نشست خبری جشنواره ادبی خاتم برگزار شد
سنگری: نتوانستیم جلوی ستیز غرب نسبت به پیامبر اسلام (ص) را بگیریم / چینیفروشان: هرکس باید به اندازه خودش در این راه قدم بردارد
محمدرضا سنگری در نشست خبری دومین جشنواره ادبی خاتم گفت که متاسفانه آنگونه که غرب به ستیز با پیامبر اکرم (ص) میپردازد و محصولات مختلف هنری و ادبی تولید میکند، ما نتوانستیم در معرفی و شناخت سیره پیامبر (ص) به جامعه جهانی اقداماتی را انجام دهیم. همچنین محسن چینیفروشان عنوان کرد که کشورهای غربی بیشترین هجمه را به پیامبر اسلام (ص) وارد میکنند، در نتیجه وظیفه ما سنگینتر شده و هرکس باید به اندازه خودش در این راه قدم بردارد.
جوایز بخش کودک و بزرگسال است
علیاکبر اشعری در ابتدای این نشست ضمن تبریک هفته دولت گفت: بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق(ع) با همکاری شهر کتاب و مجمع ناشران انقلاب اسلامی، اولین جشنواره خاتم (ص) را با موضوع سیره پیامبر اکرم (ص) برگزار کرد و خوشبختانه علیرغم زمان کمی که از اعلام فراخوان تا زمان داوری آثار بود، اما حدود 950 اثر به جشنواره ارسال شد که از این بین 750 اثر قابلیت حضور در جشنواره را داشتند. استقبال اهالی ادب از این آثار و درخواست برای ترجمه آثار جشنواره باعث شد تا ما انگیزه کافی برای برگزاری دومین جشنواره ادبی خاتم را داشته باشیم.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات حوزه ما این است که منابع خوبی در اختیار نداریم، چراکه اگر منابع خوبی در حوزه ادبیات دینی منتشر شود، میتواند به توسعه کتاب و کتابخوانی کمک کند. ساختار دوره دوم مانند دوره اول خواهد بود و یک شورای علمی و یک دبیرخانه بر آن نظارت خواهند داشت که محمدرضا سنگری بهعنوان رئیس شورای علمی و مجید قیصری بهعنوان دبیر جشنواره حضور خواهند داشت. همچنین مصطفی رحماندوست، محسن پرویز، حمید گروگان، روحافزا و زواریان اعضای این شورا هستند و با توجه به آثاری که جمعآوری میشود، ترکیب هیات داوران نیز انتخاب خواهد شد. در دوره گذشته جوایز این جشنواره یکسان نبود، اما امسال تصمیم داریم که تفاوتی در بین جوایز بخش کودک و بزرگسال نباشد و هدایا بهصورت یکسان توزیع شود.
نتوانستیم جلوی ستیز غرب نسبت به پیامبر اسلام (ص) را بگیریم
سنگری که دیگر سخنران این نشست بود با اشاره به تجربیات دوره نخست این جایزه اظهار کرد: تجربه نخستین دوره جایزه خاتم راه را برای ما روشن کرد تا ببینیم چگونه باید در این مسیر قدم بگذاریم. متاسفانه آنگونه که غرب به ستیز با پیامبر اکرم (ص) میپردازد و محصولات مختلف هنری و ادبی تولید میکند، ما نتوانستیم در معرفی و شناخت سیره پیامبر (ص) به جامعه جهانی اقداماتی را انجام دهیم. قرآن پیامبر اکرم (ص) را بهعنوان اسوه و الگوی مردم معرفی کرده اما میبینیم که کشورهای غربی در این حوزه بیشتر فعالیت کردهاند و با اقداماتی مانند کشیدن کاریکاتور، ساختن فیلم و نوشتن رمان به ستیز با ایشان میپردازند.
وی افزود: متاسفانه به دلیل عدم فعالیت در این حوزه بسیاری از ویژگیهای پیامبر (ص) به مردم معرفی نشده و ما به دنبال آن هستیم که زمینه را برای پرداختن به این حوزه فراهم کنیم، چراکه از این حوزه میتوانیم وارد حوزههای دیگری شویم تا شرایط برای فعالیتهای ادبی – دینی مناسبتر شود. درحال حاضر شرایط به گونهای است که ما نباید منتظر هجمه دشمنان باشیم و باید با پرداختن به این موضوعات از انجام فعالیت کشورهای غربی پیشگیری کنیم.
ما در معرفی پیامبر غفلت کردهایم
این چهره ادبی با اشاره به محورهای داستانی جشنواره خاتم گفت: رابطه پیامبر با خود (مسایل شخصی و حساسیتهای فردی)، رابطه پیامبر با دیگران (همسر، فرزندان، دوستان)، ارتباط با آفرینش (پرندگان، حیوانات، ستاره، خورشید و ...) و رابطه با تاریخ، چهار محور زندگی پیامبر (ص) است که باید نویسندگان در این حوزهها ورود کنند.
سنگری ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) بهترین الگو برای انسانهاست و بدون شک هیچ انسانی از یک الگوی مناسب بینیاز نیست. متاسفانه ما در سالهای گذشته از عرضه بهترین الگوی بشریت غفلت کردهایم.
وی با اشاره به حضور موفق نوجوانان در نخستین دوره جشنواره خاتم (ص) اظهار کرد: دوره اول این جایزه به ما نشان داد که چه استعدادهای قوی در حوزه نوجوان داریم. بعضی از آثار این نوجوانان بهقدری شاخص بودند که من تصمیم گرفتم به چهرههای شاخص ادبی بگویم که در این مسابقه شرکت نکنند، چراکه مناسب نیست که یک نوجوان 15 ساله جایزه بگیرد و استادی در آن مراسم برگزیده نشود.
این نویسنده ادامه داد: متاسفانه در داستانهای ارسالی در نخستین دوره جشنواره کمتر به تاثیر پیامبر اکرم (ص) بر زندگی امروز جامعه بشری اشاره شد و بیشتر داستانها بازنویسی داستانهای قدیمی بودند. امیدوارم بتوانیم برخی از این آثار را ترجمه کنیم چراکه تجربه به ما نشان میدهد که ما در حوزه ادبیات انقلاب ضعیف عمل کردهایم.
انتشار سه مجموعه داستان از آثار ارسال شده
مجید قیصری که سومین سخنران این نشست بود، عنوان کرد: ما قصد داریم سه مجموعه داستان از آثار ارسال شده را منتشر کنیم. مجموعه بزرگسال، مجموعه کودک و نوجوان و منتخبی از 66 اثر نهایی، سه مجموعهای است که بهزودی منتشر خواهد شد. خوشبختانه بعد از برگزاری آئین اختتامیه استقبال بسیار خوبی از جشنواره خاتم شد و حتی عدهای به ما درخواست دادند تا آثار را به آنها تحویل دهیم تا به زبان انگلیسی و روسی ترجمه کنند. این اشتیاق نشان میدهد که در این حوزه چه خلاهای زیادی وجود دارد و باید در آن سرمایهگذاری شود.
وی افزود: قصد داریم فیلم کوتاهی از آثار ارسالی و یک متن تئاتر را برای آئین اختتامیه آماده کنیم. برآورد ما این است که در سالهای آینده میتوانیم حوزههایی مانند رمان، فیلمنامه و نمایشنامه را نیز به این جشنواره اضافه کنیم. همچنین ما در شهرستان ادب کار نقد آثار ارسالی را آغاز کردهایم، چراکه آثار ارسالی و حتی داستانهای برگزیده خالی از نقص نیستند. در واقع اقدامات انجام شده در نخستین جشنواره خاتم (ص)، خشتهای نخست برای ساخت بنای ادبی بود و ما توانستیم به بهترین شکل در این حوزه ورود کنیم؛ حوزهای که سالهای بسیار زیادی به آن توجه نشده بود.
هرکس باید به اندازه خودش در این راه قدم بردارد
محسن چینیفروشان آخرین سخنران این نشست نیز گفت: همانطور که دوستان اشاره کردند شرایطی حاکم است که کشورهای غربی بیشترین هجمه را به پیامبر اسلام (ص) وارد میکنند و در نتیجه وظیفه ما سنگینتر شده و هرکس باید به اندازه خودش در این راه قدم بردارد.
وی ادامه داد: قرار نیست این جشنواره تا سالهای سال تنها در حوزه داستان کوتاه فعالیت کند و امکان دارد که ما در سالهای آینده حوزههای دیگری را نیز به این جشنواره اضافه کنیم، اما فعلا قصد چنین کاری را نداریم، چراکه در این حوزه کار برای فعالیت بسیار زیاد است و همه قبول داریم که داستان کوتاه، مادر قالبهای ادبی است.
این نویسنده با اشاره به برنامههای هیات علمی جایزه خاتم (ص) برای افراد برگزیده عنوان کرد: ما در نخستین دوره جشنواره خاتم (ص) بسیاری از نویسندگان نوقلم را شناسایی کردیم و قصد داریم در آینده دورههای آموزشی را برای این افراد برگزار کنیم تا شاهد شکوفایی استعدادهایمان باشیم.
چینیفروشان افزود: همچنین هماهنگیهایی انجام شده تا کشورهای فارسیزبانی مانند افغانستان و تاجیکستان و افرادی که در سراسر دنیا به پیامبر اکرم (ص) ارادت دارند نیز بتوانند در این جشنواره شرکت کنند تا دومین دوره این جشنواره در شرایط مناسبتری برگزار شود.
بر اساس اعلام علیاکبر اشعری، در دومین دوره جشنواره خاتم به برگزیدگان نفر اول تا پنجم به ترتیب 10، 7، 5، 3 و یک سکه بهار آزادی اهدا خواهد شد. شرکتکنندگان فرصت دارند تا 15 بهمن آثار خود را در دو بخش بزرگسال و کودک و نوجوان و حداکثر در 5 هزار کلمه به دبیرخانه ارسال کنند. اختتامیه این دوره همزمان با عید مبعث در اردیبهشتماه سال 96 برگزار خواهد شد.
نظر شما