جمعه ۱۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
یاحسینی: کتابی که سخن از دلواری می‌زند، بدون ناشر مانده است/ به کما رفتن شرح دلاوری قهرمان خطه‌جنوب

سیدقاسم یاحسینی در ارتباط با کتاب آماده چاپ با موضوع قهرمانان و روزنامه‌نگاران دو قرن اخیر جنوب گفت: کتاب شامل 16 مقاله از قهرمانان، رهبران و روزنامه‌نگاران دو قرن اخیر جنوب ایران است که متاسفانه پس از آماده شدن کتاب، با وجود تلاش استاندار و معاون استاندار بوشهر، برای چاپ با مشکل بودجه مواجه شده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- هفته پیش خیلی اتفاقی کتابی را ورق می‌زدم که سخن از تدارک رفتن چند جوان ایرانی به مهمانی بالماسکه بود و میان شخصیت‌های داستان این بحث مطرح شد که چه لباسی و در واقع چه شخصیتی را انتخاب کنند. در این میان سخن از انواع قهرمان‌های خارجی بود و دریغ از یک قهرمان ایرانی!
 
شاید باید گفت وقتی جشنی از یک فرهنگ دیگر وارد ایران شده، نباید انتظار داشت در آن جشن از قهرمانان و اسطوره‌های ایران سخن به میان بیاید، اما می‌توان راهی اندیشید تا امثال آرش کمانگیر، رستم دستان، رئیسعلی دلواری، سورنا، ریزعلی خواجوی، ستارخان، تختی، پوریای ولی، لطفعلی‌خان زند و محمد جهان‌آراء بتوانند به قهرمانان قابل لمس جوانان جامعه تبدیل و تنها در دل صفحات کاغذی کتاب محصور نشوند.
 
قصدم از این مقدمه‌چینی این بود که بگویم زمانی در سالروز تولد یا شهادت قهرمانان و مشاهیرمان به انتشار کتاب‌های مختلف از زندگینامه آن‌ها دست می‌زدیم تا برای نسل امروز بمانند و از خاطره‌ها محو نشوند. گاه نیز چاپ کتاب برابر با کشف نکته‌ای جدید از زندگی آن‌ها و بخشی از تاریخ بود که بسیار قابل تامل بوده است؛ اما دریغ! گویا این رسم و این سنت نیز قصد رخت بستن دارد!

این مقدمه‌چینی را کردم تا بگویم 12 شهریورماه سالروز کشته شدن رئیسعلی دلواری است؛ مردی که برای حفظ سرزمین و دیارش، مزورانه کشته شد. وقتی دنبال اخباری از انتشار کتاب تازه‌ای در رابطه با این دلاور خطه جنوب بودم، به این مطلب رسیدم: «سیدقاسم یاحسینی، مولف و پژوهشگر حوزه تاریخ با اشاره به صدمین سالگرد شهادت رئیسعلی‌ دلواری، اظهار کرد: مامور شدم تا برای کنگره ملی گرامیداشت یاد رئیس‌علی دلواری، درباره مقاومت 500 ساله مردم بوشهر در برابر استعمارگران، کتابی بنویسم

این خبر در سال گذشته منتشر شده بود برای اطلاع از محتوا و سرانجام کتاب و آنچه که درباره رئیسعلی نوشته شده با یاحسینی تماس گرفتم که وی درباره سرنوشت این کتاب گفت: کتاب شامل 16 مقاله از قهرمانان، رهبران و روزنامه‌نگاران دو قرن اخیر جنوب ایران است که هر مقاله از سوی پژوهشگران متخصص با تکیه بر اسناد و منابع مرتبط تالیف شده است.

این پژوهشگر حوزه تاریخ افزود: مقاله رئیسعلی دلواری به قلم بنده است و البته تاکنون درباره این قهرمان تالیفاتی داشته‌ام که در این مقاله تلاش کردم از تازه‌ترین کتاب‌ها، اسناد و مقالات چاپ شده و در دست انتشار نیز بهره ببرم و مقاله‌ای درخور شخصیت قهرمان جنوب به نگارش دربیاورم که امیدوارم حاصل کار که اکنون آماده شده، گویای این ادعا باشد.

وی ادامه داد: متاسفانه پس از آماده شدن کتاب، با وجود تلاش استاندار و معاون استاندار بوشهر، این اثر برای چاپ با مشکل بودجه مواجه شده است. گویا برای آثاری درباره تاریخ محلی، معرفی قهرمانان و مشاهیر این مرز و بوم بودجه‌ای اندیشیده نشده و آن‌طور که پیش می‌رود، اصلا سخن گفتن از مبارزه با استعمار، وصف رشادت رهبران مبارزه با بیگانگان دیگر خریداری ندارد و به تبع آن نهاد، سازمان و یا ناشری هم میلی به انتشار این‌گونه مسائل تاریخی ندارد.

یاحسینی در پاسخ به این‌که چه تلاش‌هایی برای انتشار کتاب با مراجعه به سایر نهادها یا ناشران خصوصی کرده، بیان کرد: برای انتشار این کتاب که حاصل تلاش دوستان و همکاران متخصص و صاحب‌قلم است، سراغ ناشران و سازمان‌های بسیاری رفتم؛ با این اوضاع رخوت‌بار فرهنگ و نشر، کسی رغبتی به انتشار این کتاب ندارد.

این چهره ماندگار بوشهر افزود: اگر به پیشینه من مراجعه کنید، درخواهید یافت که کتاب‌هایی در رابطه با تاریخ و فرهنگ منتشر کردم و این آثار از سوی ناشران مختلف به چاپ رسیده است؛ متاسفانه این ناشران هم حاضر به انتشار کتاب 16 مقاله از قهرمانان، رهبران و روزنامه‌نگاران دو قرن اخیر جنوب ایران نشدند.

وی با اظهار تاسف از شرایط چاپ کتاب و اوضاع نابسامان نشر کشور گفت: هر سال 11 شهریور پرونده‌ای در رابطه با رئیسعلی دلاوری گشوده می‌شود و افرادی سخنانی بیان می‌کنند. این اوضاع تا عصر 12 شهریور ادامه دارد و پس از آن تا 11 شهریور سال آینده گویی بحث و سخن در رابطه با رئیسعلی به کما می‌رود و هیچ حرفی به میان نمی‌آید؛ آری وضعیت اکنون به این شکل است.

یاحسینی ادامه داد: البته اوضاع نشر کتاب تنها به موضوع مشاهیر و قهرمانان این سرزمین خلاصه نمی‌شود، بلکه سایر مباحث فرهنگی نیز شرایط بهتری ندارد. در حال حاضر کتابی به نام «نبرد لَرده» حماسه‌ای زنانه که در 150 صفحه با تکیه بر اسناد تالیف شده که نگاهی تاریخی بر آن حاکم است، اما این کتاب نیز تاکنون موفقیتی برای چاپ کسب نکرده و بلاتکلیف مانده است.

به راستی با این حال و روزی که نشر کتاب در رابطه با قهرمانان این سرزمین با آن مواجه است، درونی کردن آن‌ها برای جوانان سخن گزافه‌ای نیست؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها