جزئیات طرح «تابستانه کتاب» تشریح شد
جلیسه: توزیع عادلانه یارانه کتاب تا حد زیادی محقق شده است/ «تابستانه کتاب» با حضور حداکثری کتابفروشان در راه است
مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، با ارائه آمارهایی از طرحهای حمایتی از کتابفروشان عنوان کرد: خوشبختانه بحث توزیع عادلانه یارانه تا حدی محقق شده و ما موفق شدیم بخش قابل توجهی از حمایتهای یارانهای را در سطح شهرستانها ارائه کنیم.
غلامی جلیسه در این نشست طی سخنانی گفت: در سال گذسته در جهت برنامههای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اولین بار طی 37 سال بعد از انقلاب اسلامی، موضوع حمایت از کتابفروشان با اجرای طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» آغاز شد. در حالی که تا پیش از این، متاسفانه برنامه خاصی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جهت حمایت و تقویت بنیان کتابفروشی در کشور نداشتیم.
وی با اشاره به چالشهای موجود در حوزه فروش کتاب گفت: ما در بخش تولید کتاب طی سالهای گذشته روند رو به رشدی داشتیم، اما از باب توزیع و پخش کتاب یک روند نزولی را شاهد بودیم و قطع یقین وقتی تولید انبوه وجود داشته باشد ولی توزیع مناسب نباشد، متوجه وضعیت اسفناکی در حوزه تولید میشویم به طوری که یکی از دلایل کاهش شمارگان کتاب را هم میتوانیم کاهش کتابفروشیها و ویترین کتاب و راهکارهای عرضه آن بدانیم.
مدیرعامل خانه کتاب ادامه داد: در سال گذشته با طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» حمایت و رونقبخشی به کتابفروشیها آغاز شد، اما این ثمره تنها مدنظر ما نبود، بلکه اهداف دیگری را در جهت طرح حمایت از کتابفروشیها دنبال میکنیم که یکی از این اهداف توزیع عادلانه یارانه حمایتی حوزه کتاب است که در طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» و طرح «عیدانه کتاب» توانستیم به توزیع عادلانهتری یارانه فرهنگی در سطح کشور نزدیک شویم.
غلامی جلیسه با ارائه گزارشی از آمار دو طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» و «عیدانه کتاب» گفت: ما از ابتدای طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» یک رصد آماری و تحلیلی دقیق درباره وضعیت کتابفروشیها شروع کردیم. از همان ابتدا به صورت کاملا آنلاین همه کارها انجام شد و به جهت زیرساخت مناسبی که توانستیم برای اجرای این طرح فراهم کنیم، وضعیتسنجی بسیار مناسبی درباره طرحهای اجرا شده داشتیم.
وی درباره کتابفروشیهای عضو این طرحها توضیح داد: در طرح کتابفروشی به وسعت ایران، 239 کتابفروشی عضو داشتیم که از این تعداد 104 کتابفروشی فعال بودند. اما در طرح عیدانه کتاب تعداد کتابفروشیهای عضو 376 کتابفروشی بودند که از این تعداد 327 کتابفروشی فعال شدند. یعنی یک رشد 214 درصدی در حوزه فعالیت کتابفروشیها در کل کشور داشتیم.
مدیرعامل خانه کتاب افزود: تعداد خریداران طرح کتابفروشی به وسعت ایران 14436 نفر بود که در طرح عیدانه کتاب به 103865 نفر رسید و از این جهت نیز یک رشد 614 درصدی را داشتیم. یارانه ارائه شده در طرح کتابفروشی به وسعت ایران یک میلیارد و 24 میلیون و 522 هزار و 64 ریال بود که این مبلغ در طرح عیدانه کتاب به 8 میلیارد و 749 میلیون و 3960 ریال رسید؛ به عبارتی ما 753 درصد ما افزایش تخصیص یارانه داشتیم.
غلامی جلیسه همچنین درباره تعداد کتابهای فروخته شده گفت: در طرح کتابفروشی به وسعت ایران 24562جلد کتاب فروختیم که در عیدانه کتاب این رقم تبدیل به 286580 جلد کتاب رسید. یعنی یک افزایش هزار درصدی در تعداد کتابهای فروخته شده داشتیم. دقیقا همین اتفاق را در مبلغ کل کتابهای خریداری شده داشتیم. به طوری که کل مبلغ فروش کتابفروشیها در طرح کتابفروشی به وسعت ایران 6میلیارد و 675 میلیون و 882هزار ریال است که این مبلغ با یک رشد 552 درصدی در طرح عیدانه کتاب به 43 میلیارد و 745 میلیون و 17 هزار 98 ریال رسید.
وی با اشاره به نظرسنجی به عمل آمده از فعالان در این طرحها عنوان کرد: تقریبا همه کتابفروشیها اتفاق نظر داشتند که رشد فروش 25 تا 100 درصدی در این بازه زمانی داشتهاند. در حالی که به اذعان کتابفروشان در سال گذشته در همین بازه زمانی در دوران رکود بسر میبردند، اما اجرای طرح عیدانه توانست افزایش قابل توجهی به فروش ما بدهد.
مدیرعامل خانه کتاب عدم مشارکت گسترده کتابفروشان را یکی از ضعفهای طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» عنوان کرد و گفت: ما توانستیم این ضعف را با استفاده از این نظرسنجیها و اطلاعرسانی بهتر در عیدانه کتاب برطرف کنیم. به طوری که از 31 استان کشور، 30 استان در طرح عیدانه کتاب مشارکت داشتند و متأسفانه استان هرمزگان علیرغم پیگیریهای ما نتوانست به جمع استانهای فعال در این حوزه اضافه شود.
غلامی جلیسه ادامه داد: تعداد کتابفروشیها 376 بود که تهران با مجموع 88 کتابفروشی رتبه اول، اصفهان با 59 و خراسان رضوی با 33 کتابفروشی رتبه سوم را به خود اختصاص داده بود. همچنین در بحث پراکندگی جغرافیایی کتابفروشیها از تعداد 333 کتابفروشی فعال 241 کتابفروشی در مراکز استانها و 80 کتابفروشی در شهرستانها بودند. بیبشترین حجم فروش از باب موضوع، مربوط به کتابهای داستانی خارجی با 22 درصد و پس از آن کتابهای حوزه دین و در رتبه سوم شعر فارسی هستند.
وی پوشش حداکثری کتابفروشان سراسر کشور را در طرح «تابستانه کتاب» یکی از اهداف طرح توصیف کرد و گفت: امیدواریم بتوانیم در «تابستانه کتاب» شهرستانها را نسبت به گذشته بیشتر فعال کنیم. در طرح عیدانه کتاب شهرستانها نسبت به استان تهران فعالیت به مراتب بهتری داشتند، به همین دلیل شاهد این هستیم که سه کتابفروشی برتر طرح عیدانه کتاب از جهت تعداد خریدار، کتابفروشی «مهرگان» در اصفهان، کتابفروشی «خانه کتاب» در کرمانشاه و «کتابفروشی» فرازمند رشت بودند و حتی در ده کتابفروشی برتر این طرح بازهم کتابفروشان شهرستانی حرف اول را میزنند.
مدیرعامل خانه کتاب عنوان کرد: با اشاره به آمارهای فوق، خوشبختانه بحث توزیع عادلانه یارانه تا حد قابل توجهی محقق شده و ما موفق شدیم که بخش قابل توجهی از حمایتهای یارانهای را در سطح شهرستانها ارائه کنیم.
غلامی جلیسه همچنین درباره «تابستانه کتاب» توضیح داد: طرح تابستانه کتاب هم از حدود دو هفته پیش با ثبتنام کتابفروشان سراسر کشور آغاز شد که بر اساس آماری که به صورت آنلاین تا این لحظه اعلام شده، 452 کتابفروشی در 30 استان موفق به ثبتنام در این طرح شدند که البته بعد از روند بررسی و تحلیل به کتابفروشیهای فعال تبدیل میشوند که تا الان 376 کتابفروشی به صورت فعال درآمدهاند. تا کنون تهران با 88، اصفهان با 61 و قم با 51 کتابفروشی بیشترین کتابفروشی را در سامانه ثبت کردهاند.
وی تأکید کرد: ما از همه ظرفیتهای اطلاعرسانی خود و خبرگزاریها و روزنامهها، مجلات و صدا و سیما در حال استفاده هستیم تا در مرحله ثبت نام حضور حداکثری کتابفروشیهای سراسر کشور را داشته باشیم. به انواع و اقسام نامهنگاریها و رایزنیها برای ثبتنام کتابفروشان پرداختهایم و امیدوار هستیم که بتوانیم همه 31 استان را در این طرح فعال کنیم و بیش از 500 کتابفروشی فعال را در این طرح داشته باشیم.
وی همچنین از برطرف کردن اشکالات نرمافزاری و سخت افزاری این طرح بر اساس نظرسنجیهای دوره قبل خبر داد و گفت: با توجه به افزایش یارانه تخصیص داده شده به 2 میلیارد تومان است، پیشبینی میکنیم که کل این مبلغ در تابستانه کتاب هزینه شود و حتی ممکن است با ادامه این روند ثبت نام، نیاز به افزایش هم داشته باشد که امیدواریم با حمایتهای خوب جناب آقای دکتر صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این امر محقق شود.
نظر شما