یکشنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۸
زنوزی: تنها آرزویم به پایان بردن کتاب‌های نیمه‌کاره‌ام است/ مومنی شریف: زنوزی داستان را مجالی برای اندیشه‌ورزی می‌داند

فیروز زنوزی جلالی عنوان کرد که با توجه به بیماری سرطانش تنها آرزویش این است که کتاب‌های نیمه‌کاره‌اش مانند «تقدیر» و «خورشید پنهان» را که سال‌ها در کشوی میزش بیات شده‌اند، تمام کند. همچنین محسن مومنی شریف گفت که زنوزی از نویسندگان جدی روزگار ماست چراکه در زمانی که نوشتن برای عده‌ای سرگرمی است، او داستان را مجالی برای اندیشه‌ورزی می‌داند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه چهاردهمین دوره جشنواره قلم زرین عصر دیروز (۱۹ تیرماه) با حضور سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن مؤمنی شریف، رئیس حوزه هنری، علیرضا مختارپور، رئیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از اهالی قلم در تالار مهر حوزه هنری برگزار و در این مراسم از سال‌ها تلاش فیروز زنوزی جلالی قدردانی شد.

محمدرضا سرشار، رئیس انجمن قلم ایران که نخستین سخنران این نشست بود با اشاره به برگزاری مراسم اختتامیه چهاردهمین دوره جشنواره قلم زرین گفت: به فضل الهی چهاردهمین جشنواره ادبی قلم زرین را سپری می‌کنیم. جشنواره‌ای مردمی که توانسته با وجود تمامی مشکلات، کیفیت خود را حفظ کند و به کارش ادامه دهد. در سال‌های گذشته کمک‌هایی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شد که باعث ماندگاری جشنواره بود اما متأسفانه در دوره فعلی و تا به امروز کمکی انجام نشده است.

وی ادامه داد: انجمن قلم نهادی مستقل است که بودجه مشخصی ندارد و اگر مسئولان از آن حمایت نکنند نمی‌تواند دوام بیاورد و به کارش ادامه دهد. البته از دو سال پیش اعضای انجمن سپرده مختصری را کنار گذاشتند و از درآمد حاصل آن جشنواره را اداره می‌کنند.

رئیس انجمن قلم در توضیح دلیل جابجایی تاریخ برگزاری مراسم اختتامیه گفت: شاید مهم‌ترین اتفاق روز قلم برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره قلم زرین باشد که هر ساله در این روز اتفاق می‌افتد این مراسم امسال با ۵ روز تأخیر و به دلیل تقارن این روز با ایام ماه مبارک رمضان در ۱۹ تیرماه برگزار شد.

وی افزود: جشنواره قلم زرین در سال‌های گذشته در سه بخش داستان بزرگسال، شعر بزرگسال و نقد و پژوهش برگزار می‌شد اما از دوره قبلی دو بخش شعر کودک و نوجوان و داستان کودک و نوجوان نیز به آن اضافه شد تا جشنواره در ۵ بخش کار خود را دنبال کند.

زنوزی داستان را مجالی برای اندیشه‌ورزی می‌داند

محسن مؤمنی شریف که دیگر سخنران این نشست بود با اشاره به دوستی چندین و چند ساله‌اش با فیروز زنوزی جلالی گفت: حدود ۲۸ سال از شروع دوستی من و فیروز زنوزی جلالی می‌گذرد و در این دوران رابطه بسیار خوب و دوستانه‌ای با هم داریم و تنها در این چند سال اخیر و به دلیل مسئولیت کاری کمتر همدیگر را می‌بینیم. قصد داشتم در روزهای گذشته رمان «برج ۱۱۰» را مطالعه کنم که متأسفانه مشکلات و درگیری‌ها اجازه این کار را به من نداد اما به خوبی به خاطر دارم که او می‌گفت: قصد دارد در این رمان چهره یک انسان ایده آل یعنی حضرت علی (ع) را به تصویر بکشد.

وی ادامه داد: از آخرین رمان او که بگذریم رمان «مخلوق» یکی از آثار شگفتی‌ساز اوست که متأسفانه به خوبی قدر آن را ندانستیم چراکه این اثر زمانی منتشر شد که سلیقه جامعه روان‌خوان ما به این سمت نبود و بیشتر کتاب‌های احساسی را مطالعه می‌کردند. این اثر قرار بود از طرف فرهنگستان هنر به چند زبان ترجمه و به‌عنوان یک اثر ارزشمند ایرانی در کشورهای مختلف توزیع شود که متأسفانه این اتفاق تا امروز رخ نداده است.

رئیس حوزه هنری با اشاره به تفکرات فیروز زنوزی جلالی اظهار کرد: زنوزی از نویسندگان جدی روزگار ماست چراکه در زمانی که نوشتن برای عده‌ای سرگرمی است، او داستان را مجالی برای اندیشه‌ورزی می‌داند و تلاش می‌کند تا اهدافش را در داستان‌هایش به نتیجه برساند.

وی افزود: در نوشته‌های زنوزی دیالوگ‌ها به خوبی و در بهترین شکل ممکن بیان می‌شود چرا که او از آن دست نویسندگانی است که زبان فارسی را به خوبی می‌شناسند و به خوبی می‌نویسند. او در نوشتن به‌قدری دقیق است و سختگیرانه عمل می‌کند که گویی کلمات را حکاکی می‌کند.

مؤمنی شریف در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: بااینکه نویسندگان به داوری،‌ نقد و آموزش علاقه چندانی ندارند و دوست دارند تنها بنویسند اما زنوزی همیشه در پی پرداخت زکات علمش است و با نقدهایش لذت داستان خواندن را برای مخاطب چند برابر می‌کند. به نظرم زنوزی مرد روزهای سخت است و این بیماری را شکست خواهد داد.

 در ادامه این مراسم راضیه تجار و کامران پارسی‌نژاد متن‌هایی را درباره زنوزی و ویژگی‌های آثار او قرائت کردند.

تنها آرزویم اتمام کتاب‌های نیمه‌کاره‌ است

در ادامه مراسم فیروز زنوزی جلالی قبل از مراسم تقدیر، پشت تریبون آمد و گفت: زمان خیلی سریع می‌گذرد چراکه ۳۰ سال از دوران ورود من به حوزه هنری گذشته و انگار همین دیروز بود که با لباس سفید نیروی دریایی به حوزه هنری آمدم و با دوستان آشنا شدم. اما الان که به خودم و دوستان نگاه می‌کنم متوجه می‌شوم که گرد پیری بر چهره ما نشسته است.

وی ادامه داد: زمانی که افتخار همکاری با مرحوم امیرحسین فردی را داشتم او به من می‌گفت «زنوزی وقت تنگه»، «وقت نداریم، عجله کن!». من معنی این حرف‌ها را به خوبی نفهمیدم تا اینکه امیرحسین فردی فوت کرد و یک روز برگه‌ای را به دست من دادند و گفتند که سرطان داری. حالا که هر روز درگیر بیمارستان و مریضی هستم می‌فهمم که واقعاً وقت نداریم و مدام از خودم می‌پرسم آیا فرصت می‌شود که کتاب‌های نیمه‌کاره‌ام را تمام کنم.

این پیشکسوت حوزه ادبی با اشاره به درگذشت عباس کیارستمی گفت: چند روز پیش نوه‌ام روزنامه‌ای را برایم آورد که متعلق به فروردین‌ماه بود. ۴ عکس را کنار هم آورده بودند، حمید سبزواری، عباس کیارستمی، من و محمدرضا شجریان و نوشته بودند که این ۴ شخصیت سرطان دارند و برای بهبودی آنها دعا کنید. وقتی مطلب را دیدم با توجه به ذهن تحلیل‌گرم به خودم گفتم سبزواری و کیارستمی که رفتند حالا دیگر نوبت توست. حالا با توجه به این تحلیل تنها آرزویم این است که کتاب‌های نیمه‌کاره‌ام مانند «تقدیر» و «خورشید پنهان» را که سال‌ها در کشوی میزم بیات شده‌اند، تمام کنم چراکه با سرنوشت نمی‌توان جنگید و مرگ حق است.

«برج ۱۱۰» برای تمامی کتابخانه‌های عمومی کشور خریداری می‌شود

علیرضا مختارپور که آخرین سخنران این نشست بود با اعلام این نکته که کتاب «برج ۱۱۰» برای تمامی کتابخانه‌های عمومی کشور خریداری خواهد شد اظهار کرد: ۱۷ سال از عمر انجمن قلم می‌گذرد و این انجمن ۵ دولت را تجربه کرده است. از ۱۲ هدفی که در اساسنامه تعریف شده، بخشی اجرایی و بخشی اجرایی نشده است که آن قسمت اجرا نشده به من و مدیرانی مانند من برمی‌گردد که وظایف خود را به درستی انجام نداده‌ایم.

وی ادامه داد: اگر همه نهادها به درستی به وظایف خود عمل می‌کردند امروز باید جایزه‌هایی برگزار می‌شد که حامی آنها انجمن بزرگی به نام انجمن قلم بود. به نظرم مهم‌ترین ویژگی انجمن قلم ثبات قلم و حضور فعال در عرصه انقلاب و مسائل فرهنگی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها