یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۰
چگونگی تبدیل ستاره فوتبال به تروریست را در «داعش» بخوانید/ درآمد دو میلیون دلاری داعش از فروش اعضای قربانیان در یک سال

کتاب «داعش» با تیتر فرعی «روایتی متفاوت از سازمان یافته‌ترین گروه تروریستی جهان» تالیف مشترک امیر فامیل زوار‌جلالی و ابراهیم بهمنی‌جلالی به بررسی ماهیت این گروه تروریستی پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «داعش» با تیتر فرعی «روایتی متفاوت از سازمان یافته‌ترین گروه تروریستی جهان» تالیف مشترک امیر فامیل زوار‌جلالی و ابراهیم بهمنی‌جلالی تلاش کرده تا به ابعادی از ماهیت گروه داعش و دولت به اصطلاح اسلامی مستقر در عراق و سوریه بپردازد و آن را برای خوانندگان معرفی کند.
 
کتاب حاضر، پس از مقدمه، از سه فصل با این عناوین «نقطه آغازین داعش»، «تأسیس دولت اسلامی (خلافت)» و «منابع مالی گروه دولت اسلامی» تشکیل شده است.

فلسفه‌ سیاسی داعش؛ تفاسیری رادیکال از اسلام

در «دیباچه» کتاب که از سوی دکتر فضل‌الله موسوی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نوشته شده، با اشاره به ادعای حاکم مشروع مسلمانان سنی در سراسر جهان آمده است: «داعش تنها یک گروه تروریستی نیست، یک سازمان سیاسی نظامی است که تفاسیری رادیکال از اسلام را به عنوان یک فلسفه‌ سیاسی و تلاش برای تحمیل جهان‌بینی با توسل به زور بر مسلمانان و غیرمسلمانان ارائه می‌دهد. داعش که ادعا می‌کند حاکم مشروع مسلمانان سنی در سراسر جهان است، به رهبری «ابوبکر البغدادی» از مجاهدین سلفی جدا شده از شبکه القاعده تاسیس شده و با دولت‌های عراق و سوریه و دیگر گروه‌های شورشی مخالف دولت سوریه وارد جنگ شده و آنچه را که به زعم خود دولت می‌نامد، در بخش بزرگی از سرزمین سوریه و عراق ایجاد کرده است.» (ص 28)
 
فصل نخست با عنوان، «نقطه آغازین داعش» به ریشه‌یابی این گروه در تأسیس و تشکیل این سازمان و افراد مؤثر در مدیریت آن می‌پردازد. در سطوری از آن می‌خوانیم: «به طور کلی نطفه‌ ایجاد سازمان دولت اسلامی را باید در القاعده جستجو کرد. القاعده نام یک گروه فراملی سازمان‌یافته مسلحی است که در بیش از پنجاه کشور اسلامی و نیز تعدادی از کشورهای اروپایی دارای شبکه‌ها و هواداران متعددی است. این گروه وجود خود را مدیون اسامه بن‌لادن میلیونر سعودی می‌داند که پس از آزادسازی افغانستان از اشغال اتحاد جماهیر شوروی سابق، عملا با رویکردی ایدئولوژیک، غرب و به ویژه ایالات متحده امریکا را هدف قرار داده است.» (ص 32)

مولفان در همین قسمت در رابطه با جزئیات دولت اسلامی عراق آورده‌اند: «ابو عمر البغدادی، در نخستین بیانیه رسمی خود، دلیل تشکیل دولت اسلامی عراق را چنین وصف می‌کند: «با اشغال عراق به دست نیروهای آمریکایی، اختلافات قومی و مذهبی در عراق زیاد شد و کردها، در شمال عراق و شیعیان در مرکز عراق قدرتمند شدند. هر کدام از آنها هم، حامیانی از کشورهای خارجی و نیز ارتشی مستقل دارند؛ اما اهل سنت مظلوم واقع شدند. هدف از تشکیل این دولت، احقاق حق اهل سنت است» (ص 48)

ابوبکر بغدادی؛ رهبر داعش ستاره دیروز فوتبال!

«تأسیس دولت اسلامی (خلافت)» نام فصل دوم است که در مبحث نخست به ساختار و تشکیلات این گروه مبتنی برخلافت پرداخته و ضمن معرفی افراد و گروه‌های مخالف و موافق چنین خلافتی در بین گروه‌های سلفی و تکفیری، چارچوب تشکیلاتی و ارکان این گروه را معرفی و توضیح می‌دهد. در تشریح انتخاب گرایش سلفی‌گری افراطی از سوی ابوبکر بغدادی آمده است: «در دوران دانشجویی بغدادی، یکی از عموهایش به نام اسماعیل البدری بار دیگر وی را به پیروی از اندیشه گروه اخوان‌المسلمین دعوت کرد اما وی به علت تعصب و عدم انعطافش، اخوان‌المسلمین را متهم به تئوری‌پردازی بیش از عمل‌گرایی متهم می‌کرد. وی پس از آن به مطالعه کتب افرادی پرداخت که پس از کنار گذاشتن اندیشه اخوانی، گرایش سلفی‌گری افراطی را انتخاب کردند.

براساس گزارش‌ها، بغدادی در این دوره دارای دو همسر و شش فرزند بود و علی‌رغم اشتغال به عنوان امام مسجد، زمان کافی برای پرداختن به تفریح مورد علاقه‌اش یعنی فوتبال داشت. مسجد محل امامت وی یک تیم فوتبال داشت که شخص بغدادی، ستاره‌ آن به شمار می‌آمد. روزنامه تلگراف، سال‌های اخیر در مقاله‌ای نوشته بود: «هرگاه بغدادی یک رفتار غیرموقر از فردی می‌دید، کنترل اعصابش را از دست می‌داد.» (ص 54)
 
در همین قسمت در رابطه با پدیده کتابسوزی از سوی داعش می‌خوانیم: «کتاب‌سوزی نیز از دیگر اقدامات غیر انسان‌دوستانه گروه دولت اسلامی است. اگر مروری بر تاریخ تحولات بشر در دوران‌های مختلف داشته باشیم به نکته جالبی برخورد خواهیم کرد. مقابله با «کتاب و کتابخوانی» که در بسیاری از موارد به صورت «کتابسوزی» عیان شده است، ردپایی دیرپا در تاریخ جهان دارد. در مقاطع زمانی مختلفی شاهد به آتش کشیدن کتاب از سوی مدعیان جاهل بوده‌ایم. سنتی مشترک در میان آنانی که بیش و پیش از هر گزاره دیگر به «برتری خود بر دیگران» می‌اندیشیدند.» (ص 129)
 
در فصل آخر کتاب به «منابع مالی گروه دولت اسلامی» پرداخته شده و طی دو مبحث، ابعاد مختلف آن را تشریح می‌کند. در سطوری از آن آمده است: «دولت اسلامی در حال حاضر قوی‌ترین و ثروتمندترین گروه تروریستی جهان محسوب می‌شود. تمام فعالیت‌های مذکور در مبحث پیشین هزینه‌بردار است اما گروه مزبور از طرق مختلف خود را تامین مالی می‌کند. درآمد وی از قاچاق نفت، اخاذی، آدم‌ربایی و مالیات بر مناطق تحت کنترل و از همه حمایت‌های گوناگون مالی و لجستیکی برخی کشورها بدست می‌آید.» (ص 135)
 
به سرقت رفتن نقش ترکیه در قاچاق آثار باستانی

در بخش پایانی کتاب درباره یکی دیگر از منابع تامین مالی داعش آورده است: «از جمله دیگر منابع درآمدی تروریست‌ها تفکیری داعش، فروش اعضای بدن اسرای خود است. براساس آخرین گزارش‌های منتشر شده، تروریست‌های داعش از طریق فروش اعضای بدن گروگان‌های زنده، و سربازان کشته شده خود، در سال بیش از دو میلیون دلار درآمد کسب می‌کنند. این گروه تروریستی حتی یک کمیته مخصوص برای فروش اعضای بدن از جمله قلب، کلیه و کبد تشکیل داده است که مأموریت آن فروش اعضای بدن در بازارهای سیاه جهانی است.» (ص 140)
 
در همین فصل با اشاره به یکی از شهرهای ترکیه به عنوان مرکز اصلی عملیات قاچاق آثار باستانی آمده است: «روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نیز به اقدام تروریست‌های داعش در غارت آثار تاریخی سوریه و عراق پرداخته و نوشت: «برخی از شهرهای ترکیه نقش مهمی در قاچاق آثار باستانی به سرقت رفته از سوریه و عراق توسط داعش به اروپا ایفا می‌کنند.» به نقل از این روزنامه، «غازی عینتاب» از مهم‌ترین شهرهای ترکیه است که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شهر مرکز اصلی عملیات قاچاق آثار باستانی و تاریخی به سرقت رفته محسوب می‌شود به گونه‌ای که این آثار به تاجران برای انتقال به انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی تحویل داده می‌شود.»
 
مولفان در صفحات پایانی کتاب در «نتیجه‌گیری» می‌نویسند: «داعش را باید فرزند جنگ عراق و آمریکا در سال 2003 دانست. در ایام حمله امریکا به عراق، هزاران نفر از طرفداران القاعده تحت تاثیر فرمان جهاد بن لادن برای مقابله با اشغالگران روانه‌ عراق شدند. در این ارتباط ریشه‌های تاریخی داعش در عراق به دورانی برمی‌گردد که گروه «توحید و جهاد» توسط ابومصعب زرقاوی فعالیت خود را برای مقابله با‌آمریکایی‌ها گسترش داد. زرقاوی در سال 2006 کشته شد و به جای او ابوحمزه مهاجر ریاست این گروه را عهده‌دار شد. در سال 2006، گروه دیگری با عنوان «دولت اسلامی عراق» به رهبری ابوعمر البغدادی تشکیل شد که بعد از کشته شدن وی در سال 2010، ابوبکر البغدادی رهبری این گروه را به عهده گرفت.
 
کتاب «داعش» با تیتر فرعی «روایتی متفاوت از سازمان یافته‌ترین گروه تروریستی جهان» در 176 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها