سه‌شنبه ۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۰
حجت‌الاسلام دعایی: سید صادق طباطبایی فرزند فضلیت و اخلاق بود/ امام موسی صدر به سید صادق خودساختگی را آموخت

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی، مدیر موسسه اطلاعات در آیین نخستین سالروز درگذشت سید صادق طباطبایی با اشاره به تاثیر امام موسی صدر در زندگی و منش اخلاقی مرحوم طباطبایی گفت: مرحوم سید صادق طباطبایی، فرزند فضلیت و اخلاق بود. او در دامان پدری مانند آیت‌الله سلطانی طباطبایی پرورش پیدا کرد که از نوادر روزگار بود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حجت‌الاسلام دعایی در مراسم «صبح صادق» گفت: مرحوم طباطبایی ابعاد وجودی بسیار زیادی داشت. وی اقیانوسی از فضایل اخلاقی بود که می‌شد تمامی صفات نیکو را در او دید. درباره تربیت و رشد اخلاقی سیدصادق طباطبایی از سه پدیده و سه استاد تاثیرگذار در زندگی مرحوم طباطبایی یاد می‌کنم. نخست پدر وی مرحوم آیت‌الله سلطانی طباطبایی که از نوادر روزگار ما بود و سیدصادق نیز در دامان این پدر رشد کرد. باید بگویم مرحوم طباطبایی فرزند فضیلت و اخلاق است. مرحوم آیت‌الله سلطانی طباطبایی فردی بود که تمام مراجع موجود در آن زمان شاگرد وی بودند. حضرت امام خمینی (ره) بعد از پیروزی انقلاب و رأی (آری مردم) به رهبری ایشان از مرحوم آیت‌الله سلطانی طباطبایی برای رهبری مردم کسب اجازه کرد. صادق در یک بستر علمی و اخلاقی درست رشد پیدا کرد. 
 
سید صادق طباطبایی و ابعاد وجودی او

مدیر موسسه اطلاعات در بخش دیگری از سخنانش به پدیده دوم تاثیرگذار در زندگی مرحوم طباطبایی اشاره کرد و گفت: شخصیت مثال‌زدنی مانند شهید دکتر بهشتی از جمله افراد موثر در تربیت سیدصادق طباطبایی بود. باید بگویم مرحوم بهشتی در حوزه علمیه رنسانسی برپا کرد و به سبک دیگری از ترویج اسلام پرداخت. سیدصادق در دبیرستان «دین و دانش» که تحت مدیریت مرحوم بهشتی بود درس خواند. 
 
حجت‌الاسلام دعایی ادامه داد: امام موسی صدر دایی مرحوم سید صادق طباطبایی سومین فرد تاثیرگذار در منش اخلاقی وی بود. امام موسی صدر سیدصادق را در مسیری درست هدایت کرد و از سیدصادق انسانی خودساخته ساخت و او را برای ادامه تحصیل عازم آلمان کرد. مرحوم طباطبایی یکی از چند شخصیت انگشت‌شماری بود که در هنگام تبعید امام (ره) به پاریس در کنار او بود باید به این نکته اذعان کنم که سیدصادق یار امام و همیشه در محضر ایشان بود. 
 
یادمان سید صادق طباطبایی، وظیفه شهر کتاب است

در بخش دیگری از آیین نخستین سالروز درگذشت سیدصادق طباطبایی مهدی فیروزان، مدیر موسسه شهر کتاب به بیان دیدگاه‌های خود درباره وی پرداخت و گفت: این مجلس بزرگداشت تنها به دلیل رابطه عاطفی و فامیلی در این محل برگزار نمی‌شود بلکه شهر کتاب به مسایلی می‌اندیشد که مصداق و تجلی آن سیدصادق است. از این رو باید بگویم برگزاری این یادمان وظیفه و توفیقی برای موسسه شهر کتاب است.

وی افزود: توسعه فردی و اجتماعی مهم‌ترین هدف در فعالیت‌های شهر کتاب به شمار می‌آید. توسعه امری تعطیل‌بردار نیست. صادق طباطبایی مصداق توسعه است. باید به این نکته اشاره کنم که هر شخصیتی زمانی ماندگار می‌شود که بتواند در خود توسعه را نهادینه کند. سیدصادق جزو کسانی است که در کنار اخلاق که در او نهادینه شده بود به یک توسعه فردی نیز دست یافت. 

مرحوم طباطبایی یک موسیقی‌دان بود

در ادامه آیین «ایام صادق»، لوریس چکناواریان رهبر ارکستر و موسیقی‌دان به بررسی زندگی هنری مرحوم طباطبایی پرداخت و گفت: باید بگوییم سیدصادق یک استاد موسیقی بود وی بتهوون را به خوبی می‌شناخت یادم می‌آید برای من مقالات علمی بسیار زیادی را درباره موسیقی می‌آورد. می‌توانم از او به عنوان یک پیانیست متبحر یاد کنم.
 
این موسیقی‌دان با اشاره به اینکه مرحوم طباطبایی دستگاه‌های موسیقی ایرانی را به خوبی می‌شناخت، افزود: تا وقتی که زنده هستم یاد سیدصادق طباطبایی نیز در من زنده است امیدوارم خداوند او را به عالی‌ترین درجه رحمت برساند. 
 
میانه‌روی در زندگی مرحوم طباطبایی

در ادامه این آیین محمدمهدی جعفری، استاد پیشکسوت قرآن‌پژوهی و نهج‌البلاغه درباره نحوه آشنایی خود با مرحوم طباطبایی گفت: نخستین بار سیدصادق را در آلمان ملاقات کردم. آخرین بار هم دیدار ما مربوط می‌شود به کتاب «صبرا و شتیلا» که یکی از دوستان مشترکمان درباره دو شهر فلسطین نوشته بود و از سیدصادق درخواست کرد که برای این کتاب مقدمه‌ای بنویسد اما سیدصادق به دلیل بیماری نوشتن مقدمه کتاب را به من داد. 
 
وی با بیان اینکه میانه‌روی یکی از خصلت‌های پسندیده سیدصادق بود، افزود: می‌خواهم در اینجا به برخی از نکات اخلاقی که در کتاب شریف نهج‌البلاغه است اشاره کنم، همان‌طور که می‌دانید حضرت امیر (ع) از جمله کسانی بود که دوست و دشمنش از سر افراط تا سر تفریط درباره وی سخنان بسیاری می‌گفتند. خوب می‌دانیم برخی‌ها که ادعای شیعه امامیه دارند به نام علی(ع) کارهای بسیاری انجام می‌دهند. راه حضرت علی(ع) راه روشن اعتدال بود؛ راهی که سیدصادق طباطبایی نیز آن را چه در دولت موقت جمهوری اسلامی و چه در وظایف دیگر خود به خوبی اجرا کرد. 




مرحوم سید صادق، تناقض را در خودش حل کرد


حجت‌الاسلام محمد مقدم از دوستان نزدیک مرحوم سیدصادق طباطبایی دیگر سخنران این نشست بود. وی با بیان اینکه فردی مانند مرحوم طباطبایی دارای شخصیت چندوجهی است، گفت: از جهات گوناگونی می‌توان به طرح ابعاد وجودی سیدصادق پرداخت اما در اینجا من می‌خواهم به نکته‌ای اشاره کنم که در چهلمین روز درگذشت سیدصادق نیز آن را گفتم و آن این است که سیدصادق می‌توانست بسیاری از کارها را انجام بدهد اما انجام نداد متاسفانه ما آدم‌ها همیشه در تناقض و تضاد در شخصیت خودمان هستیم و بین آنچه هستیم و آنچه از خود بروز می‌دهیم همیشه تناقض وجود دارد اما باید بگویم سیدصادق طباطبایی برای این با خودش و دیگران راحت بود که تناقض در وجود خودش را حل کرده بود. اگر در میان افراد حزب‌اللهی از امام (ره) دفاع می‌کرد قطعاً در بین روشنفکران نیز همان حرف‌هایی را می‌زد که در بین حزب‌اللهی‌ها زده بود. وی افکار و رفتاری یکسان داشت و به همین دلیل همگی به او علاقه‌مند بودند. مایلم این را بگویم که باید از سیدصادق صداقت را بیاموزیم. 
 
پشتکار پدرم مثال‌زدنی است

غزاله طباطبایی، یکی از فرزندان مرحوم سیدصادق طباطبایی در این آیین به بررسی زندگی علمی و تحقیقاتی پدرش پرداخت و اظهار کرد: پدر در سن 18 سالگی برای تحصیل به آلمان رهسپار شد و در آنجا رشته شیمی را برای تحصیل انتخاب کرد و در دانشگاه بوخم تا مقطع فوق‌لیسانس ادامه تحصیل داد. مقالات علمی بسیاری را در ژورنال‌های علمی به چاپ رساند اما بعد از مدتی تحقیقات علمی را رها کرد و به مسایل روز دنیا و جامعه پیوست. 
 
وی ادامه داد: نظم، خلاقیت، عشق و شجاعت از جمله ویژگی‌هایی بود که همیشه در شخصیت پدرم موج می‌زد و همواره آنها را چه در کارهای علمی و چه در کارهای سیاسی به کار می‌گرفت. 
 
مرحوم طباطبایی و پیشبرد اهداف انقلاب

علی‌اصغر محمدخانی، معاون فرهنگی شهر کتاب نیز در سخنانی کوتاه به فعالیت‌های سیاسی مرحوم سید صادق طباطبایی اشاره کرد و گفت: اقدامات مرحوم سید صادق طباطبایی در پیشبرد اهداف انقلاب در خور ستایش است.

وی ادامه داد: مرحوم طباطبایی در حوزه فرهنگی و هنری نیز دارای دیدگاه مناسبی بود و آثار ارزشمندی از خود به جا گذاشته است.
 
در ادامه آیین «ایام صادق» حسین کاشفی و دیگر دوست نزدیک سیدصادق طباطبایی که از مشهد مقدس در این مراسم حاضر شده بود به بیان خاطرات خود درباره سیدصادق پرداخت. در پایان این آیین سپیده طباطبایی برادرزاده مرحوم سیدصادق طباطبایی پیام پدر خود جواد طباطبایی را برای حاضران قرائت کرد.

نشست ویژه‌ شهر کتاب که با همکاری موسسه‌ امام موسی‌ صدر برپا شد «ایام صادق» نام داشت که به مناسبت نخستین سالگرد درگذشت سید صادق طباطبایی با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی فیروزان، مدیر موسسه شهر کتاب، سیدرضا صالحی امیری، رئیس کتابخانه ملی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد مقدم، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی، مدیر موسسه اطلاعات، محمدمهدی جعفری، قرآن‌پژوه، لوریس چکناواریان، موسیقی‌دان، سیدمحمدرضا حسینی بهشتی، استاد فلسفه، سیده‌فاطمه طباطبایی، همسر حجت‌الاسلام سیداحمد خمینی، علی‌اصغر محمدخانی، معاون فرهنگی شهر کتاب و جمعی از علاقه‌مندان به همراه خانواده مرحوم طباطبایی دوشنبه (3 اسفند ماه) در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.

بخش نخست آیین نخستین سالروز درگذشت سید صادق طباطبایی را اینجــــــا بخوانید

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها