«اکرام آیلیسی»، نویسنده آذربایجانی و نامزد جایزه نوبل در فرودگاه و هنگام سفر به «ونیز» برای شرکت در فستیوال بینالمللی ونیز دستگیر شد.
وی که چهار سال پیش و پس از نوشتن مطلبی درباره کشتار دستهجمعی ارمنیها در این کشور شاهد این اتفاقات بود در ماجرایی جدید از سفر به یک فستیوال جهانی در «ایتالیا» منع شد.
«آیلیسی» تا سال 2012 و پیش از نگارش کتاب «آرزوهای سنگی» در «آذربایجان» بسیار محبوب بود. «آرزوهای سنگی» داستان کشتار دستهجمعی ارمنیها به دست آذریها بود. وی پیش از این کتاب در کشور خود برنده جوایز بسیاری نیز شده بود.
وی قرار بود در فستیوال «ونیز» به عنوان سخنران نیز شرکت داشته باشد اما پلیس فرودگاه «باکو» مانع خروج او از کشور شد.
«ریچل جولی»، ویراستار کتاب جدید «آیلیسی» اعلام کرد: «آذربایجان باید بداند که با شخصیت مهمی روبهرو است و این رفتار شایسته این نویسنده نیست. ما از آنها میخواهیم در رفتارشان تجدیدنظر کنند.»
«ربکا وینسنت»، فعال حقوق بشر در آذربایجان نیز گفت: ««آیلیسی» همچنان به همراه پسرش در بازداشت به سر میبرد. دستگیری «آیلیسی» نشانگر این موضوع است که دستگیریهای سیاسی در آذربایجان همچنان ادامه دارد و چرخه کثیفی را ایجاد کرده است. ما خواستار آزادی فوری «آیلیسی» و دیگر زندانیان سیاسی «آذربایجان» هستیم.»
مدیر فستیوال «ونیز» در نوشتهای حضور نیافتن «آیلیسی» در این مراسم را توجیهشده خواند و اعلام کرد: «با کمال تأسف باید بگوییم که نویسنده آذری زبان «اکرام آیلیسی» توسط پلیس باکو دستگیر شده است. آرزو میکنیم مشکلات به بهترین شکل ممکن حل شود و این نویسنده بتواند در فستیوالهای بینالمللی که همیشه در پیشرفت آزادی بیان و تمدنها تأثیرگذار بودهاند، شرکت کند.»
«آیلیسی» پیش از این در مصاحبهای از تحت تعقیب بودن خود در کشور گلایه کرده بود. «تحریمهای شدید علیه من و خانوادهام همچنان در جریان است و حتی آدمهایی که میشناسم از سلام گفتن به من واهمه دارند. من رسماً از همه امکانات دولتی محروم شدهام. با وجود این همچنان مقاومت میکنم زیرا من در این کشور هزاران خواننده دارم و به آنها برای خواندن آثارم و ایجاد جایگاه کنونیام مدیون هستم.»
کتاب جدید این نویسنده درباره مردی در یک روستا پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است و سالها تحت شکنجه قرار گرفته است.
«آیلیسی» نویسنده باهوشی است و فقط به این دلیل که روایتی جدا از حکومت از اتفاقات رخداده دارد مورد شکنجه قرار میگیرد. از او همه چیز را گرفتهاند و وی مجبور به چاپ آثارش در کشورهای دیگر شده است.
این نویسنده در سال 2014 نیز نامزد جایزه صلح نوبل شده بود و اولین نویسنده ترکزبانی بود که درباره نسلکشی ارمنیهای در این کشور مطلبی نوشت و از تعصبات بیجای قبیله خود انتقاد کرده بود.
مسئول کمیته جایزه نوبل در آن سال چنین گفته بود: «بسیاری از نویسندگان ترک از جمله «ناظم حکمت» و «اورهان پاموک» حقیقت این نسلکشی را بیان کرده بودند اما «آیلیسی» اولین فردی است که این درد را در قالب یک کار ادبی به همگان عرضه کرد.»
مقامات آذربایجانی مطالب او را میسوزانند و سعی در وارد کردن فشار به این نویسنده دارند اما قدرت کلمات بیش از زور نظامی است. این موضوع را بهتر است همه سیاستمداران به خاطر بسپارند.
نظر شما