آثار برگزیده بیست و سومین جایزه جهانی کتاب سال/ 7
ترجمه مروان راشد از تصحیح حسنبن موسی نوبختی در فهرست آثار برگزیده کتاب سال
«کون و فساد» ارسطو با شرح و تصحیح «حسن بن موسی نوبختی» به عنوان اثر برگزیده گروه مطالعات اسلامی در بخش «طبیعیات و فلسفه یونانی در جهان اسلام» شناخته شد.
این اثر تصحیح، ترجمه و شرح رساله «تلخیص کتاب الکون و الفساد» است. مولف آن «حسن بن موسی نوبختی» یکی از بزرگان متکلمان شیعه منسوب به خاندان ایرانی معروف نوبختی است. عمده اشتهار این شخصیت برجسته در تاریخ کلام اسلامی به دلیل کتاب معروف «فِرق الشّیعه» بوده است و از همین رو صاحب اثر غالبا به عنوان متکلم شناخته میشده است ولی با تصحیح و معرفی این اثر مشخص میشود که او واجد شأن فلسفی نیز بوده است. اهمیت این کشف در آن است که نشان میدهد کلام، به ویژه کلام شیعی، از همان آغاز، در گفت و گویی با فلسفه شکل گرفته است.
مروان راشد، استاد زبان یونانی و تاریخ فلسفه یونانی و اسلامی در دانشگاه سوربن است. وی فرزند محقق معروف مصری «رشدی راشد» است. آثار مؤلف به واسطه تسلط وی بر تاریخ فلسفه و کلام و زبانهای یونانی و عربی و لاتینی اهمیت خاص دارد. از مهمترین آثار وی تصحیح «کون و فساد» ارسطو (متن یونانی) و شرح قطعات بازمانده از تفسیر اسکندر افروديسی بر فیزیک ارسطو است.
در این دوره پس از گزینش اولیه از میان بیش از دو هزار عنوان كتاب شناسایی شده با موضوعات مختلف مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، 252 اثر در دو بخش مذکور توسط بیش از 94 داور ایرانی و خارجی مورد ارزیابی قرار گرفت و سرانجام از بین 36 اثر راه یافته به مرحله پایانی با مشورت هیات علمی داوران، 10 کتاب به عنوان آثار برگزیده این دوره معرفی شد.
كتابهای ارزیابی شده در بخش «مطالعات اسلامی» در شاخههای مطالعاتی الهیات، علوم قرآنی، ترجمه قرآن كریم، سیره نبوی، هنر و معماری اسلامی، تاریخ علم، اقتصاد اسلامی، علم كلام، فقه و حقوق اسلامی، ترجمه متون اسلامی، تاریخ تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی ،تصوف و عرفان، مطالعات شیعی، اسلام معاصر، قرآنپژوهی و تفسیر؛ و در بخش «مطالعات ایرانی» در شاخههای مطالعاتی زبان و زبانشناسی ایرانی، تاریخ و جغرافیای ایران، تاریخ و تمدن ایران باستان، هنر و معماری ایران، زبان و ادبیات فارسی، شعر و ادب فارسی، صنایع دستی، جامعهشناسی ایران و ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی بود.
نظر شما