کتاب «طب سنتی اسلامی» در هفت گفتار از سوی انتشارات ابتکار دانش به بازار نشر عرضه شده است.
کتاب در هفت گفتار با عنوانهای «آشنایی با ارکان و امزجه»، «آشنایی با تدابیر سلامتی در طب سنتی اسلامی»، «تدابیر عمومی»، «رژیمهای درمانی»، «غذاهای سالم و مقوی»، «درمانهای ساده برای بیماریها» و «رساله ذهبیه» تدوین شده است.
در نخستین گفتار درباره مزاجشناسی آمده است: «یکی از مهمترین مباحث سنتی اسلامی، مزاجشناسی است؛ که با تسلط بر آن میتوان از دسته بزرگی از بیماریها و همچنین گسترش آنها جلوگیری کرد. مزاجشناسی، ظرف هستی را برای انسان تعریف میکند و تناسب طبع انسان را با ظرف میسنجد و براساس آن برای هر مقطع از زندگی، حرکت مناسب را توصیه میکند؛ و برای طفولیت و جوانی، میانسالی و کهنسالی و پیری برنامهریزی ویژهای را ارائه میدهد؛ و ساختار طبیعت انسان را با تمام رفتارهای مادی، معنوی، گفتاری، شنیداری، پنداری، دیداری، جنسی، و غیر آن سازگار و همسان میکند.»
«سحرخیزی» یکی از مطالب دومین گفتار کتاب است. «وجود مبارک امام رضا (ع) در این زمینه میفرمایند: «خودت را عادت بده که ساعتی از شب را برخیزی» و درباره آثار این کار میفرمایند: «نماز شب خواندن را لازم بدانید زیرا هر بنده مومنی که هشت رکعت نماز شب و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر بخواند و در قنوت وتر 70 مرتبه استغفار کند، خداوند او را از عذاب قبر و عذاب آتش نجات میدهد و عمرش را در دنیا طولانی میکند و در زندگی اقتصادی به او وسعت و گشایش میدهد و در هر خانهای که در آن نماز شب خوانده شود، آن خانه برای آسمان روشنایی میدهد همان طوریکه ستارگان آسمان برای مردم زمین روشنایی میبخشند.»
«تدبیر حمام» نخستین موضوع سومین گفتار کتاب است که در این باره میخوانیم: «حمامهای قدیمی بسیار حکیمانه ساخته میشدند و به قول حکیم گرانقدر حسین خیراندیش انسان با استفاده از آن حمامها تا شش ماه بدنش بیمه است. حمام واقعی باید ترکیبی مانند ترکیب بدن داشته باشد، خانه اول؛ سرد و خشک (رختکن)؛ خانه دوم، سرد و مرطوب (همان حوضچه است که ابتدای ورود شخص از روی آن رد میشود و پاهای او رطوبت حمام را میگیرد)؛ خانه سوم، گرم و مرطوب (آب گرم یا وان محتوی آب گرم، بخار آب و دیوارهای گرم شده حمام)؛ خانه چهارم، گرم و خشک (فرد باید بدن را خشک کند، ولی محیط آن هنوز گرم باشد و یکباره سرد نشود.) و.... .
یکی از موضوعات مطرح شده در چهارمین گفتار کتاب میتوان به رژیم انجیر و زیتون اشاره کرد. در این بخش میخوانیم «از این رژیم، جهت پاکسازی جسم و روح خود استفاده کنید؛ همچنین انجام این رژیم میتواند باعث تنظیم وزن، درمان چاقی و لاغری، درمان شکستگی استخوان، امراض استخوانی دیگر نظیر: آرتروز، پوکی استخوان، نرمی استخوان، سر و صداهای مفصلی، کمردرد، درد ناشی از خار پاشنهپا، درد مزمن استخوان دنبالچه، درد مزمن دندهها، تقویت میل جنسی، تقویت اسپرمها، درمان نازایی، رفع یبوست و پاکسازی رودهها و... شود.»
پنجمین گفتار کتاب به دستور روشهای تهیه انواع آش و سوپ اختصاص دارد. گفتار ششم نیز شامل روشهای درمانی متنوع در طب سنتی است. بهعنوان مثال، درباره حجامت ضمن اشاره به 600 روایت درباره این روش درمانی آمده است: «روز هفتم حزیران و چهاردهم حزیران (حزیران از ماههای رومی است) که تقریبا مصادف با اواخر خرداد ماه سال شمسی است، بهترین و موکدترین روزهای حجامت هستند و حجامت نمودن در این دو روز فواید و آثار معنوی و جسمی فراوانی دارد.»
در ششمین گفتار کتاب درباره درمان رعشه، نفخ معده و روده آمده است: «صبح ناشتا عسل را با آب باران (بهویژه آب نیسان) مخلوط کرده و بیاشامید. برای فلج، لقوه، سستی، تقویت معده، اشتها، رفع گاز و نفخ روده و معده مفید است.»
در آخرین گفتار کتاب نیز مولف، بخشهایی از کتاب «رساله ذهبیه» منتسب به امام رضا (ع) را آورده است.
نخستین چاپ کتاب «طب سنتی اسلامی» با شمارگان 300 نسخه در 428 صفحه، به بهای هفت هزار تومان از سوی انتشارات «ابتکار دانش» به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما