یکشنبه ۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
کاکایی: «تاریخ ایران مدرن» حکایت قرنی است که با گاوآهن وارد آن و با انرژی اتم از آن خارج شدیم

عبدالجبار کاکایی، شاعر گفت: در سال گذشته چند جلد کتاب خوانده‌ام که از میان آن‌ها کتاب «تاریخ ایران مدرن» نوشته یرواند آبراهامیان را از دیگر کتاب‌ها بیشتر دوست داشتم. این کتاب اطلاعات جالبی در مورد تغییرات گسترده ایران در قرن بیستم به مخاطب می‌دهد.

عبدالجبار کاکایی، شاعر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: برای مطالعه و عیدی دادن در تعطیلات نوروز، کتاب «تاریخ ایران مدرن» نوشته یرواند آبراهامیان را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم. این کتاب به‌قلم ابراهیم فتاحی ترجمه شده است و اطلاعات جالبی در اختیار مخاطب قرار می‌دهد.
 
وی افزود: کتاب «تاریخ ایران مدرن» اطلاعاتی درباره دوران حکومت قاجاریه و نظام حکومت سیاسی آن زمان و فرایند تأثیرگذاری دولت و تجربه دموکراسی را به مخاطب می‌دهد. در آن زمان به نوعی قاجاریه داشتن دیوان و وزارتخانه را به سبک امروزی تجربه می‌کرد.
 
شاعر مجموعه شعر «حبس سکوت» ادامه داد: تجربه و مستندات مستشرقین در این کتاب مثل کتاب «شرح زندگی من» عبدالله مستوفی قابل تأمل است. من به‌نوبه خود اطلاعات سیاسی- تاریخی جالبی از این اثر گرفتم و تصور تازه‌ای از خاندان قاجار کسب کردم. در آن دوره که همه فکر می‌کنند شاه اقتدار خاص داشته و همه‌چیز در تیول او بوده است، به دلیل نداشتن دیوان و ارتش منظم از سران قبایل و عشایر و ایلات برای تقسیم قدرت استفاده می‌شده است.
 
این شاعر اضافه کرد: همین متنفذان محلی بودند که بدون حضور شاه می‌توانستند مشکلاتی مثل گرفتن مالیات را حل و فصل کنند یا حکم اعدام برای یک نفر وضع کنند. در آن دوره، چون نظام دیوانی در کار نبود، نوعی دموکراسی سنتی وجود داشت و قدرت بین اقوام گوناگون تقسیم می‌شد.
 
شاعر کتاب «تاوان کلمات» توضیح داد: این کتاب همچنین اطلاعاتی از تغییر شرایط زیستی ایران به ما می‌دهد. مثل این موضوع که نسبت به 100 سال گذشته میزان امید به زندگی در ایران از 30 سال به 70 سال رسید یا آن زمان 20 درصد ایرانیان به زبان فارسی تسلط داشتند و بیشتر مردم با گویش خود با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کردند اما امروز 98 درصد مردم به زبان فارسی مسلطند.
 
کاکایی گفت: کتاب «تاریخ ایران مدرن» سیری را به ما نشان می‌دهد که چگونه از 100 سال پیش با گاو‌ آهن وارد قرن بیستم شدیم و با انرژی هسته‌ای از آن بیرون آمدیم. دیگر موضوعاتی که در کتاب بررسی می‌شود گسترش شهرنشینی است و در آن دوره بیشتر جمعیت ما را ایلات و عشایر تشکیل می‌دادند. این کتاب رشد و توسعه سریع را در 100 سال گذشته نشان می‌دهد.
 
کاکایی متولد شهرستان ایلام است. «آوازهای واپسین»، «زنبیلی از ترانه»، «بررسی تطبیقی شعر پایداری ایران و جهان»، «مرثیه روح»، «حتی اگر آیینه باشی»، «نگاهی به شعر معاصر ایران»، «گزیده ادبیات معاصر»(گزیده شعر)، «حبس سکوت» و «تاوان کلمات» از آثار اوست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها