دوشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۴
قبادی: خلق 500 اثر ارزنده در پژوهشگاه علوم انسانی از برکات انقلاب است/ رونمایی از مجموعه نسخه‌های خطی شاهنامه

حسینعلی قبادی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: در تاریخ معاصر ایران و دهه‌های اخیر، پژوهشگاه کانون درخشش و تعامل فرهیختگان، اندیشه‌ورزان و محققان نامدار علوم انسانی بوده است. بازآفرینی یا خلق بیش از 500 اثر ارزنده تمدنی و فرهنگی، اخلاقی-دینی و ادبی از مجموعه میراث‌های این مرز و بوم نمونه‌هایی از برکات انقلاب اسلامی به شمار می‌آید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم بزرگداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دوشنبه 21 دی‌ماه با حضور محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وحید احمدی، معاون پژوهشی و ضیا هاشمی، معاون فرهنگی وزیر، رضا داوری‌اردکانی رییس فرهنگستان علوم، حجت‌الاسلام احمد احمدی، رییس سازمان سمت، مهدی محقق، رئیس انجمن آثار و ماخر فرهنگی و جمع کثیری از استادان و چهره‌های برجسته علوم انسانی در محل این پژوهشگاه برگزار شد.
 
حسینعلی قبادی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این مراسم طی سخنانی گفت: بزرگداشت نیم قرن عمر پژوهشگاه به مثابه پاسداشت مجاهدت پژوهشی 50 ساله سرمایه‌های فکری این مرز و بوم به شمار می‌آید که حاصل زحمات آنان پژوهشگاه را به نماد تمدنی معاصر ایران در قلمرو علوم انسانی تبدیل کرده و در سراسر خاورمیانه به عنوان بزرگترین نهاد پژوهشی علوم انسانی به تلألو درآورده است.
 
وی ادامه داد: این موضوع از ظرفیت‌ها و برکات انقلاب اسلامی است که به دلیل ماهیت فرهنگی و تمدنی آن و شکل گرفتن بر پایه تعالیم وحیانی اسلام و نیز داعیه‌های انسانی و جهانشمولی بنیانگذار این نهضت مصلحانه دینی، ضرورت پاسداشت تمام کوشش‌ها و ارزش‌های علمی و تحقیقی گذشتگان و حاضران را به ما گوشزد می‌کند و به ما الهام می‌بخشد که عالمان را عزیز داریم و تکریم از آنان را بر خود واجب بدانیم.

وی با اشاره به ویژگی‌های پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: این نهاد علمی به میراث فکری، تمدنی و فرهنگی ایرانی - اسلامی تکیه زده است و با هدف اعتلای آن می‌کوشد هم وارث دستاوردهای اندیشگانی بزرگانی همچون فردوسی، ابن سینا، ابوریحان بیرونی، فارابی، سعدی و حافظ از گذشتگان باشد و هم در روزگار جدید همت والای ادیبان و فرزانگانی همچون ملک‌الشعرا بهار، علامه همایی، مدرس رضوی و استاد زرین کوب را می‌ستاید و هم وامدار متفکران و مصلحان معاصر همچون اقبال لاهوری، علامه طباطبایی، حضرت امام خمینی(ره) و شهید مطهری است، در عین حال بازخوانی انتقادی تاریخ علوم انسانی در ایران و جهان را زمینه شکوفایی پژوهش این حوزه می‌داند.
 
رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تاکید بر اینکه این پژوهشگاه ضمن اتکاء به سنت همواره می‌کوشد به مرزهای دانش جهان و دستاوردهای فنی و علمی حوزه علوم انسانی دنیا متصل باشد و همراه آن حرکت کند، یادآور شد: در تاریخ معاصر ایران و دهه‌های اخیر پژوهشگاه کانون درخشش و تعامل فرهیختگان، اندیشه‌ورزان و محققان نامدار علوم انسانی بوده است؛ بازآفرینی یا خلق بیش از 500 اثر ارزنده تمدنی و فرهنگی، اخلاقی-دینی، ادبی از مجموعه میراث‌های این مرز و بوم با همت محققان و عضو پژوهشگاه یا نخبگان خارج از آن و تربیت ده‌ها محقق موفق نمونه‌ای از این برکت به شمار می‌آید و مسیر تعامل پژوهشگاه با بزرگان و اندیشمندان خارج از آن به ویژه انجمن‌های علمی تداوم می‌یابد و این نهاد علمی برای گسترش این تعاملات در سطح ملی و فراملی کوشش می‌کند.
 
تشکیل دبیرخانه دایمی شبکه ارتباطی با نخبگان علوم انسانی
به گفته قبادی، اکنون پژوهشگاه تکیه‌گاه و مرکز شبکه‌ای نخبگان علوم انسانی کشور و دغدغه‌مندان ارتقای تمدن نوین اسلامی است، باید به عنوان پشتوانه عظیم معرفتی تداوم آرمان‌های انقلاب اسلامی و عزیمت گاه ترقی و پیشرفت جمهوری اسلامی نقش ایفا کند، از این رو، پژوهشگاه می‌تواند به مثابه نقطه اتکاء، اتصال و مرکز گفت‌و‌گوی فرهنگ‌های شرق و غرب به‌شمار آید.

