پنجشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
صحیفه سجادیه؛ کانال ارتباطی انسان و خدا از زبان امام معصوم/ یادداشت سیدمجتبی حسینی

«مهمترین ارتباط، ارتباط انسان با خداست و «صحیفه سجادیه» کانال ارتباطی انسان و خدا از زبان امام معصوم است.» سیدمجتبی حسینی در یادداشتی که در اختیار ایبنا قرار داده به کتاب ارزشمند «صحیفه سجادیه» و کم لطفی بخش پژوهش نسبت به این اثر اشاره کرده است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- مهندس سیدمجتبی حسینی، نویسنده، پژوهشگر و اسلام‌شناس: «صحیفه سجادی» در کنار «نهج‌البلاغه» از نظر حرفه‌ای و سندی بالاترین گنجینه حقایق و معارف الهی بوده و فاصله بسیاری با کتاب‌های دیگر دارد. «صحیفه سجادیه» قوی‌ترین کتاب شیعه پس از قرآن کریم است.
 
این کتاب ارزشمند از پر نسخه‌ترین کتاب‌های حدیثی است. نسخه‌های خطی این کتاب در ایران بیش از سه هزار نسخه‌ است، اگر چه بسیاری از این نسخه‌ها برگرفته از نسخه مجلسی اول است و به این دلیل نسخه‌ها تفاوت چندانی با هم ندارند. «اخت القرآن»، «انجیل اهل بیت»، «زبور آل محمد» و «صحیفه کامله» از القاب این کتاب ارزشمند هستند.  
 
«صحیفه سجادیه» مجموعه‌ای از دعاها و نیایش‌های امام سجاد (ع) است. این کتاب اگرچه در موضوع دعا و نیایش است، ولی شامل بسیاری از حقایق علوم و معارف اسلامی و عرفانی، قوانین و احکام شرعی، مسائل حساس سیاسی، اجتماعی، تربیتی و اخلاقی است که امام سجاد (ع) در شکل و قالب دعا به آن‌ها اشاره کرده‌ است.
 
امام سجاد(ع) در دعاهایش نخست حمد و ستایش خدا را به‌جا می‌آورد، سپس بر خاندان پیامبر(ص) درود می‌فرستد و در نهایت حاجت خود را از خدا درخواست می‌کند.  

«حمد الهی»، «طلب آمرزش»، «پناه‌ بردن به خدا»، «عاقبت به خیری»، «طلب آمرزش»، «مکارم الاخلاق»، «تندرستی»، «پدر و مادر»، «روزی»، «رضا به قضای الهی»، «ختم قرآن»، «فروتنی در برابر خدا» و «پافشاری در دعا» عناوین برخی از دعاهای این اثر ارزشمند است.
 
متاسفانه به دلایل مختلف نسبت به این منبع بزرگ شیعی در جامعه علمی و پژوهشی کشور کم‌ لطفی شده است. تعداد کتاب‌هایی که درباره «صحیفه سجادیه» نوشته شده یا پژوهش‌های عمقی درباره آن به‌ویژه در دهه‌های اخیر انگشت‌شمار است.
 
مهم‌ترین ارتباط، ارتباط انسان و خداست و «صحیفه سجادیه» کانال ارتباطی انسان و خدا از زبان امام معصوم(ع) است. اگر بتوانیم درک کنیم که کلام و بیان امام معصوم با دیگران متفاوت است و صحبت‌های معصوم هم‌ردیف دیگر سخن‌ها نیست، می‌توانیم اهمیت و ارزش بالای این کتاب را درک کنیم و بیشتر درباره آن تدبر و تحقیق کنیم.
 
متاسفانه در کشور نهاد یا سازمان‌هایی برای پژوهش تخصصی درباره «صحیفه سجادیه» وجود ندارد و در این وضعیت نویسندگان، اندیشمندان و پژوهشگران باید همت کنند که تاکنون چندان این مساله پررنگ نبوده است.
 
سال‌ها کلاس درس‌های هفتگی «شرح دعای صحيفه سجاديه» را برگزار کردم و درنظر دارم در چند سال آینده این مجموعه درس‌گفتارها را در قالب چند جلد کتاب منتشر و در دسترس علاقه‌مندان قرار دهم. دعا ‌کنیم خدا توفیق دهد که بتوانیم از فرمایشات و رهنمودهای ائمه (ع) استفاده‌های بیشتری ببریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها