دوشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۳
ولیان: «مرجع ملی دندان‌پزشکی» مشکل محتوایی دارد/ انتقال دانش تجربی دندانپزشکی به کتاب‌ها ضعیف است

اعظم ولیان، مدیرگروه دندانپزشکی ترمیمی دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی به مناسبت 23 فروردین «روز دندانپزشک» ضمن اشاره به نیاز به تولید کتاب در همه موضوعات حوزه دندانپزشکی درباره «مرجع ملی دندان‌پزشکی» گفت: به اعتقاد بسیاری از دانشگاهیان کتاب مرجع ملی دندانپزشکی مشکل محتوایی دارد.

‌‌خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مجلس شورای اسلامی ۲۳ فروردین‌ماه سال۱۳۶۰ به‌منظور گسترش و پیشرفت خدمات درمانی و بهداشتی دهان و دندان در مناطق محروم کشور و روستا‌ها، قانونی با عنوان «طرح تربیت بهداشت‌کاران دهان و دندان» تصویب کرد. از این تاریخ به‌بعد این روز به‌ عنوان «روز دندانپزشک» گرامی‌داشته می‌شود.
 
دکتر اعظم ولیان، مدیر گروه دندانپزشکی ترمیمی دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایبنا به مناسبت روز ملی دندانپزشکی درباره نشر حوزه دندانپزشکی اظهار کرد: نشر تخصصی دندانپزشکی به‌ویژه کتاب‌هایی که از سوی اعضای هیات علمی، تولید می‌شود دارای مشکلات بسیاری است؛ به‌عنوان مثال انتشار کتاب با نشان‌‌واره طی فرایند طولانی انجام می‌شود از سوی دیگر داوری کتاب نیز زمان‌بر است.
 
وی با اشاره به آسیب‌های وجود تاخیر در انتشار کتاب‌های دندانپزشکی افزود: انتشار کتاب اعضای هیات علمی، گاهی تا یکسال نیز به‌طول می‌انجامد که از یک سو موجب کهنگی محتوای کتاب و از سوی دیگر زمینه‌ساز دلسردی مولف یا مترجم می‌شود.
 
ضعف سرمایه‌گذاری در نشر کتاب‌های تخصصی

ولیان درباره هزینه‌های انتشار کتاب‌های تخصصی نیز گفت: با توجه به رکود اقتصادی کشور که دامن‌گیر ناشران نیز شده است بسیاری از ناشران برای پیشگیری از ضرر مالی سرمایه‌گذاری چندانی برای نشر تخصصی در نظر نمی‌گیرند بنابراین مولف یا مترجم مجبور به سرمایه‌گذاری شخصی است.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید‌ بهشتی ادامه داد: اوضاع اقتصادی موجب شده تا برای انتشار کتاب‌هایم بدون حمایت ناشر اقدام کنم؛ در حالی که پیش از این با چند ناشر مطرح همکاری داشتم اما با توجه به مسائل مالی تصمیم گرفتم به‌شخصه برای چاپ کتاب‌هایم وارد عمل شوم و هزینه تایپ، هزینه جدی من در چاپ کتاب به‌شمار می‌آید.
 
چاپ نشان‌‌واره برای کتاب‌های حوزه دندانپزشکی

ولیان با تاکید بر اهمیت نشان‌‌واره در انتشار کتاب اظهار کرد: به‌طور حتم نشان‌‌واره به‌معنای کیفیت محتوایی کتاب است چراکه از سوی متخصصان و افراد سرشناس دانشگاهی بررسی شده و زمانی که دانشگاه مجوز این کار را به نویسنده ندهد از یک سو میزان جذب و از سویی دیگر در اعتماد مخاطب موثر خواهد بود اما بار‌ها مشاهده شده کتاب‌‌های دندانپزشکی بدون نشان‌‌واره و البته با خواست نویسنده یا مترجم و فقط با هدف انتقال سریع دانش به دانشجو منتشر می‌شود.
 
وی با تاکید بر اهمیت افزایش کیفیت کتاب‌های حوزه دندانپزشکی افزود: در صورتی‌ که چاپ نشان‌‌واره برای کتاب‌های حوزه دندانپزشکی به‌ویژه منابع اعضای هیات علمی به‌عنوان یک قانون ابلاغ شود شاهد افزایش کیفیت کتاب‌های این حوزه خواهیم بود.
 
مولف کتاب «مواد دندان کریگ 2012» درباره موضوعات مغفول در نشر دندانپزشکی ادامه داد: به‌‌نظر می‌رسد که در همه زمینه‌ها نیاز به تولید محتوای مکتوب داریم از سوی دیگر بیشتر کتاب‌‌هایی که در بازار با عنوان کتاب تخصصی دندانپزشکی موجود است در گروه ترجمه قرار می‌گیرد.
 
ضعف انتقال دانش تجربی پیشکسوتان در قالب کتاب

ولیان درباره بهره‌گیری فضای نشر در استفاده از تجربه‌های عملی متخصصان دندانپزشکی گفت: در یک کلام باید گفت که در بخش انتقال دانش تجربی پیشکسوتان در قالب کتاب بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم. برای این کار استاد پیشکسوت باید بعد از سه یا چهار دهه فعالیت به تالیف کتاب بپردازد اما چنین اتفاقی را در حوزه دندانپزشکی شاهد نیستیم.
 
وی درباره انتشار کتاب ملی دندانپزشکی اظهار کرد: اگر فعالی در حوزه دندانپزشکی اعلام کند که کتاب ملی دندانپزشکی تالیف بومی نیست و فقط ساده‌نویسی منابع موجود بوده به‌طور قطع فرد دلسوزی است. به‌‌نظر می‌رسد که نیازی برای تولید این کتاب نبود. اجبار دانشگاه در استفاده داوطلبان دستیاری از این منبع اعتراض‌هایی را در پی داشت. بسیاری از دانشگاهیان معتقدند که کتاب ملی دندانپزشکی از نظر محتوایی و شکلی اشکالات متعددی دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها