کتاب «آنچه باید درباره اعتیاد بدانیم» با تاکید بر پیشگیری از اعتیاد، انواع مواد اعتیادآور، درمان اعتیاد، سوالات رایج درباره اعتیاد را انتشارات «کِلک مشاطه» به کتابفروشیها آورد.
کتاب در چهار فصل باعنوانهای «پیشگیری از اعتیاد»، «انواع مواد اعتیادآور»، «درمان اعتیاد» و «سوالات رایج درباره اعتیاد» تدوین شده است.
در تعریف اعتیاد در نخستین فصل کتاب میخوانیم: «اعتیاد پاسخ فیزیولوژیک بدن است به مصرف مواد اعتیادآور. این وابستگی از طرفی موجب تسکین و آرامش موقت و گاهی تحریک و نشاط گُذرا برای فرد و از طرف دیگر بعد از اتمام این اثرات سبب جستجوی فرد برای یافتن مجدد ماده و وابستگی مداوم به آن میشود. در این حالت فرد هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روانی به ماده مخدر وابستگی پیدا میکند و مجبور است به تدریج مقدار ماده مصرفی را افزایش دهد.»
نویسندگان در ادامه به دستهبندی هشتگانه مواد اعتیادآور براساس تاثیر آنها از سوی سازمان جهانی بهداشت اشاره میکنند که شامل 1ـ توهمزاها 2- کانابیس یا شیره گیاه شاهدانه 3ـ موادمخدر 4ـ سستیزاها (مسکنها، خوابآورها) 5ـ آرامبخشها 6- چسب و مواد فرّار(مواد استنشاقی) 7ـ محرکها مانند آمفتامین و 8- الکل، توتون و قهوه است.
آثار و عوارض اعتیاد در این کتاب به آثار جسمانی، روانی، خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی تقسیم شده است. عوارض جسمانی که از سوی پژوهشگران مورد تاکید قرار گرفته است میتوان به 17 اثر از جمله آلودگی و آسیبپذیر کردن دندانها، ملتهب ساختن مخاط دهان، نقصان ترشحات غدد بزاقی، ضعف قوای جسمانی و کاهش شدید وزن بدن، عقیم کردن مردان و نازایی زنان، تخفیف تمایلات جنسی، اختلال در کار دستگاه عصبی در صورت تداوم مصرف، تنبلی کبد، التهاب مزمن تارهای صوتی، شکنندگی ناخنها، خطر ابتلا به انواع سرطان و سکته قلبی اشاره کرد. آثار روانی اعتیاد نیز شامل برهمخوردن تعادل روانی، بیتوجهی به اصول و مقررات جامعه، ضعف اراده، بیقراری، عصیانگری، اضطراب، بروز انواع بیماریها و اختلالهای روانی و ایجاد احساس خصومت است.
مخاطب در دومین فصل کتاب با انواع مواد مخدر مانند الکل، آمپول نورچیزک، پانپراگ، پان و تریاک - شیره - سوخته - جوهر آشنا میشود.
درباره آثار اولیه مصرف الکل میتوان به افزایش فشار خون، تعریق، اختلال در خواب تلوتلو خوردن وراجی و پرحرفی، ناتوانی در انجام امور، تهوع و استفراغ، لرزش دست گُرگرفتگی اشاره کرد. عوارض طولانی مدت این ماده بر بدن نیز شامل پرخاشگری، فحاشی، گریه و زاری، مشکلات کبدی و کلیوی، تغییرات شخصیتی، زردی، ورم شکم و تشنج است.
درباره عوارض اولیه و مشترک مصرف مواد مخدر تریاک - شیره - سوخته - جوهر، سوزنی شدن مردمکها، کاهش دمای بدن، افت فشار خون، چرت زدن و خارش است علاوه بر این در طولانی مدت عوارضی مانند مشکلات کبدی و کلیوی به دلیل ناخالصی مواد، مشکلات ریوی در فرد مصرفکننده بروز میکند.
مصرف حشیش، گراس، بنگ، علف، چرس، ماریجوانا نیز عوراضی مانند گشاد شدن مردمکها، افزایش دمای بدن، افزایش فشار خون، اختلال در خواب، لاغری مفرد، کاهش اشتها، تغییر در درک رنگ و صدا، تهوع و استفراغ، بیقراری شدید، قرمز و پرخون شدن چشمها دارند.
تغذیه بیماران معتاد به مواد مخدر با تغذیه و طب سنتی از موضوعات سومین فصل کتاب است. نویسندگان معتقدند که «رژیمهای سمزدائی گوناگونند، اما عمدتا رژیمهایی با سبزیهای خام، میوه، آب فراوان، ماست و پرهیز سخت از گوشت، ماهی، الکل و محرکها توصیه میشود. این رژیمها ممکن است برای یک هفته و یا بیشتر تجویز شوند. از عوارض اعتیاد به مواد مخدر، کمبود ویتامین، مواد معدنی و اسیدهای آمینه است؛ که منجر به شیوع سوء تغذیه بین اغلب معتادین میشود که باید به روشهای علمی در حین و بعد از سمزدائی برطرف شود.»
چهارمین فصل کتاب به پرسشهایی درباره چگونگی اثر مواد مخدر، نحوه برخورد صحیح با بیماران برای ورود به مرحله درمان، علل کاهش انگیزه بیمار در طی درمان، فواید درمان با متادون، راههای ترک، ورزشهای موثر در درمان بعد از پاکی و سمزدائی و عوارض مصرف داروهای آرامبخش اختصاص دارد.
نخستین چاپ کتاب «آنچه باید درباره اعتیاد بدانیم پیشگیری از اعتیاد، انواع مواد اعتیادآور، درمان اعتیاد، سوالات رایج درباره اعتیاد» با شمارگان یک هزارنسخه در 324 صفحه، به بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات «کلک مشاطه» به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما