شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۶
شکارسری: ارزیابی سروده‌های شاعر انقلاب خارج از ظرف زمانی آن بی انصافی است/ شعرهای سال‌های جنگ سبزواری در گفتمان حماسی می‌گنجید

حمید‌رضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی معتقد است: حمید سبزواری به عنوان چهره شاخص ادبیات انقلاب اسلامی غیر قابل حذف و فراموشی است و بی انصافی است که بخواهیم سروده‌های این شاعر را در ظرف زمانی غیر از آن دورانی که در آن سروده شده‌اند ارزیابی کنیم.

حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: به نظر می‌رسد شعر و شخصیت ادبی زنده‌یاد استاد سبزواری را باید با در نظر گرفتن موقعیت سرایشی سروده‌هایش بررسی کرد. موفق‌ترین شعر‌های او، سروده‌های انقلابی در مقطع پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس هستند.

وی آثار زنده‌یاد سبزواری را در رده‌بندی شعر‌های انقلاب اسلامی دانست و افزود: شعر‌های او در سال‌های جنگ نیز در گروه گفتمان حماسی می‌گنجد؛ یعنی همان گفتمانی که مناسب زبان شعر‌های خراسانی است. سبزواری هر قدر که از این مقطع فاصله گرفت، زبان خراسانی سروده‌هایش نرم‌تر شده و در واقع، از زبان نمادین شعر عراقی به زبان عینی‌گرای شعر هندی نزدیک‌تر شد. بنابراین، موفق‌ترین شعر‌های او، همان سروده‌هایی‌ هستند که در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی سرود و باید گفت این آثار از نمونه‌های شاخص شعر انقلاب‌ محسوب می‌شوند.

به گفته شکارسری، به تدریج کیفیت سروده‌های زنده‌یاد سبزواری دچار تغییر شد و از دهه 1370 به بعد، که زبان و بیان در شعر انقلاب تغییر کرد و جوانان به سرایش شعر در این زمینه روی آوردند، او بر شیوه سرایشی خود تاکید داشت. بی انصافی است که بخواهیم سروده‌های سبزواری را در ظرف زمانی غیر از آن دورانی که در آن سروده شده‌اند ارزیابی کنیم.

وی درباره میزان اثرگذاری شیوه سرایشی زنده‌یاد سبزواری نیز توضیح داد: حمید سبزواری به عنوان چهره شاخص ادبیات انقلاب اسلامی غیر قابل حذف و فراموشی است. او چهره‌ای بود که در ادبیات سه دهه اخیر ایران اثرگذار بود. گمان می‌کنم هنوز جای انجام تحقیق درباره شعر حمید سبزواری و به ویژه، سروده‌ها و ترانه‌های او در ابتدای انقلاب اسلامی خالی است زیرا شناسایی ابعاد شعر او به شناخت ادبیات معاصر ما کمک می‌کند.

حسین ممتحنی، متخلص به حمید سبزواری، شاعر پیشکسوت حوزه انقلاب اسلامی، بامداد شنبه 22 خرداد 1395 در سن 91 سالگی درگذشت. وی سراینده بسیاری ار شعر‌های انقلابی چون «خمینی ای امام»، «بانگ خاوران»، «خجسته باد پیروزی» و سروده «همپای جلودار» وی با صدای استاد حسام‌الدین سراج و دکلمه مرحوم فرج الله سلحشور اجرا شد.

تاکنون کتاب‌های «ی‍اد ی‍اران‌؛ م‍ن‍ظوم‍ه‌ای‌ در رث‍ای‌ س‍ردار ج‍ه‍ادگ‍ر ش‍ه‍ی‍د م‍ه‍ن‍دس‌ س‍ی‍د م‍ح‍م‍دت‍ق‍ی‌ رض‍وی‌»،«گ‍زی‍ده‌ ادب‍ی‍ات‌ م‍ع‍اص‍ر: م‍ج‍م‍وع‍ه‌ ش‍ع‍ر»، «ک‍اروان‌ س‍پ‍ی‍ده‌»، «س‍رودی‌ دی‍گ‍ر»،«سرود سپیده»، «سرود درد»، «دی‍وان‌ اش‍ع‍ار ح‍م‍ی‍د س‍ب‍زواری‌»، «تو عاشقانه سفر کن» و «به رنگ آمده دشمن اگر به جنگ نبرد» از سروده‌های وی منتشر شده‌اند.

پیکر این شاعر پیشکسوت عرصه انقلاب اسلامی، صبح دوشنبه 24 خرداد از مقابل حوزه هنری تشییع خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها