وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه برگزاری برنامههای مرتبط با خلیجفارس نیازمند یک متولی است، عنوان کرد: باید هسته مرکزی وجود داشته باشد تا فعالیتهای پراکندهای را که در رابطه با خلیجفارس صورت میگیرد ساماندهی کند و امیدواریم با همکاری استاندار هرمزگان و سایر استادان و پژوهشگران اساسنامهای برای بنیاد تدوین و جایگاه مناسبی در هرمزگان در نظر گرفته شود تا مجموعه آثار و کتب و اسناد و نقشههای مرتبط با خلیجفارس را در آن متمرکز کنیم و امیدواریم تا سال آینده گامهای اساسی برای این کار برداشته شود.
جنتی افزود: این بنیاد میتواند آثار و منابع موجود در حوزه فرهنگ و تاریخ خلیجفارس را گردآوری کند و در اختیار پژوهشگران، گردشگران و علاقهمندان قرار دهد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز آمادگی دارد با کمک استانهای ساحلی، اساسنامه بنیاد ملی خلیجفارس را تهیه و تدوین کند.
به گفته وی، این مرکز در بندرعباس قرار خواهد گرفت و بهتدریج اسناد و نقشهها از سایر استانها به آن منتقل میشود و این اقدام باعث میشود محققان و پژوهشگران انگیزه جدیتری برای انجام پژوهشها درباره خلیجفارس داشته باشند و میتوان یک نسخه از هر کتاب با موضوع خلیجفارس را در این مرکز گردآوری و استفاده کرد.
وی اظهار کرد: مؤسسه میراث مکتوب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز برای چاپ آثار خطی تاریخی موجود در سایر نقاط جهان، که دغدغه محققان داخلی است، آمادگی دارد و در این زمینه از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد.
جنتی اشاره کرد: بسیاری از آثار خطی تاریخی مرتبط با ایران در سایر کشورهاست که میتوان با انجام پژوهش نسبت به یافتن و چاپ آنها اقدام کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: به عنوان مثال یک میلیون نسخه کتاب خطی فارسی در هندوستان وجود دارد که میتواند مورد استفاده پژوهشگران و محققان قرار گیرد و اگر تفحص لازم صورت گیرد اسناد ارزشمند دیگری نیز به دست میآید.
وی با اشاره به دیپلماسی فرهنگی گفت: بخشی از میراث کشور آن سوی خلیجفارس و در سایر کشورها قرار دارد که باید مطالعات لازم در این باره نیز انجام شود.
علیرضا درویشنژاد، مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان در این مراسم از اهتمام و توجه ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به برنامههای فرهنگی و هنری مرتبط با خلیجفارس قدردانی کرد و گفت: بنیاد ملی خلیجفارس بهترین مرکز و مرجع برای حفاظت از سرمایههای فرهنگی این منطقه وسیع است.
وی افزود: پراکندگی در فعالیتهای این حوزه باعث شده بسیاری از برنامهها اثربخشی لازم را نداشته باشند اما با راهاندازی بنیاد ملی خلیجفارس زمینه و بستر برای برنامهریزی بلندمدت و هدفدار مهیا میشود.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان به برنامههای اجرا شده اشاره کرد و گفت: همایش اندیشمندان و پژوهشگران خلیجفارس، انتخاب کتاب سال خلیجفارس، افتتاح موزه نقشه خلیجفارس، اهتزاز پرچم ایران بر فراز قلعه پرتغالیهای هرمز، فستیوال موسیقی اقوام خلیجفارس، مسابقه ویدئو ۱۵ ثانیهای، اکران فیلم جزیره رنگین و دهها برنامه دیگر به بهترین شکل ممکن در هرمزگان برگزار شد.
احمد مرادی، منتخب مردم بندرعیاس در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی خلیجفارس اظهار کرد: باید به موازات فعالیتهای فرهنگی در حفظ و حراست از نام خلیجفارس، نیمنگاهی نیز به دیپلماسی سیاسی و فرهنگی درباره آن داشته باشیم و با هوشمندی ویژه مانع از دستیابی فرصتطلبان به مطامعشان شویم.
منتخب مردم بندرعباس در بخش دیگری از اظهارات خود به جانفشانیهای فراوان مردم هرمزگان در طول تاریخ این منطقه برای صیانت از منافع ملی کشورمان اشاره و یاد و خاطره شهیدان رئیسی و دارا را نیز گرامی داشت.
محمد آشوری، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در حاشیه جشنواره بینالمللی خلیج فارس اظهار کرد: یکی از راههای پیشبرد اهداف کلان نظام جمهوری اسلامی توامانسازی انواع مختلف دیپلماسی در حوزه عمومی در منطقه و جهان است که دیپلماسی فرهنگی بخش بسیار مهم آن بهشمار میرود.
وی افزود: دیپلماسی سیاسی به تنهایی قادر به ایفای نقش همه جانبه در معادلات کلان نیست و اگر چه ممکن است دستاوردهایی به دنبال داشته باشد اما فراگیری این دستاوردها به توامانسازی دیپلماسی سیاسی با دیپلماسی فرهنگی نیاز دارد.
جاسم جادری، استاندار هرمزگان با بیان اینکه خلیجفارس نامی به جای مانده از کهنترین منابع تاریخی است، عنوان کرد: منابع حقوقی و اطلسی همه بر نام خلیجفارس گواهی میدهند و سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی این نام را معتبر میدانند و از تمامی نقشهها و اطلسهای معتبر تاریخی برای درج عنوان این منطقه از خلیجفارس استفاده کردهاند.
جادری بیان کرد: امیدواریم با تشکیل چنین همایشهایی برای اثبات نام خلیجفارس بکوشیم و در تمامی روزهای سال باید برنامههای متناسب با خلیجفارس برگزار شود.
وی از راهاندازی دبیرخانه دائمی جشنواره خلیجفارس در بندرعباس قدردانی کرد و افزود: باید از این فرصت برای تبیین بیشتر نام خلیجفارس استفاده کنیم.
علاوه بر سخنرانیها، در مراسم اختتامیه برنامههای متنوع فرهنگی و هنری توسط هنرمندان همچون سمفونی خلیجفارس، موسیقی محلی جزیره هرمز، رونمایی از کتاب سال خلیج فارس و… برگزار شد که مورد استقبال عموم قرار گرفت.
در این همایش از برگزیدگان بخشهای موضوعی خلیجفارس همچون کتاب سال خلیج فارس، پژوهشگران برتر، جشنواره فیلم ۱۵ ثانیهای، مقالات برتر، رسانههای فعال، هنرمندان قدردانی شد.
تجلیل از خانوادههای شهدای خلیجفارس و ادای احترام به مبارزان، مدافعان، محافظان و ایثارگران خلیجفارس از دیگر برنامههای بخش تجلیل این جشنواره بود.
گزارش نخستین دوره کتاب سال خلیجفارس و استان هرمزگان
الف) روش و فرآیند داوری
1. ابتدا تمام کتابها از سوی گروه داوران مربوط مورد ارزیابی قرار گرفت و آثاری که حداقل یک رأی مثبت را احراز کرده بود، به مرحله دوم داوری راه یافتند.
2. کتابهای راهیافته به مرحله دوم از سوی دو داور ارزیابی شدند و نتایج ارزیابی در فرمهای ویژهای که بدین منظور طراحی شده بود، درج شد. کتابهایی که از 100 امتیاز حداقل 70 امتیاز کسب کرده بودند، به مرحله نهایی راه یافتند.
3. در مرحله نهایی در نشست مشترک داوران اصلی، آثار راهیافته به این مرحله، مورد بررسی و ملاحظه نهایی قرار گرفتند و آثاری که 80 و بالاتر کسب کرده بودند، بهعنوان برگزیده و در غیر این صورت بهعنوان شایسته تقدیر معرفی شدند.
ب) دايره داوری
فرآیند داوری با همکاری مؤسسه خانه کتاب و دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران توسط 65 داور از پیشکسوتان دانشگاهها و مؤسسات علمی انجام گرفت.
در نخستین دوره کتاب سال خلیجفارس و استان هرمزگان آثار در دو بخش ارزیابی و داوری شد:
1. تاریخ (عمومی و سیاسی)؛ فرهنگعامه؛ خلیجفارس؛ جغرافیای خلیجفارس، اسناد، نقشهها، گویشها و ادبیات شامل داستان و شعر.
2. آثار منتشرشده درباره استان هرمزگان که پدیدآور اثر (مؤلف، نویسنده، مصحح، مترجم، ناشر و...) هرمزگانی یا مقیم این استان باشند. در این دوره طی فراخوانی از ناشران و پدیدآورندگان دعوت شد کتابهای خود را که در دوره پنجساله 94 ـ90 منتشر شدهاند، به دبیرخانه جایزه در انجمن نویسندگان و مؤلفان هرمزگان ارسال کنند. پس از دریافت آثار، کتابها در موضوعهای زیر طبقهبندی شد:
کلیات؛ روانشناسی؛ علوم قرآنی؛ فقه و اصول؛ کلام؛ اخلاق؛ سیره معصومین، ادیان دیگر، فرهنگ عامه، آمار، حقوق، حسابداری، مدیریت، بازرگانی، آموزش و پرورش، زبانهای باستانی ايران و بررسیهای گویشی؛ زبان عربی؛ زيستشناسی؛ علوم پزشکی؛ کامپیوتر، مهندسی صنایع، مهندس کشاورزی، معماری؛ هنرهای تجسمی؛ موسيقی؛ تاريخ و نقد ادبی؛ نثر معاصر؛ شعر معاصر؛ تاریخ؛ زندگينامه و خاطرات؛ جغرافیا؛ محیط زیست، علوم انسانی و هنر کودک و نوجوان؛ شعر کودک و نوجوان؛ و داستان تألیف کودک و نوجوان.
در اين دوره، 159 عنوان کتاب مورد ارزيابی قرارگرفت كه پس از داوری در مرحله اول 15 عنوان به مرحله دوم راه يافتند. پس از ارزیابی هر اثر توسط دو داور، در مجموع 4 عنوان کتاب، برگزیده و 9 عنوان کتاب شایسته تقدیر شناخته شد. همچنین در حوزه تاریخ داوران این حوزه تصمیم گرفتند از نصراله کریمی، نویسنده و پژوهشگر به پاس کوشش برای روشن کردن گوشههایی از تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی (مناطق جنوبی ایران) کرانههای خلیجفارس (استان هرمزگان) با اعطای لوح سپاس، قدردانی شود.
اسامی نفرات برگزیده، تجلیل و تقدیرشوندگان ششمین جشنواره بینالمللی خلیجفارس به شرح زیر است:
برگزیدگان نخستین دوره جایزه کتاب سال خلیجفارس و فرهنگ هرمزگان
حسامالدین نقوی
نویسنده کتاب «آگاهی ملی در ادبیات پیشین هرمزگان»
مهدی ناصریان
نویسنده کتاب «بیتهای آواره»
غلام امینی دومشهری
نویسنده کتاب «تفنگ را از لغتنامههای جهان بر خواهم داشت»
مژده عباسی
نویسنده کتاب «چشم چشم دو ابرو»
شایستگان تقدیرکتاب سال
علی گل و فاطمه مسجدی
نویسندگان کتاب «نقش استرس اکسیداتیو در ایجاد پیشرفت و درمان سرطان خون»
مهرنوش منصوری میمندی
نویسنده کتاب «زن در شعر امیرخسرو دهلوی»
امیرحسین والا و فرهاد حکیمیفرد
نویسندگان کتاب «خوشمزه بازی: شام»
ایرج جمالنسب و علی بهرامشاهی
نویسندگان کتاب «علوم زیبا برای ششمیها»
علی آباد
نویسنده کتاب «شهریچی: فرهنگ لغات و اصطلاحات، گذری اجمالی بر سیریک»
علی ماهیگیرشاهو
نویسنده کتاب «قصههای مردم هرمزگان»
زهرا اسپید
نویسنده مجموعه کتابهای «فقط ماه حسین را میپاید»
اعظم پشتمشهدی
نویسنده کتاب «و تو برای من نمیمانی»
محمدنبی عدلو، ایمان سورینژاد و محمدحسین ابراهیمی
نویسندگان کتاب «ماهی جنگجو»
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارس اسدالله رئیسی
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارساسحق دارا
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارسحمید سالاری
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارسعبدالحمید سلیمی
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارس عباس سلامتی
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارس غلامعباس عفیفه
خانواده معزز شهید سرافراز خلیجفارس علی کهورینژاد
برگزیدگان مسابقه ویدئو ۱۵ ثانیه
نیاوش کاظمی / اول
روزبه آخوندزاده / دوم
علیرضا باهو/سوم
فرشاد جعفری/ چهارم
علی جعفری / پنجم
علیرضا آذریان/ پنجم
فستیوال موسیقی
سعید سیاحی
سرپرست گروه موسیقی میسان نماینده اقوام عرب از خوزستان
حمیدرضا وطنخواه
سرپرست محترم گروه موسیقی آواب نماینده اقوام بختیاری از خوزستان
محسن شریفیان
سرپرست محترم گروه لیان از بوشهر
حسین بحری
سرپرست گروه موسیقی رزیف از بندر کنگ
احمد بازماندگان قشمی
پدرام رستگار
سیروس ولیزاد هاز بوشهر
رشاد بالف از بوشهر
اصغر بشارتی
رسانه
مهران جلایی
مدیرکل صداوسیمای مرکز خلیجفارس
خلیل تنیده
مدیر خبرگزاری ایرنا
موسی غلامپور
دریانورد سرافراز خلیجفارس
محمد حسنزاده
ابراهیم خصومی
مبارک خصومی
محمد بحری
ابراهیم قاسمی
عیسی مبارکیان
عبدالرحمن بابو
علی بحری
علی راشدی
علی فروزان
محمد بدری
علی زبردست
اسماعیل دریابان
عباس ابافت
محمد قنبرهرمزی
دریانورد سرافراز خلیجفارس
استادان
پروفسور عبدالمجید ارفعی
دکتر پیروز مجتهدزاده
دکتر عبدالرسول خیراندیش
دکتر محمد حسننیا
دکتر حسین ربیعی
دکتر منصور لوائی
احمد حبیبی
علی رضائی
منصور نعیمی
دکتر بهجت نجیبی فینی
نظر شما