سه‌شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
راشدی: عرفان اسلامی از پیروی روس‌ها از خرافات جلوگیری می‌کند/ سالنامه «اشراق» ماحصل فعالیت پژوهشی بنیاد

مجتبی راشدی، نماینده بنیاد مطالعات اسلامی روسیه در بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، گفت: «بنیاد مطالعات اسلامی روسیه، با هدف پرداختن به موضوعات فلسفه و عرفان اسلامی در روسیه تاسیس شد تا به نیاز و علاقه مردم روسیه به «عرفان» پاسخ دهد.» به گفته راشدی، سالنامه «اشراق» ماحصل فعالیت‌های بنیاد مطالعات اسلامی در روسیه است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- کشور «روسیه» مهمان ویژه بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است. بنیاد مطالعات اسلامی روسیه و انتشارات «صدرا» به عنوان یکی از بخش‌های پژوهشی این بنیاد در میان سایر ناشران روسی در این رویداد فرهنگی شرکت کرده است. این بنیاد در سال 1386 (2008 میلادی) در کشور روسیه تاسیس شد. به گفته مجتبی راشدی، نماینده بنیاد مطالعات اسلامی در نمایشگاه، این بنیاد با هدف اقدامات پژوهشی در حوزه فلسفه و عرفان اسلامی تاسیس شد. راشدی، در گفت‌و‌گوی خود با ایبنا، به چند و چون تاسیس این بنیاد در روسیه و تعداد کتاب‌های منتشر شده در آن پرداخت.

فلسفه «ملاصدرا» خط‌‌ مشی فدراسیون روسیه است
راشدی گفت: بنیاد مطالعات اسلامی روسیه، از سال 2008 با هدف تامین منابع اسلامی در مشرق زمین در روسیه آغاز به کار کرد. این اولین بنیادی است که به طور تخصصی در حوزه علوم اسلامی کار می‌کند. تمرکز بنیاد در ابتدای فعالیت بر تولید آثار فلسفه و عرفانی اسلامی است. زیرا خط مشی بنیاد مطالعات اسلامی در فدراسیون روسیه، فلسفه «ملاصدرا» است.

وی با بیان این‌که بنیاد تولیدات خود را برای چاپ به ناشران روسی می‌سپرد، اظهار کرد: بنیاد مطالعات اسلامی دو سال پس از تاسیس و برای جلوگیری از انتشار مجموع آثار از سوی سایر ناشران روسی به تاسیس انتشارات «صدرا» همت گماشت. حوزه «علوم قرآنی»، «زن و خانواده»، «فلسفه»‌ و «ادبیات داستانی» از جمله حوزه‌هایی است که انتشارات «صدرا» درباره آنها کتاب چاپ می‌کند.

راشدی با بیان این‌که بنیاد مطالعات اسلامی از طرح‌های پژوهشی نیز حمایت می‌کند، افزود: انتشارات «صدرا» از بدو آغاز فعالیت تا به امروز قریب 170 عنوان کتاب به زبان روسی چاپ کرده است. بنا نداریم در تولید کتاب به تالیف کتاب ورود پیدا کنیم، زیرا تالیف کتاب و القا برخی «باید»‌ ها و «نباید» ها به خوانندگان و علاقه‌مندان روس بازخورد مناسبی نخواهد داشت، به همین دلیل وارد حوزه ترجمه شدیم. تمام آثار نیز از سوی مترجمان روسی به این زبان ترجمه می‌شود، زیرا مترجمان ایرانی اشراف مناسبی به ترجمه ندارند.



عرفان اسلامی، از پیروی روس‌ها از خرافات جلوگیری می‌کند
نماینده بنیاد مطالعات اسلامی در روسیه، در پاسخ به پرسشی درباره معیار انتخاب کتاب‌های نویسندگان ایرانی برای ترجمه گفت: اقدام تخصصی بنیاد در عرصه فلسفه و عرفان است و هیات رییسه این بنیاد نیز همگی دارای تحصیلات مرتبط با فلسفه هستند. روس‌ها به مسائل معنوی نیاز اساسی دارند و اگر ما بخواهیم با آنها در چارچوب دین حرف بزنیم آنها را قبول نمی‌کنند،‌ از این رو در آثار با تکیه بر مباحث «فلسفی» با آنها صحبت کردیم. دکتر داوری اردکانی در کنفرانس فلسفه و در رونمایی از سالنامه «اشراق» در روسیه گفت، مردم روسیه تشنه عرفان هستند، منظور ایشان از تشنگی عرفان این است که روس‌ها اهل خرافات هستند.

وی با اشاره به ظهور فرقه‌های غیرالهی در روسیه اظهار کرد: جمعیت قابل توجه مردم روسیه را مسیحیت ارتدوکس، مسلمان و یهودی تشکیل می‌دهند و البته عرفان‌های کاذب نیز پیروان خودش را در میان روس‌ها دارد. بنیاد مطالعات اسلامی با همکاری آکادمی علوم اسلامی مسکو و سایر نهادهای مرتبط که اعضای آن را تحصیل‌کردگان فلسفه، دین و عرفان تشکیل می‌دهند، به تصمیم نهایی برای انتخاب آثار می‌رسند.

از «اشراق» تا «ابن‌عربی» در بنیاد مطالعات اسلامی
راشدی، در ادامه گفت‌و‌گو با ایبنا از اقدامات مهم بنیاد مطالعات اسلامی و انتشارات «صدرا» در راستای نشر کتاب گفت: ماحصل فعالیت‌های پژوه‌های فلسفی بنیاد، انتشار سالنامه «اشراق» است. در سال 2015 ششمین شماره این سالنامه منتشر شد. انتشار این سالنامه ماحصل فعالیت‌های فلسفی بنیاد است. مقالات سالنامه هر سال به یک موضوع اختصاص دارد، که از سراسر دنیا مقالاتی در این باره به دفتر سالنامه ارسال می‌شود.

نماینده بنیاد مطالعات اسلامی روسیه اظهار کرد:‌ علاوه بر انتشار سالنامه، کتاب‌های «فصوص‌الحکم» و «فتوحات» اثر ابن‌عربی از جمله آثار مهمی است که انتشارات «صدرا» آنها را به چاپ رسانده است. بخشی از کتاب‌های منتشر شده از سوی بنیاد جزو کتاب‌های درسی در دانشگاه کازان، مجمع اهل‌بیت داغستان و دیگر مراکز آموزشی روسیه است.

وی به امضای تفاهم‌نامه با موسسات آموزشی و پژوهشی در ایران پرداخت و افزود: بنیاد مطالعات اسلامی در روسیه برای انتخاب برخی از آثار، با موسساتی مانند «موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه» و برخی از پژوهشگاه‌ها تفاهمنامه‌ای را به امضا رسانده است.

راشدی ادامه داد: بنیاد مطالعات اسلامی روسیه، در نمایشگاه‌هایی مانند «ادبیات تفکری مسکو»، «نمایشگاه ملی یونسکو»، «نمایشگاه سن‌پترزبورگ» و «کازان» و نیز نمایشگاهی در اوکراین شرکت کرده و در ابتدای سال 2016 دو کتاب «یاران ما» اثر احمد خاتمی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و کتاب «نوروز» را به چاپ رسانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها