«مکتب اخلاقی عرفانی نجف؛ مکتب عرفانی ملاحسینقلی همدانی» عنوان کتابی است که محمود شیخ تالیف آن را بر عهده داشته است. این اثر پانزدهمین کتاب از مجموعه «عرفان» پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است.
مکتب اخلاقی عرفانی نجف یکی از مهمترین مکاتب عرفانی شیعه در دوران معاصر است که تاثیرات عمیقی را بر حوزههای علمی شیعه نهاده است. در این کتاب درباره این سلسله از علمای شیعه، کسانی چون سید علی شوشتری، آخوند ملاحسینقلی همدانی، سید احمد کربلایی، شیخ محمد بهاری، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، سید علی قاضی، علامه طباطبایی (ره)، آیتالله بهجت، آیتالله نجابت و سید هاشم حداد سخن گفته شده است.
تاریخ این مکتب و زندگی، آثار و احوال رجال آن، ابعاد گوناگون عرفان و معنویت این طریقه، بهویژه روش سلوکی و تربیتی و نسبت آنان با سنت عرفانی اسلام در عرفان عملی و نظری، رویکردها سیاسی و اجتماعی و موضع آنان در قبال تصوف از مباحث اصلی این کتاب است.
در بخشی از این اثر میخوانیم : «بزرگان مکتب اخلاقی عرفانی نجف گونهای از معنویت و عرفان اسلامی را که در خارج از حوزه تصوف و در بستر حوزههای علمیه شیعه شکل یافته، عرضه کردهاند، چنین معنویتی با بهرهمندی از میراث معنوی اسلام، میتواند آموزههای فراوانی برای این روزهای ما داشته باشد.»
«سلوک عملی و ویژگیهای مکتب اخلاقیون» عنوان بخش نخست این کتاب است. این بخش شامل چهار فصل است. نویسنده در این فصول، به مکتب اخلاقیون نجف، نظام سلوکی اخلاقیون نجف، اخلاقیون نجف، تصوف و حکمت اسلامی ورویکردهای اجتماعی در مکتب اخلاقیون نجف پرداخته است.
«ادوار مکتب نجف» عنوان بخش دوم این اثر است. علاقهمندان در این بخش میتوانند مطالبی درباره دوران تاسیس مکتب نجف، دوران گسترش مکتب اخلاقیون نجف، دوره تعمیق معارف را که در سه فصل گنجانده شده از نظر بگذرانند.
کتابنامه، فهرست آیات و روایات و فهرست اشعار به همراه نمایه بخشهای پایانی این اثر را تشکیل میدهد.
«مکتب اخلاقی عرفانی نجف؛ مکتب عرفانی ملا حسینقلی همدانی» در 448 صفحه، شمارگان 300 نسخه، به بهای 27 هزار تومان از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
نظر شما