به مناسبت دوم ژانویه سالروز تولد آیزاک آسیموف، نویسنده و دانشمند
سحرخیزی بدون ساعت شماطهدار/ آشنایی با آیزاک آسیموف، نویسنده «امپراتوری کهکشانی»
دوم ژانویه برابر با 12 دیماه، سالروز تولد آیزاک آسیموف، نویسنده 500 عنوان کتاب درباره علوم مختلف علمی و دانشگاهی بهویژه در حوزه کهکشانهاست. توجه به تاریخ علم با قلمی ساده، وی را بهعنوان یکی از پرکارترین نویسندگان جهان تبدیل کرد.
ساعت شماطهداری که هیچگاه کوک نشد
بخشی از نوجوانی آسیموف به کار در شیرینیفروشی پدرش گذشت. زمانی که برای اثبات زبر و زرنگی به پدر هر روز بلافاصله از مدرسه به سرعت به مغازه بازمیگشت و به کار مشغول میشد. سحرخیزی وی که میراثی از دوران نوجوانی اوست، تا پایان عمر وی حفظ شد. آسیموف 50 سال بعد در کتاب زندگینامه خود از آن زمان این چنین یاد میکند: «برای من مایه غرور است که هر چند ساعت شماطهداری دارم، اما هیچگاه آن را کوک نمیکنم و ساعت 6 صبح خود از خواب بیدار میشوم، من هنوز به پدرم ثابت میکنم که آدم تنبلی نیستم.»
آرزوی پرواز در پهنه خیال
«بن بوا» ویراستار کتابهای آسیموف به نقل از وی درباره آرزوی نویسنده کتابهای «غارهای پولادی» و «الیجاه بیلی» گفته بود: «آیزاک میگوید دوست دارد در فضا و در پهنه آسمانها پرواز کند، اما فقط در تخیلش.»
وی در سال ۱۹۳۹ میلادی از دانشگاه کلمبیا دانشآموخته شد و در سال ۱۹۴۸ میلادی در رشته بیوشیمی دکترا گرفت و به عضویت هیات علمی دانشگاه بوستون درآمد. از سال ۱۹۵۸ میلادی تدریس را کنار گذاشت و بهصورت تماموقت به نوشتن پرداخت و درآمد نویسندگیاش از حقوق دانشگاه بیشتر شده بود. با داشتن حق تصدی حتی در چنین شرایطی عضو هیات علمی باقی ماند و همین حق تصدی در کتاب «آزمایش مرگ» نقش مهمی بازی کرد.
آسیموف از زبان «آسیموف ایران»
اسفندیار معتمدی، رئیس اتحادیه انجمنهای علمی - آموزشی معلمان فیزیک ایران، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران درباره کتابهای آیزاک آسیموف میگوید: آسیموف از بزرگترین مروجان علم در جهان بهویژه برای جوانان است. از سوی دیگر به دلیل توجه به زندگینامه دانشمندان، تاریخ علم در آثار این نویسنده جلوه خاصی دارد. آسیموف قلم سادهای داشت و در زمینههای مختلف نجوم، فیزیک، شیمی و حتی در حوزه دانشگاهی کتاب دارد.
وی ادامه داد: بیشتر کتابهای این نویسنده در ایران ترجمه و منتشر شده است. توجه آسیموف به جنبههای تاریخی، کتابهای وی را ممتاز کرده است؛ رویکردی که مایه اصلی علاقهمندی مخاطبان است. وی در دامنه گستردهای از موضوعات از کودکان گرفته تا درسی دانشگاهی، کتاب نوشته است. از وی کتابهایی در نقد مسائل فیزیک، شیمی، زیستشناسی، اخترشناسی، طنز، شکسپیر، کتاب مقدس و موضوعات زیاد دیگر نیز چاپ شده است.
راز مرگ خالق «روبوتهای سپیدهدم»
علت اصلی مرگ آیزاک آسیموف 10 سال بعد از مرگش از زبان همسرش جنت و پسرش روبین علنی شد. دلیل مرگ این نویسنده در سال 1992 عارضه قلبی اعلام شد و این در حالی است که نگرانی از واکنشهای عمومی موجب شد تا ابتلا به ایدز آسیموف بعد از یک دهه و تا زمان مرگ پزشکان معالج وی مخفی بماند. به گفته خانواده آسیموف تزریق خون آلوده در زمان جراحی قلب، علت اصلی ابتلا وی به بیماری ایدز بود.
نظر شما