انتشار کتاب جدید گلابچی در آستانه نمایشگاه کتاب/ تالیف نخستین کتاب فارسی درباره مدلسازی اطلاعات ساختمان
محمود گلابچی، چهره ماندگار معماری کشور و دارای کرسی یونسکو در معماری ضمن اعلام خبر انتشار کتاب «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» از ارائه این اثر در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر داد.
وی درباره اهمیت پرداختن به موضوع مدلسازی اطلاعات ساختمان افزود: کاربرد روزافزون مدلسازی اطلاعات ساختمان (Building Information Modeling) در طراحی، معماری و مهندسی از مهمترین دستاوردهای سالهای اخیر در راستای ارتقاء فرایندهای طراحی تا ساخت و اجرای یک پروژه و افزایش بهرهوری آن در مراحل مختلف محسوب میشود. مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM یکی از جدیدترین فناوریهای ارائه شده در عرصه ساخت است.
چهره ماندگار معماری کشور ادامه داد: این فرآیند از طریق شبیهسازی یک پروژه ساختوساز با ابعاد گوناگون در مراحل مختلف در محیط مجازی موجب شکلگیری طراحی و ایجاد سازهها و ساختمانهایی با کارایی بسیار بالاترمیشود. در همین راستا کتاب «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» براساس آخرين دستاوردهای علمی در جهان با هدف آشنا نمودن طراحان و سازندگان با این فناوری پیشرفته تالیف شده است.
گلابچی در تعریف «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» ادامه داد: «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» عبارت است از فرایند تولید و مدیریت اطلاعات ساختمان در طی چرخه حیات آن. مزایا و اثرات مثبت حاصل از کاربرد مدلهای اطلاعاتی در صنعت ساختوساز میتواند زمینهساز تحول در همه مراحل طراحی، اجرا و بهرهبرداری پروژه شود، علاوه براین بهرهوری بسیار بیشتر را به دنبال داشته باشد. گرچه موفقیتهای کسب شده از سوی مدلسازیهای انجام گرفته، در همه جنبهها از جمله کاهش زمان و هزینه بسیار زیاد و قابل توجه است اما مزیت کلیدی BIM، توانایی یکپارچهسازی فوقالعاده آن است. نتیجه این یکپارچهسازی اطلاعات، افزایش هماهنگی، کاهش خطاها و ضایعات و در نهایت ارتقاء کیفیت پروژه در ابعاد مختلف است.
این استاد دانشگاه با اشاره به جایگاه فناوری BIM در صنعت ساخت گفت: امروزه نقش فناوری BIM در صنعت ساخت را با نقش اینترنت در دنیای ارتباطات مقایسه میکنند؛ بهعبارت دیگر BIM به مثابه آغازی برای رنسانس تکنولوژیکی در صنعت ساختوساز است. کتاب «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» بهصورت تحلیلی به چگونگی استفاده از مدیریت اطلاعات ساختمان (BIM) در مراحل طراحی، اجرا و بهرهبرداری یک پروژه میپردازد و شامل همه مراحل پیش از طراحی تا طول دوره بهرهبرداری است.
گلابچی در تشریح مباحث مطرح در کتاب افزود: کتاب «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» در سه بخش کلی و 10 فصل تدوین شده است. بخش نخست شامل فصلهای نخست تا سوم است. بررسی مباحث پایهای، تئوریها و مسائل مرتبط با BIM موضوع اصلی این بخش است. فصلهای چهارم تا ششم در دومین بخش کتاب گنجانده شده و پیشنیازها، مقدمات و ابزارهای مورد نیاز برای پیادهسازی BIM بحث و بررسی شده است. بخش سوم کتاب نیز شامل فصلهای هفتم تا دهم است چگونگی برنامهریزی، پیادهسازی و بهرهبرداری از BIM و در نهایت نحوه استفاده از چکلیستهای کنترلی مدلسازی اطلاعات ساختمان در مراحل مختلف مطرح شده است.
این چهره ماندگار حوزه معماری کشور درباره مخاطبان کتاب «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» ادامه داد: مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، بخشهای مختلف صنعت ساخت کشور از جمله کارفرمایان، مشاوران، پیمانکاران و بهرهبرداران و متخصصان حرفهای در صنعت ساخت مانند معماران، مهندسان طراح و مدیران در ردیف مخاطبان این کتاب قرار میگیرند. علاوهبر این طیف وسیعی از دانشجویان و فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف مدیریت و مهندسی از قبیل مهندسی عمران، معماری، مدیریت پروژه، مکانیک تأسیسات، صنایع و انرژی نیز میتوانند از مباحث این کتاب بهرهبرداری کنند.
وی همچنین به ویژگیهای کتاب اشاره کرد و گفت: ارائه نمونههای عملی که در آنها از مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM استفاده شده از جمله ویژگیهای این کتاب است؛ بنابراین طراحان، معماران و مهندسان با این کتاب میتوانند با نمونههای عينی و زمينههای کاربردی آشنا شوند. «مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM» همچنین بهعنوان یک کتاب درسی دانشگاهی قابل تعریف است.
نظر شما