شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۵
تلاشی برای تعادل و شکوفایی دوباره/ نگاهی به رمان «آدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند»

یکی از دست نیافته‌ترین خواسته‌های نسل امروز، این است که بتواند از طوفان دریای مجازی به ساحلی امن در واقعیت برسد و اگر بتواند برای لحظه‌ای هرچند کوتاه، در کنار دوستان گرمابه و گلستان، سفره دل بگشاید. خواسته‌ای که در اثر علی منتخبی به نحوی بازتاب یافته است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)-علی نامجوآدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند اما تضمینی وجود ندارد که شرایط دنیا آنها را همیشه عاشق پیشه و ثابت قدم نگه دارد.

آیا تابه‌حال تلاش کرده‌اید در زمان فروپاشی افکار، خود را کنترل کنید و به‌جای هزاران جواب نه، برای رسیدن به آرزوهایتان به یک انگیزه کوچک اما زیبا تکیه کنید؟

امروز، نسل ما، به‌سختی می‌تواند حلقه‌ای از دوستان را برای انجام کاری دور هم جمع کند. داستان کتاب «آدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند» حکایت رفیقایی قدیمی است که هریک با مشکلات شخصی خود، 
بی‌هیچ راه چاره‌ای سر در گریبان‌اند و ماجرای رمان از آنجا شروع می‌شود که این رفقای قدیمی، تصمیم می‌گیرند باهم، کاری را شروع کنند اما از بد حادثه شرایط به‌گونه‌ای است که نه‌تنها وجه اشتراکی در آینده‌نگری ندارند بلکه نوع عاشق‌پیشه بودنشان نیز باهم فرق دارد.

منتخبی، در اثر پیشینش «آواز باد و باران» نشان داد بود قدرت آن را دارد که به‌ شکلی دل‌نشین زندگی چند شخصیت را هم‌زمان و موازی روایت کند. این کتاب، دومین اثر اوست. کسانی که کتاب انسان در جستجوی معنا اثر ویکتور فرانکل را خوانده باشند از خواندن این رمان لذتی چند برابر می‌برند.  انگاردر این اثر، مکتب سوم وین در روانشناسی به مدد نسل سرگشته و بی‌هدف امروز ایران آمده است(در مکتب سوم وین ما با شیوه‌ لوگو تراپی روبه‌رو هستیم؛ یعنی فردی که همه‌چیز خود را از دست رفته می‌بیند، به‌واسطه وجود یک انگیزه‌ در ضمیر ناخوداگاه خود، توانایی خاتمه دادن به زندگی را ندارد. در اینجا روانکاو،این انگیره را برجسته و بیمار  را وادار می‌کند تا برای تعادل بخشیدن به زندگی‌اش، این انگیزه یا لوگو را، هدف غائی خود قرار دهد).

در «آدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند» قهرمان داستان که تا مدتی قبل، تیشه به ریشه خود می‌زند، ناگهان انگیزه‌ای برای تعادل و دوباره شکوفا شدن، 
پیدا می‌کند، تا آنجا که دوستانش نیز بی‌نصیب نمی‌مانند. از طرف دیگر به‌موازات همین لوگوتراپی بودن اعمال شخصیت اول داستان، شاهد نوعی از رفتارهای عاشقانه هستیم که مصداق بارز مثال‌های اریک فروم وار هستند.

داستان در پرداخت هم‌زمان به موضوعات متعدد ازجمله مناسبت‌های فرهنگی موفق عمل کرده است. در طول خوانش داستان، نویسنده به بازخوانی فرهنگ و آداب و رسوم کشورش می‌پردازد. قهرمان داستان در مسیر شناخت خود به‌واسطه معشوق، توفیق اجباری می‌یابد که میراث گذشته وطنش را نیز بازخوانی کند.

متأسفانه قلم نویسنده در این مرحله همچون قهرمانش دچار پریشانی می‌شود و فرصت طلایی و بی‌نظیری را که خود در فضای داستان ایجاد کرده از دست می‌دهد. ضعف دیگر در مورد «آدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند»، پرداخت شخصیت‌های
حاشیه داستان است که صرف بودنشان در داستان، ممکن است باعث کسالت خواننده رمان شود. چون نویسنده به‌جای معرفی آن‌ها تنها حضورشان را اعلام می‌کند و قضاوت در مورد این افراد که احتمالاً هرکدام از ما در زندگی روزمره کم بیش آن‌ها را دیده‌ایم به مخاطب واگذار می‌کند.

درمجموع این کتاب می‌تواند خوراک ذهنی خوبی برای ما
به اصطلاح امروزی‌ها باشد تا به مدد خواندن آن از تنهایی درآید و بفهمد که در هر لحظه، می‌توان برای زندگی، طرحی نو درافکند.

کتاب «آدم‌ها عاشق به دنیا می‌آیند» به قلم علی منتخبی توسط انتشارات پیکان با قیمت 11000 تومان در 206 صفحه در سال 1394 منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها