کتاب «چالشهای سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی» تالیف مشترک شموئیل ایوین و عاموس گرانیت با ترجمه زیبا اکبرزاده ساختار سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل، نقش آنها و عملیاتهای تروریستی را بررسی کرده است.
کتاب از پنج فصل تشکیل شده که سرفصلهای آن عبارتند: «نگرشی به حال دستگاههای اطلاعاتی اسرائیل»، «نگاهی به گذشته: تحولات حاکم بر دستگاههای اطلاعاتی»، «نگاهی به آینده: محیط، چالشها و اختلالات موجود در عملکرد دستگاههای امنیتی»، «نگاهی به کشورهای دیگر (سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس)» و «الگوهای مدیریتی دستگاههای امنیتی اسرائیل».
آشنا شدن با دنیای دستگاه اطلاعاتی اسرائیل
در مقدمه با اشاره به نهادهای اصلی اطلاعاتی اسرائیل میخوانیم: «کتاب «چالشهای سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی» مقدمات آشنا شدن با دنیای دستگاه اطلاعاتی اسرائیل به همراه نهادهای آن فراهم میکند. نهادهای اصلی سازمان اطلاعاتی اسرائیل عبارتند از: سرویس اطلاعاتی نظامی «امان»، سازمان امنیتی داخلی رژیم صهیونیستی «شاباک» و سرویس اطلاعاتی برای وظایف ویژه «موساد». در این کتاب همچنین به سرویس اطلاعات وابسته به پلیس «اسرائیل» و مرکز پژوهشهای سیاسی وزارت خارجه اسرائیل پرداخته شده است.» (ص 29)
نویسنده در «فصل مقدماتی» درباره اهمیت این کتاب آورده است: «این پژوهش به این دلیل اهمیت دارد که نه فقط نگاه صهیونیستها به خطرات سنتی و غیرسنتی را بیان میکند بلکه به ساختار دستگاه اطلاعاتی و نقش و سابقه عملیاتهای آن نیز میپردازد با نگاهی به کارکرد دستگاههای اطلاعاتی کشورهای جهان، درسهایی که اسرائیلیها از عملیاتهایشان گرفتهاند را نیز بیان میکند.» (ص 39)
در فصل نخست با عنوان «نگرشی به حال دستگاههای اطلاعاتی اسرائیل» آمده است: «دستگاههای اطلاعاتی اسرائیلی عنصر بسیار مهمی در مجموعه امنیتی و مجموعه امور خارجه این رژیم است چراکه نه فقط دستگاهی برای تأمین اطلاعات ضروری هستند؛ بلکه در هدف دفاع از این رژیم و عملی کردن اهداف قومی یهود، نقش کلیدی دارند.» (ص 58)
تغییرات شگرف در محیط خارجی اسرائیل
«نگاهی به گذشته: تحولات حاکم بر دستگاههای اطلاعاتی» عنوان فصل دوم کتاب است که در رابطه با عصر طلایی دستگاه اطلاعاتی اسرائیل میخوانیم: «در دهه 1960 بعد از استعفای ایسر هرئل از ریاست موساد و انتصاب مئیر عامیت به جای او، عصر طلایی دستگاه اطلاعاتی اسرائیل آغاز شد. در این دوره همکاری بینظیری در تاریخ سازمان امنیتی اسرائیل بین مئیر عامیت و «آهارون یاریف» رئیس جدید امان به وجود آمد. پیروزی ارتش رژیم اشغالگر در جنگ شش روزه دلیل مهمی در تحقق این موضوع بود و باعث بیشتر شدن این همکاری و هماهنگی شد اما بعد از جنگ روز غفران در اکتبر 1973، شرایط به طور عجیبی تغییر کرد و ابعاد بسیار متفاوتی در دهه 1980 به خود گرفت تا آنجا که ارتش اسرائیل در مقابل تهدیدهای امنیتی و نظامی فراروی اسرائیل قرار گرفت.» (ص 108)
فصل سوم «نگاهی به آینده: محیط، چالشها و اختلالات موجود در عملکرد دستگاههای امنیتی» نام دارد. درباره تاثیر سرویسهای امنیتی در جنگهای منطقهای آمده است: «با تغییرات شگرفی که در محیط خارجی اسرائیل به وجود آمد، چالشهای امنیتی فراروی آن نیز بزرگتر شد و بر دکترین امنیتی اسرائیل تاثیر قابل پیشبینی داشت، زیرا نقش دستگاههای امنیتی افزایش یافته است؛ به ویژه در زمینه مأموریتهای مهم و حساسی که این سرویسها دارند و در جبهههای امنیتی و نظامی اسرائیل در جنگهایی نیز وارد میشوند. به بیانی دیگر، سرویسهای اطلاعاتی بیشترین حضور و نقش کمکی را در جنگها دارند، همچنان که این سرویسها در حمایت از تصمیمگیرندگان دولت اسرائیل در زمینههای مختلف نقش ایفا میکنند.» (ص 123)
دکترین رژیم صهیونیستی «تفرقه بینداز و حکومت کن»
«نگاهی به کشورهای دیگر (سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس)» در فصل چهارم مورد توجه مولفان قرار گرفته و در آن با اشاره به تاثیرپذیری اسرائیل از این دو کشور به لحاظ امنیتی آمده است: «به نظر میرسد شرایط امنیتی اسرائیل با شرایط آمریکا و انگلیس متفاوت باشد. علاوه بر تفاوتهای استراتژی و تاریخی، تفاوتهای بنیادی بین فرهنگهای سیاسی رایج هر دو منطقه وجود دارد با این حال وجوه مشترک بر اهمیت درسهایی که گرفته میشود، افزوده است؛ زیرا با وجود نظامهای دموکراتیک چهارچوب و مولفههای برای روابط دستگاههای امنیتی با سایر نهادهای حکومتی شکل میگیرد؛ بنابراین در نهاد اطلاعاتی اسرائیل شیوههایی که آمیخته از دو مکتب انگلیسی و امریکایی است، اجرا میشود.» (ص 139)
فصل پایانی «الگوهای مدیریتی دستگاههای امنیتی اسرائیل» نام دارد که در رابطه با سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» آورده است: «طبق مستندات تاریخی، میتوان گفت دستگاههای اطلاعایت رژیم صهیونیستی برخلاف موفقیتهایی که به دست آوردهاند، در بسیاری از عملیاتهای و بیشتر مواقع به علت ناکامیها و سوء مدیریت و برنامهریزی شکست خوردهاند. ولی دستگاههای اطلاعاتی عربی به ویژه دستگاههای انقلاب فلسطین و اطلاعات «مص» موفق شدهاند بارها در درون دستگاههای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی نفوذ کنند، ناتوانی آن را برملا ساخته و بسیاری از عملیاتهای تروریستی آنها را ناکام بگذارند.
شواهد زیادی دال بر این ادعا وجود دارد. دکترین اطلاعات رژیم صهیونیستی تنها با تضعیف کشورهای عربی و اسلامی و اجرای اصل «تفرقه بینداز و حکومت کن» میتواند موفق میشود. از این رو، رژیم صهیونیستی با هماهنگی ایالات متحده امریکا و بسیاری کشورهای دیگر، از هر گونه وحدت در نگرشها و مواضع گروههای فلسطینی و مقاومت در خصوص حوادث و تحولات سیاسی و امنیتی در عرصه فلسطین و جهان عرب ممانعت به عمل میآورد.» (ص 160)
کتاب «چالشهای سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی» تالیف مشترک شموئیل ایوین و عاموس گرانیت برگردان زیبا اکبرزاده در 168 صفحه، شمارگان 200 نسخه و به بهای 10هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی منتشر شده است.
نظر شما