شاعران مسیحی لبنان از ادبیات تواصلی در شعر بهره میبرند
شعرخوانی شاعران ایرانی در لبنان با نشست مشترکی با شاعران مسیحی در کلیسای کلدانیان در حازمیه آغاز شد. در این نشست، علاوه بر شعرخوانی شاعران لبنانی، عراقی و سوری در مدح و منقبت اهلبیت علیهمالسلام، شاعران ایرانی نیز شعرهای خود را به زبان عربی و فارسی ارائه کردند و بسیار مورد تشویق قرار گرفتند.
در این جلسه، مهدی شریعتمدار، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بیروت، ضمن معرفی گروه اعزامی شاعران دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر به جایگاه شعر در ایران اشاره کرد و گفت: انقلاب اسلامی، تأثیر شگرفی در شکوفایی کمی و کیفی شعر در ایران داشته است.
شاعران و اهل ادب کلدانی لبنان نیز با ابراز خوشحالی از تشکیل جلسه مشترک با شاعران ایرانی، این فرصت را موجب نزدیکی ادیان ابراهیمی دانسته و خواستار بیشتر شدن این ارتباط شدند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا زائری، شاعر، مترجم و پژوهشگر نیز با اشاره به آثار شاعران مسیحی در این نشست گفت: ادبای مسیحیت با شعرهایشان پل ارتباطیای بین فرهنگ مسیحی لبنان و فرهنگ شیعی ایران ایجاد کردهاند که فرزندان ما از این پل ارتباطی استفاده خواهند کرد و ما باید برای تحکیم و توسعه این پل ارتباطی تلاش کنیم.
این شاعر افزود: حب و عشق در ذات ادبیات است و به خاطر همین، ادبیات در پیوند ملتها مؤثر است.
زائری، این ادبیات را «ادبیات تواصلی» نامید و با اشاره به خاصیت ادبیات در حفظ مواریث افزود: ویژگی ادبیات در توجه به انصاف و اخلاق است و عواطف را محترم میشمارد. درواقع، همین خاصیتها از ادبیات، ابزاری بسیار مهم در نزدیکی ادیان و ملتها میسازد.
در این جلسه، شاعران بزرگی چون جرج شکور، جرج زکی الحاج، میشل کعدی، آنتوان سعاده و ... حضور داشتند. میزبان این جلسه نیز اسقف اعظم مسیحیان کلدانی لبنان، پدر قصارجی بود.
همچنین گروه شاعران ایرانی در این سفر از کتابفروشی محجهالبیضاء که از مهمترین و بزرگترین کتابفروشیهای لبنان است، دیدن کرده و با جرج خوام، رئیس دانشگاه و کلیسای پولس مقدس دیدار کردند.
در برنامه دیگر این سفر، شاعران ایرانی حاضر در سفر لبنان در نشستی با شاعران فلسطینی همنشین شدند که جمعیت ایران و فلسطین آن را برپا کرده بود. در این نشست، علاوه بر آنکه شاعران هر دو طرف به شعرخوانی پرداختند، شاعران فلسطینی ابراز امیدواری کردند که نشست بعدی شاعران ایرانی در قدس شریف برگزار شود.
یکی از شاعران فلسطینی در این نشست گفت: در تمام دنیا، فقط این ملت ایران بود که در کنار مردم فلسطین ایستاد و این حمایت و پشتیبانی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، جدیتر شد.
ابراز علاقه وزیر فرهنگ لبنان برای سفر به ایران در بهار
شاعران ایرانی در قالب سفر به لبنان به دیدار ریمون عریجی، وزیر فرهنگ این کشور رفتند. در این جلسه، مهدی قزلی، دبیر اجرایی دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر و مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان ضمن ابلاغ سلام و پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی و معاون فرهنگی وی گفت: جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند با شاعرانی ذیل نام جشنواره شعر فجر، صدای مودت و دوستی خود را به کشورهای جهان برساند.
وی افزود: ایران و لبنان سابقه دوستی و برادری برجستهای دارند و ما خوشحالیم که بعد از عراق، لبنان دومین کشور عربی است که با دستانی پر از کلمه و شعر، صدای فرهنگ خودمان را به آنها برسانیم.
ریمون عریجی هم با ابراز خوشحالیاز حضور شاعران ایرانی در کشورش گفت: ما با سیاست درهای باز به روی فرهنگها مشغول فعالیت هستیم و ایران را کشوری بافرهنگ و دارای ریشههای بسیار قدیمی میدانیم.
وزیر فرهنگ لبنان با اشاره به موفقیتهای کشورمان در تولید آثار فاخر سینمایی مانند «رنگ خدا» و «محمد (ص)» و «شاهزاده روم»، برای سفر به ایران ابراز تمایل کرد و گفت: مایلم در بهار سال آینده به تهران سفر کنم و شاعران، نویسندگان و هنرمندان کشور شما را از نزدیک ببینم.
قزلی نیز با ابراز خرسندی از تمایل وزیر فرهنگ لبنان در سفر به کشورمان، وعده داد تا مقدمات این سفر را از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری کند. وی همچنین در پایان این دیدار، کتابی حاوی گزیدههای شاعران ایرانی به زبان عربی به وزیر لبنانی هدیه داد و گفت: بین کارهای سیاسی و برای تنفس میتوانید از این شعرها استفاده کنید.
تفاهمنامه بنیاد شعر و ادبیات داستانی و اتحادیه نویسندگان لبنان
شاعران حاضر در سفر لبنان، همچنین در جلسهای غیرشعری به دیدار وجیهه فانوس، رئیس اتحادیه نویسندگان لبنان رفتند و در خصوص مسائل مختلف ادبیات با او به گفتوگو نشستند. در این دیدار که رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی هم در آن حضور داشت، مقدمات امضای تفاهمنامه بین بنیاد شعر و ادبیات داستانی و این اتحادیه مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت. بر اساس تفاهمنامه مورد نظر، این دو سازمان برای اجرای برنامههای مشترک و افزایش تعاملات اهالی قلم، همکاری خواهند داشت. در این دیدار مقرر شد که پیشنویس این تفاهمنامه آمادهشده و بعد از مقدماتی به امضای مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و رئیس اتحادیه نویسندگان لبنان برسد.
شاعران ایرانی علاوه بر دیدارها و بازدیدهای دو روز اول سفر خود به لبنان در جمع دانشآموزان مدرسه ایرانیان حاضر شدند و شعرخوانی آنان گوش فرا دادند. همچنین محمدرضا زائری، بهروز سپیدنامه و مهدی قزلی برای این دانشآموزان، سرودههایی را قرائت کردند و با آنان درباره شعر سخن گفتند. قزلی خطاب به دانشآموزان مدرسه ایرانیان گفت: آنچه را از مطالعه و کتابخوانی آزاد بهدست میآورید، کمتر از دستاوردهای شما از خواندن کتابهای درسی نیست.
شاعران ایرانی همچنین در جلسه دعای کمیل سفارت شرکت کردند و بعد از دعا به شعرخوانی پرداختند. ایرانیان مقیم لبنان و کارکنان سفارت که از اشعار خواندهشده در این جلسه شبانگاهی به وجد آمده بودند، از شاعران اعزامی از جمهوری اسلامی خواستند تا این جلسات شعرخوانی را تا زمان حضورشان در لبنان تکرار کنند.
محافل خارجی شعرخوانی دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر در سه کشور لبنان، افغانستان و تاجیکستان و 10 شهر کشور در حال پیگیری است. سفر شاعران ایرانی به لبنان تا اوایل هفته آینده دنبال میشود و طبق برنامه، قرار است این شاعران در محافل گوناگون شعری حضور یابند.
سفر شاعران ایرانی به لبنان با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در بیروت انجام میشود و این رایزنی، بسیاری از دیدارها و محافل شعرخوانی شاعران ایرانی را میزبانی میکند.
یادآور میشود، پس از دو محفل در قم و شهرری، سومین محفل داخلی شعرخوانی این جشنواره نیز امروز شنبه در ایلام برگزار میشود.
دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با دبیری علمی دکتر اسماعیل امینی، اوایل اسفندماه امسال با برگزاری مراسم اختتامیه در تهران به کار خود پایان خواهد داد.
نظر شما