وی افزود: از همین جا اعلام می‌کنم دبیرخانه دایمی شبکه ارتباطی با نخبگان علوم انسانی و پاسداشت همت والای محققان قدیمی پژوهشگاه یا دیگر نخبگان علوم انسانی و انجمن‌های مردم نهاد علمی در این سازمان تشکیل می‌شود.

قبادی همچنین گفت: در کشوری که به پشتوانه میراث بنیانگذار جمهوری اسلامی و حمایت‌های بی دریغ مردم شریف ایران و با راهبری هوشمندانه رهبر انقلاب و تدابیر و برنامه‌ریزی شایسته دولت به باثبات‌ترین کشور منطقه تبدیل شده است، چنین پژوهشگاهی در سایه حمایت ویژه وزیر علوم بیش از پیش آمادگی دارد تا برای مشارکت و ایفای نقش به سوی تحقق تمدن اسلامی گام بردارد و به عنوان نهاد اصلی پشتوانه مغزافزاری توسعه کشور محسوب شود.

وی تاکید کرد: پژوهشگاه با تکیه بر برنامه توسعه راهبردی خود اکنون به حدی از توانمندی رسیده که می‌تواند گنجینه‌ها، مزایا و ظرفیت‌های علوم انسانی ایرانی به ویژه ادبیات و فرهنگ آن را به جهانیان معرفی و به همگان اعلام کند که حقیقت تمدن، همان فرهنگ است و فرهنگ در علوم انسانی ریشه داشته و پژوهشگاه به این وظیفه خطیر خود در بازشناسی و بازآفرینی میراث‌های معنوی، اسلامی-ایرانی و شناساندن آن به جهانیان عمل می‌کند و به تربیت نسل آینده که این پرچم را در اهتزاز نگه دارند، همت می‌گمارد.

کمترین میزان کتابخوانی و بیشترین مصرف‌کننده انرژی هستیم
مهدی حجت یکی از روسای سابق پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در ادامه این مراسم با اشاره به تاریخچه شکل‌گیری این نهاد گفت: در سال‌های 60 و 61 پژوهشکده‌‌هایی که در حوزه علوم انسانی فعال بودند و به دلیل رفتن مدیران آنها به خارج از کشور ممکن بود رو به اضمحلال بروند، با پیشنهاد من با وزیر علوم وقت ادغام شدند و این پژوهشگاه شکل گرفت.
 
وی ادامه داد: متاسفانه امروزه مشکلات زیادی در جامعه وجود دارد و ما نتوانسته‌‌ایم در توجه به میراث مادی و معنوی گذشته و انتقال ارزش‌‌های علوم انسانی در سطح جامعه موفق باشیم به همین دلیل است که در لیست بدترین‌ها رتبه اول و در لیست بهترین‌ها رتبه آخر را داریم. ما کمترین میزان کتابخوانی را به‌دست آوردیم در حالی که بیشترین مصرف انرژی را دارا هستیم.
 
وی تاکید کرد: بنابراین کافی نیست که پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تنها در خاورمیانه برتر باشد بلکه باید بتواند با بدنه جامعه ارتباط برقرار کرده و تاثیرگذار باشد.
 
پژوهشگاه با تولید کتاب گام‌های موثری را در احیای شایسته‌سالاری بردارد
مهدی گلشنی یکی دیگر از روسای سابق پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در پیامی که در این مراسم قرائت شد، ضمن قدردانی از تلاش‌های صورت گرفته در این پژوهشگاه از زمان مرحوم بروجردی تاکنون گفت: ما باید در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طرح‌هایی را برای احیای میراث ملی و دینی خود و نیز علوم انسانی برای پیشرفت کشور ارایه کنیم.
 
وی تاکید کرد: پژوهشگاه باید برنامه مستمر و موثری را برای آسیب‌شناسی علوم انسانی در ایران تدوین کند و با تولید کتاب و مقاله بتواند گام‌های موثری را در احیای شایسته‌سالاری در کشور انجام دهد.
 
رونمایی از دو کتاب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
در پایان این مراسم از کتاب «اسناد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی» و «مجموعه نسخه‌های خطی شاهنامه» رونمایی شد.

پارساپور در توضیحات کوتاهی درباره کتاب مجموعه نسخه‌های خطی شاهنامه گفت: این مجموعه خطی توسط مرحوم مینوی و خانلری طی 35 سال گردآوری شده بود و در دسترس محققان قرار نداشت اما امروز نسخه اسکن‌شده آن با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.

قدردانی از برخی اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و نیز دست‌اندرکاران و مولفان این دو مجموعه کتاب با حضور وزیر علوم از دیگر برنامه‌های جانبی این مراسم بود.

در این باره بیشتر بخوانید:
 
انتقاد وزیر علوم از سهم کم علوم انسانی در تولید علم جهانی
۲۱ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۱
انتقاد وزیر علوم از سهم کم علوم انسانی در تولید علم جهانی
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها