نخستین همایش مشترک مدیران اسنادی نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران برگزار شد
صالحی امیری: رسالت بنیاد حفظ آثار بازتولید فرهنگ دفاع مقدس است/ سردار کارگر: از نگاه حزبی و سیاسی به اسناد دفاع مقدس بپرهیزیم
سیدرضا صالحی امیری در نخستین همایش مشترک مدیران اسنادی نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران گفت: «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس فرهنگسازی میکند و رسالت بازتولید فرهنگ دفاع مقدس برعهده این بنیاد است.» سردار بهمن کارگر نیز در این همایش عنوان کرد: باید بدون نگاههای حزبی و سیاسی به اسناد دفاع مقدس بنگریم تا این اسناد تحریف نشوند.
صالحیامیری در این برنامه با اشاره به اینکه ماهیت انقلاب فرهنگی است، گفت: در صحیفه امام خمینی(ره) که سطر به سطر آن را میخواندم متوجه شدم که اندیشه امام (ره) مبتنی بر ساخت انسان فرهنگی است و از منظر ایشان فرهنگ زیرساخت است. بیش از 90 درصد بیانات ایشان مبتنی بر حوزه فرهنگی است و این نکتهای بسیار مهم است. متاسفانه کتابهای نظریههای فرهنگی مبتنی بر دیدگاههای غربی نوشته شدهاند که ما را به مسیری درست راهنمایی نمیکند. ما نیازمند بازپروری نظرات اسلام و امام خمینی (ره) در زمینه فرهنگ هستیم.
نخستین میوه فرهنگ انسجام است
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه به فواید و محصولات فرهنگ در جامعه اشاره کرد و توضیح داد: نخستین میوه فرهنگ انسجام است که میتواند جامعه را به هم ارتباط دهد و رابطهای وحدتآمیز بین ارکان جامعه ایجاد کند. فرهنگ مانند رودی است که هر کس در مسیر آن قرار گیرد سیراب میشود. فرهنگ انقلاب اسلامی به اقیانوس وحیانی متصل میشود و تا یومالقیامه این ظرفیت پایانناپذیر است. از این منظر است که انسانها در دین اسلام فارغ از رنگ پوست، مذهب و... با هم برابرند. این نکته در بیانات امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب به درستی مشهود است.
صالحی امیری دومین میوه فرهنگ را هویتآفرینی دانست و گفت: اسلام، قرآن، انقلاب و دیانت مبنای هویت جامعه ما هستند. هویت کسب بقای جامعه است. هویت اکسیژنی است که در فضای فرهنگی با آن زیست میکنیم. جای تاسف است که این همه از آلودگی هوا صحبت میشود اما از آلودگی فرهنگ سخنی به میان نمیآید.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: شخصیتآفرینی از دیگر فواید فرهنگ در جامعه است اگر انسانی را با اخلاق مییابیم در نتیجه فرهنگ است. از دل فرهنگ انقلاب اسلامی بود که افرادی چون باکری و همت پدید آمدند.
به گفته وی، سازگاری چهارمین خاصیت فرهنگ است و جامعهای که بتوانند مردم در آن با هم زیست کنند با هم بیگانه نمیشوند و یکدل و یکرنگ، همگرا و همساز هستند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در بیان وظایفی که بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس دارد توضیح داد: کار این بنیاد را پیش از هر چیز فرهنگسازی میدانم و رسالت بازتولید فرهنگ دفاع مقدس برعهده این بنیاد است تا از این راه به انسجام فرهنگی و ارتقای شخصیت و سازگاری افراد جامعه برسیم. از منظر من این بنیاد، بنیادی فرهنگی است.
صالحی امیری مهمترین ضعف کشور را نبود گفتمان صحیح فرهنگی دانست و با ابراز تاسف گفت: جوانان جامعه ما سرگشتهاند و بخشی از این رسالت مهم برعهده بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس است. نسل جدید رها شده است و ما برای حیات انقلاب اسلامی راهی جز تداوم فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس نداریم.
هدف بهرهبرداری از اسناد تاریخی است
وی تاکید کرد: هیچ محدودیتی در هیچ زمینهای برای همکاری با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس نداریم چون بر این باوریم که ما یک نظام در ساختارهای مختلفیم و حق نداریم مرزبندیهای کاذب ایجاد کنیم. با هماهنگیهایی که با سازمانهای مختلف (12 نهاد) انجام دادهایم مجمع هماهنگی نهادهای اسنادی با عنوان «مهتاب» شکل گرفت که در زمینه منابع اسنادی با هم تبادل اطلاعاتی داریم. تجهیزات مناسبی در سازمان اسناد ملی نصب کردهایم که تا دو سال آینده میتواند تمامی اسناد را دیجیتالی کند و به پژوهشگران کشور ارایه دهد، قطعا ارایه این سرویسها برای بنیاد حفظ آثار در اولویت است. این ظرفیت به زودی 2 تا 3 برابر خواهد شد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی خطاب به مسئولان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس یادآور شد: ما در اینجا میتوانیم مخازن را به شما تحویل دهیم و در صورت تمایل آن را در مخازن خود نگهداری کنید اما هدف بهرهبرداری از این اسناد است. اگر روحیه انقلابی دارید نباید هیچ تعارضی با هم داشته باشیم.
صالحی امیری در بخش دیگری از سخنانش به ضعف نگهداری از اسناد در سازمانهای دیگر اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی اسناد جهاد سازندگی را در شرایطی تحویل گرفتیم که در اثر باد و باران بخشهای زیادی از آنها از بین رفته بود ما میخواهیم همه اسناد احیا شوند و ما فقط انباردار نباشیم. وظیفه ما فهرستنویسی و خدماتدهی به جامعه پژوهشگران کشور است.
وی یادآور شد: اسناد زمان قاجار و دوره پهلوی که در این سازمان وجود دارد ضعفهای عبرتآموزی در میان دارد که میتواند مورد استفاده نویسندگان و هنرمندان عرصههای موسیقی و فیلم قرار گیرد این ضعف ماست که نتوانستهایم با استفاده از این اسناد برای آحاد جامعه خوراک فرهنگی مناسب تولید کنیم.
کتابهای حوزه دفاع مقدس پرتیراژترین کتابهای ایران
سردار بهمن کارگر دیگر سخنران این همایش بود، وی در سخنانی دفاع مقدس را متعلق به همه مردم دانست و گفت: پیروز واقعی دفاع مقدس مردم بودند و نظام ما تا پشتیبانانی مثل مردم دارد آسیبی نمیبیند. دفاعمقدس یک دفاع فرهنگی بود فرهنگ در تمام ابعاد خود در دفاع مقدس بروز یافت حتی برخی اکنون جنگ ایران و عراق را جنگی جهانی میدانند چون ابعاد فرهنگی آن پس از دفاع مقدس در جهان بروز یافت.
وی ادامه داد: انسان فرهنگی که امام خمینی (ره) تربیت کرد توانست 8 سال دفاع کند و پیروز شود این به معنای آن است که انسان فرهنگی که در مکتب امام خمینی (ره) تربیت شد میتواند بر تجهیزات غالب شود. الگو و پارادیمی که امام (ره) مطرح کرد در دفاع مقدس تبدیل به یک مدل شد و اکنون این مدل است که میتواند مسایل جمهوری اسلامی را در روزگار کنونی حل کند.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس یادآور شد: پرتیراژترین کتابهای جمهوری اسلامی کتابهای حوزه دفاع مقدس است و بنا بر فرمایش رهبر معظم انقلاب کار آنها که به جبههها رفتهاند تمام شده است اما کار نویسندگان و هنرمندان تازه پس از جنگ آغاز شده است. ایشان در سفر بجنورد به این نکته اشاره کردند که برای جنگ شمال و جنوب آفریقا 100 هزار رمان نوشته شده است در حالی که درباره دفاع مقدس فقط 15 هزار کتاب و رمان داریم که این تعداد کم هستند.
دفاع مقدس نباید در کتابها تحریف شود
کارگر تاکید کرد: بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مسئول هماهنگی و نظارت است اما مجری همه دستگاههای کشور نیست. ما مسئول سیاستگذاری هستیم و دستگاههای کشور باید درباره عملکرد خود در زمینه نشر فرهنگ دفاعمقدس به ما پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: دفاع مقدس نباید تحریف شود گاهی کتابی درباره دفاع مقدس نوشته میشود اما علیه آن است. سازمان اسناد و کتابخانه ملی وظیفه حفظ اسناد دفاع مقدس و پرورش آن را برعهده دارد. یکی از مصادیق تحریف این است که دفاع مقدس را در خود دفاع مقدس ببینیم باید بدون نگاههای حزبی و سیاسی به اسناد دفاع مقدس بنگریم تا این اسناد تحریف نشوند.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: نکته مهمتر ترجمه است. باید نهضت ترجمه راهاندازی شود و اسناد دفاع مقدس برای مردم همه دنیا ترجمه شود. به این ترتیب باید این فرهنگ را به جهان صادر کنیم. معتقدم باید به تعداد شهیدان، جانبازان و ایثارگران دفاع مقدس کتابهایی چون «پایی که جاماند»، «دا» و «من زندهام» نوشته شود و این آثار به درستی ترجمه شوند.
کارگر از صالحی درخواست کرد تا به نویسندگان کمک کند که آثار بهتری در زمینه دفاع مقدس خلق کنند، سپس افزود: این کمک فقط نمیتواند مادی باشد. دانشجویان و نویسندگان نباید با طبقهبندی همه مدارک و اسناد دفاع مقدس مواجه شوند. 30 هزار کتاب در سازمان اسناد وجود دارد که باید در اختیار نویسندگان، فیلمسازان و سایر هنرمندان قرار گیرد چون اسناد دفاع مقدس اسنادی ملی است.
در پایان آیین افتتاحیه این همایش تفاهمنامهای میان مرکز اسناد و آرشیو ملی و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در زمینه اسناد امضاء شد و دو عنوان کتاب با موضوع فهرستنمای تخصصی دفاعمقدس رونمایی شد.
نظر شما