صدر، آیت‌الله حسین خادمی و شهید آیت‌الله دکتر بهشتی با تعبیر چهار پسرعمو یاد شده است. از بین این شخصیت‌های برجسته من صرفا با شهید بهشتی ارتباط بسیاری داشتم. همچنین در آن دوران در قم از شخصیت‌هایی چون امام موسی صدر، آیت‌الله بهشتی و حجت‌الاسلام دکتر علی‌اکبر صادقی با صفت روحانیون خوش‌تیپ یاد می‌شد. در دوران همکاری با شهید بهشتی به عظمت روحی و اخلاقی وی پی بردیم و امیدوارم که خداوند با گرفتن وی، حداقل امام موسی صدر را به جامعه ما بازگرداند.
 
«دیدار در پاریس» برش کوچکی از خاطرات سیاستمدار گره‌گشا

الوندی درباره خاطرات دکتر حسن حبیبی در تاریخ معاصر ایران گفت: به دلیل سال‌ها حضور دکتر حبیبی در سطح نخست اجرایی کشور، قطعا خاطرات وی بیش از ده‌ها جلد کتاب خواهد شد که در صورت چاپ می‌تواند اثرگذار و تحول آفرین باشد. «دیدار در پاریس» صرفا برش کوچکی از خاطرات دکتر حبیبی است که البته در آن اطلاعات باارزشی به خواننده ارائه می‌شود. به عنوان مثال یکی از نکات مهمی که برای نخستین بار در این کتاب آمده، آشنایی شهید دکتر چمران با امام موسی صدر است، امام ابتدا تصمیم داشت وظیفه تاسیس و مدیریت مدرسه صنعتی جبل عامل را به دکتر حسن حبیبی واگذار کند که البته این اتفاق رخ نداد.
 
الوندی با اشاره به شخصیت گره‌گشای دکتر حبیبی بیان کرد: در پژوهش‌هایی که به مناسبت کار روی این کتاب درباره دکتر حسن حبیبی انجام دادم، متوجه نقش گره‌گشای وی در امور سیاسی شدم. دکتر حبیبی شخصیتی بود که سیاست‌ورزی را با محوریت گره‌گشایی پیش می‌برد و چنین شخصیت‌های در کشور ما بسیار انگشت‌شمار هستند.

در پایان نشست سخنرانان و برخی همکاران دکتر حبیبی تابلوی طرح جلد کتاب «دیدار در پاریس؛ خاطرات دکتر حسن حبیبی و خانم شفیقه رهیده» را امضاء کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها