آیین بزرگداشت چهار دهه فعالیتهای هنری مسعود حبیبی و رونمایی از سه جلد از مجموعه هفتجلدی کتابهای «ریتم و دف» در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد. هومان اسعدی در این مراسم، کتاب رونمایی شده را دارای شالوده نظری محکمی دانست.
در این مراسم حسامالدین سراج، خواننده آواز ایرانی، کامبیز گنجهای، نوازنده تنبک، سیدهادی منتظری، نوازنده کمانچه، معصومه مهرعلی خواننده و استاد موسیقی ایرانی و مسعود حبیبی صاحب مجموعه هفت جلدی «ریتم و دف» حضور داشتند.
در ابتدای برنامه، کلیپی با موضوع فعالیتهای هنری مسعود حبیبی پخش شد. در این کلیپ دکتر محمد سریر، رئیس هیاتمدیره خانه موسیقی، حسامالدین سراج، خواننده آواز ایرانی، علیاکبر شکارچیان، نوازنده کمانچه، سیدهادی منتظری، نوازنده کمانچه، فردین خلعتبری، آهنگساز و محمد اسماعیلی نوازنده تنبک درباره شخصیت هنری و تألیفات مسعود حبیبی در حوزه موسیقی سخن گفتند.
در میانه این کلیپ مسعود حبیبی با بینندگان همسخن شد و گفت: من از کودکی به موسیقی علاقهمند بودم و از 9 یا 10 سالگی وارد این عرصه شدم. تا اواخر دهه شصت با رادیو و تلویزیون همکاری میکردم و ساز تخصصیام پیانو بود تا اینکه توسط یکی از دوستان مرحومم با دف آشنا شدم و علاقهام به این ساز روزبهروز بیشتر شد. از آن پس چه در ارکسترهای مربوط به صدا و سیما و چه در اجراهای داخلی و خارجی ساز تخصصی دف را برای خودم در نظر گرفتم.
در ادامه، معصومه مهرعلی، طی سخنانی با اشاره به تعداد زیاد شاگردان مسعود حبیبی درزمینه فراگیری دف گفت: سعی او همیشه بر فراگیری و حفظ و اشاعه موسیقی بوده است. شغل مورد قدردانی انبیاء و اولیاء همین معلمی است و هیچیک از مشاغل مثل پزشکی، وکالت یا مهندسی بدون وجود شغل شریف تعلیم و تربیت نمیتواند به درجه الهی برسد.
این استاد موسیقی ایرانی با تأکید بر اینکه امروز روز معلم نیست، بیان کرد: امروز بهپاس سالها تلاش استاد مسعود حبیبی به اینجا آمدهایم تا در شادی رونمایی سه جلد از کتابهایش با او سهیم باشیم. هر روز روز معلم است و ما این روز مهم را به استاد حبیبی تبریک میگوییم.
در بخش دیگری از این مراسم، تابلو خوشنویسی به خط استاد پورشیرازی به مسعود حبیبی تقدیم شد.
دکتر هومان اسعدی، پژوهشگر، ردیفدان و مدرس موسیقی نیز در این مراسم گفت: استاد حبیبی برای ورود دف به موسیقی کلاسیک زحمات زیادی کشید و امروز این ساز را به ارکسترهای ایرانی در سراسر دنیا معرفی کرده است.
این پژوهشگر موسیقی با بیان اینکه دف پیش از دهه 50 به عنوان یک ساز فولکلور و مردمی شناخته میشد، افزود: بعد از دهه 50 دف وارد موسیقی کلاسیک ایرانی شد و در دهه 70 این مسیر به طور عملی با فعالیتهای بزرگانی چون مسعود حبیبی با جدیت بیشتری دنبال شد.
اسعدی در ادامه به سختیها و رنجهای موجود در راه کلاسیکسازی دف و تألیف کتاب ریتم و دف اشاره کرد و گفت: این کتاب از لحاظ بنیادهای نظری، شالوده محکمی دارد و آشنایی استاد حبیبی با سازهای دیگر و بخش تئوری و نظری موسیقی، به استحکام بیشتر مباحث این کتاب کمک کرده است.
هومان اسعدی در پایان سخنانش افزود: امیدوارم به زودی شاهد رونمایی از سایر کتابهای این مجموعه 7 جلدی باشیم.
در این بخش، گروه دف نوازی متشکل از شاگردان مسعود حبیبی به اجرای برنامه برای حاضران پرداخت. پرهام صارمی، غلامرضا جعفری و امیررضا توسلی سه نوازنده جوان دف بودند که دو قطعه از ساختههای ارسلان کاوه را اجرا کردند.
مسعود جبیبی نیز در سخنانش گفت: من 55 سال سن دارم. از 17 سالگی به طور حرفهای وارد عرصه موسیقی شدم. در طول این سالها دوستان زیادی پیدا کردم که همگیشان معلمان من بودهاند.
حبیبی از شهرام صارمی نام برد و درباره او افزود: همه خلوص، صدق و رفاقت او را میدانند. تلاشهای شهرام باعث دور هم جمع شدن امروز ما شد. به همین دلیل از او قدردانی میکنم.
در پایان این مراسم، آیین رونمایی از سه جلد از مجموعه 7 جلدی ریتم و دف برگزار شد. محمود فرهمند، هادی منتظری، کامبیز گنجهای، معصومه مهرعلی، هومان اسعدی، حمید عاطفی، بهرام خانی و جمشید عزیزخانی برای برگزاری این آیین روی صحنه فرهنگسرای ارسباران حاضر شدند. در این بخش، از تمبر مسعود حبیبی که یکی از شاگردان شیرازیاش آن را طراحی کرده و در بزرگداشت مسعود حبیبی در شیراز رونمایی شده بود به همراه تندیس این استاد موسیقی رونمایی شد.
اجرای گروهنوازی هادی منتظری، ارسلان کاوه، مسعود حبیبی و بامداد فلاحتی و پسازآن گروهنوازی رضا موسویزاده، شعیب شهابی، فرزاد قیصریپور، پرهام صارمی، غلامرضا جعفری و مسعود حبیبی پایانبخش این مراسم بود.
نظر شما