یکشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۰
جنتی: مؤسسه خانه کتاب اقدامات ارزنده‌ای برای ارتقای فرهنگ انجام داده است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سومین اجلاس سراسری مدیران‌کل ‌فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها عنوان کرد: مؤسسه خانه کتاب و موسسه نمایشگاه‌ها در این دوره اقدام‌های چشمگیری انجام داده‌اند. برگزاری جایزه کتاب سال و برپایی نمایشگاه کتاب تهران و نمایشگاه‌های استانی کتاب از جمله فعالیت‌های ارزنده‌ای هستند که برای ارتقای فرهنگی جامعه صورت گرفته‌ است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سومین اجلاس سراسری مدیران کل ‌فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونانش امروز (3 مردادماه) در هتل انقلاب برگزار شد.
 
جنتی در این مراسم، بیان کرد: آنچه در فعالیت‌های فرهنگی مهم به نظر می‌رسد، روح حرکت‌هایی است که در این زمینه انجام می‌پذیرد. روح همان عملی است که برای تقرب به خداوند انجام شود که اگر این حالت نباشد بدون تردید همه ما زیانکار هستیم؛ به‌ویژه کسانی که مسئولیت هدایت و پیشگامی جامعه را برعهده دارند باید بیش از پیش به این موضوع توجه کنند و قبل از این‌که بخواهند برای دیگران آموزش دهند باید خودشان یاد بگیرند.
 
وی ادامه داد: اگر مدیران ارشد ما افرادی سالم، خودساخته و دارای نفسی تهذیب شده باشند بدون تردید رده‌های پایین‌تر به آنها اقتدا می‌کنند.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجموعه فعالیت‌های فرهنگی مثبتی در حال انجام است که تصور می‌کنیم بر اساس وظایفی که به ما محول شده است تلاش خود را انجام می‌دهیم. یکی از ویژگی‌های ما این است که هر اقدامی انجام می‌دهیم، شفاف است و آحاد مردم درباره آنها اظهارنظر می‌کنند.
 
لزوم پاسخگویی نهادهای بهره‌مند از بودجه فرهنگی

مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: مشکل عمده‌ای که شما همکاران در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارید تصور می‌کنید فرهنگ‌سازی و اصلاح فقط ویژه این وزارتخانه است و دیگران نقشی در آن ندارد. در حالی‌که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  وزارتخانه‌ای حاکمیتی و نظارتی است و کمتر، تصدی کار فرهنگی دارد. بنابراین همه علما، دانشمندان، خبرگان و فرهیختگان در برابر جامعه مسئول هستند و اگر در جامعه نارسایی وجود دارد، همه در مقابل این امر مسئولیت دارند.
 
جنتی اظهار کرد: در سال جاری از بودجه کل کشور 7 هزار و 100 میلیارد تومان به بخش فرهنگی اختصاص پیدا کرده است که از آن میان تنها هزار میلیارد تومان شامل حال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده است. در چنین شرایطی سایر سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی‌ای که بودجه فرهنگی کشور به آنها نیز اختصاص یافته است باید پاسخگو باشند. ما منکر این نیستیم که کاری صورت می‌گیرد اما مهم‌تر این است که باید بدانیم ریشه آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی در جامعه کجاست و به حل آن بپردازیم.
 
وی بیان کرد: در بخش‌های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارهای زیادی انجام می‌شود. البته نقایصی نیز وجود دارد و خودمان به آنها اِشراف داریم اما از آنهایی که فقط به قسمت خالی لیوان نگاه می‌کنند می‌خواهیم که به نیمه پُر لیوان نیز توجه کنند. یکی از زیرمجموعه‌های این وزارتخانه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است که در این دوره، کتاب‌های فراوانی را به‌درستی و مناسب ترجمه کرده است. همچنین این سازمان رایزنی‌های فرهنگی خوبی در خارج از کشور انجام داده است.
 
جنتی ادامه داد: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر زیرمجموعه‌های این وزارتخانه است که شما به خوبی با شخصیت سیدعباس صالحی که هم تحصیلات حوزوی دارد و هم دانشگاهی، آشنا هستید. وی کاملاً روشن‌بین و جزو شخصیت‌های نوگرای حوزه علمیه هستند و از زمانی‌که به این وزارتخانه آمده‌اند شاهد تحولات عظیمی در حوزه‌های مختلف هستیم؛ به طور مثال در چهارسال گذشته در حوزه کتاب هیأت نظارت وجود نداشت اما با همکاری سید عباس صالحی این هیأت شکل گرفت و شاهدیم که در دو سال اخیر 90 هزار عنوان کتاب جدید ـ با دقت و بررسی‌های دقیق ـ چاپ شده است.
 
وی افزود: عمدتاً بررس‌های این هیأت از استادان دانشگاه و پژوهشگران هستند که معیارها و ضوابط را می‌شناسند. در این دوره شاهدیم که بسیاری از آسیب‌های حوزه کتاب کاهش پیدا کرده و بسیاری از خرده‌گیری‌های نابجا تقلیل یافته است. البته از میان 90 هزار عنوان کتاب ممکن است 50 عنوان از زیر دست بررسان کتاب خارج شده باشد و به اشتباه مجوز نشر دریافت کنند که آن هم در این حجم وسیع کتاب‌ها اجتناب‌ناپذیر است اما متأسفانه خیلی‌ها این تعداد اندک کتاب را به‌بهانه می‌کنند و می‌گویند اسم اسلامی را از عنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حذف کنید!
 
کمک به نویسندگانی که استطاعت مالی ندارند

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که کتاب ابزار اساسی برای رشد فرهنگی کشور است، اظهار کرد: مؤسسه خانه کتاب و موسسه نمایشگاه‌ها در این دوره اقدام‌های چشمگیری انجام داده‌اند. برگزاری جایزه کتاب سال و برپایی نمایشگاه کتاب تهران و نمایشگاه‌های استانی کتاب از جمله فعالیت‌های ارزنده‌ای هستند که در جهت ارتقای فرهنگی جامعه صورت گرفته است.
 
وی ضمن تشریح فعالیت‌های صورت گرفته توسط سایر معاونت‌های این وزارتخانه از جمله معاونت‌های مطبوعاتی، هنری، قرآن و عترت، حقوقی، سینمایی و کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد گفت: ما در این دوره سعی می‌کنیم ارتباط تنگاتنگی با کمیسیون فرهنگی داشته باشیم چرا که معتقدیم این ارتباطات به پیشبرد فعالیت‌های فرهنگی کشور کمک می‌کند.
 
جنتی با اشاره به مجموعه فعالیت‌های صورت گرفته در بحث اقتصاد فرهنگ و هنر بیان کرد: راه‌اندازی سامانه نمایش خانوادگی و گالری مجازی هنر از جمله اقدامات این دوره است. همچنین با راه‌اندازی شرکت سرمایه‌گذار توسعه هنر، به بسیاری از نویسندگان صاحب اثر که توان مالی چاپ ندارند، کمک می‌شود.
 
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: از مدیران فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها می‌خواهم به تهیه بانک اطلاعاتی نویسندگان و روزنامه‌نگاران و هنرمندان اقدام کنند چرا که این بانک اطلاعاتی می‌تواند در ایجاد تعامل با اصحاب فرهنگ و هنر نقش به‌سزایی داشته باشد.
 
توصیه‌های مقام معظم رهبری در صدر برنامه‌ها قرار بگیرد

حسین نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم اظهار کرد: برگزاری اجلاس سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها را رخدادی مهم در مسائل فرهنگی و هنری استان‌ها می‌بینیم و امروز مدیران فرهنگی در سطح استان‌ها سربازانی‌اند که باید به اقتدار و اعتلای فرهنگی کشور در عرصه‌های قدرت نرم کمک کنند.
 
وی با بیان این‌که قدرت تأثیر فرهنگ در حوزه‌های سیاسی و بین‌المللی بر کسی پوشیده نیست. عنوان کرد: اگر امروز نتوانیم بر افکار عمومی تأثیر بگذاریم، در جنگ نرم موفق نبوده‌ایم. توصیه‌های مقام معظم رهبری باید در صدر برنامه‌های مدیران ملی و استانی قرار بگیرد. وقتی ایشان بحث ولنگاری فرهنگی را مطرح کردند متأسفانه بسیاری از جریانات نوک حمله این بحث‌ها را متوجه دستگاه فرهنگی کشور کردند در صورتی که مقام معظم رهبری اشاره مستقیمی به وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی نداشتند. گرچه ایشان از نظر محتوا نگرانی‌هایی دارند اما ولنگاری فرهنگی بیش از آنکه متوجه محتوای فرهنگی باشد، متوجه ساختار فرهنگی است؛ به طور مثال امروز بخش اندکی از بودجه به بخش فرهنگی کشور اختصاص دارد در مقابل شاهد تعدد مراکز و نهادهای فرهنگی هستیم که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند اما در مقابل نهادهای نظارتی پاسخگو نیستند. بعضاً این نهادها به رقیبان حوزه فرهنگ کشور تبدیل شده‌اند.
 
نوش‌آبادی ادامه داد: از دیگر نمونه‌های اشارت ولنگاری فرهنگی به ساختار فرهنگی کشور می‌توان به تعدد شوراهای فرهنگی و فقدان یک مرکز فرماندهی فرهنگی مقتدر در کشور اشاره کرد.

در پایان این مراسم، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کتاب «سخن آشنا 2؛ دومین همایش مدیران کل استان‌‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» رونمایی کرد. این اثر به کوشش اداره‌کل هماهنگی امور استان‌ها تهیه و انتشارات محدث آن را منتشر شده کرده است.

سومین اجلاس سراسری مدیران کل ‌فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها از شنبه (2 مردادماه) در هتل انقلاب آغاز شده است و تا یکشنبه (4 تیرماه) ادامه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها