شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۰
بررسی ارتباط میان فضای شهری و وجود تعاملات اجتماعی در یک کتاب

کتاب «فضای شهری، حیات اجتماعی» برگرفته از پژوهش‌های چندبعدی بر فضای شهری است و به دنبال این است که ارتباط میان فضای شهری و وجود تعاملات اجتماعی در آن را مورد واکاوی قرار دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «فضای شهری، حیات اجتماعی» با عنوان فرعی بستری در تحقق تعاملات اجتماعی نوشته غلامرضا لطیفی، حسین خانی و علی خاکساری رفسنجانی از سوی نگارستان اندیشه منتشر شده است.

در بخشی از مقدمه این کتاب می‌خوانیم: «شهر به عنوان محیط زندگی انسان سرشار از لحظه‌ها و فضاهای خوب و بد می‌باشد. آنچه به این فضاها معنی و مفهومی می‌بخشد، سرزندگی و حضور شهروندان است که به‌نوعی موجب حیات اجتماعی در این فضاها می‌شود. فضای شهری بدون وجود انسان و تعاملات وابسته به آن، مفهومی جز کالبد خشک و بی‌روح پیدا نمی‌کند این عرصه، نیازمند شناخت چندوجهی و چندبعدی است؛ شهر در قالب حیات اجتماعی گره خورده با روح تعاملات انسانی در فضاهای شهری معنا می‌یابد.»

این اثر که برگرفته از پژوهش‌های چندبعدی بر فضای شهری است به دنبال این است که ارتباط میان فضای شهری و وجود تعاملات اجتماعی در آن را مورد واکاوی قرار دهد. این‌که بدانیم فضا چیست و چه عناصر و ارتباطاتی می‌توانند این فضا را معنی و مفهوم بخشند می‌تواند در خلق این فضاها و رونق آنها ما را یاری رسانند.

به نظر می‌رسد که با مطالعه ویژگی‌های مختلف فضای شهری و تاثیرات آنها،‌ بتوان نقشی که فضای شهری می‌تواند در خلق تعاملات انسانی داشته باشد را تا حدودی مورد کنکاش و مطالعه قرار داده و برای نیل به اهداف عالی در ارتباط با فضای شهری و تعاملات اجتماعی و همچنین ارتباط و پیوندی قوی‌تر و پرمعناتر در جامعه شهری تهران گام برداشت.

در بخش دیگری از مقدمه کتاب می‌خوانیم: «فضای شهری که می‌توان آن را به‌عنوان مهم‌ترین عنصر ساخت کالبدی و اجتماعی شهر نام برد،‌ یکی از مهم‌ترین عناصر در برنامه‌ریزی و طراحی شهری است. فضای شهری با توجه به کارکردها و تاثیراتی که می‌تواند در حیاتی اجتماعی شهر ایفا کند،‌ از جایگاه مهمی در مباحث شهری برخوردار می‌باشد. می‌توان بیان داشت که فضا بدون حضور شهروند و بروز تعاملات اجتماعی مکانی بیش نمی‌باشد. این روابط و تعاملات اجتماعی می‌باشند که به فضا هویت و معنا می‌بخشند. بنابراین می‌توان متصور شد که فضا با وجود شهروند و تعاملات است که شاخص شده و دارای سرزندگی می‌شود.

به نظر می‌رسد که این حضور و به تبع آن وجود تعاملات اجتماعی میان کاربران فضا، به شرایط و ویژگی‌های فضای مورد نظر بسیار وابسته می‌باشد. اینکه فضا چه ویژگی‌هایی داشته و چه خدماتی را می‌تواند برای شهروندان به همراه داشته باشد عواملی هستند که می‌توانند کیفیت فضا و همچنین کیفیت حضور و تعاملات را تحت‌الشعاع خود قرار دهند. مطالعه و پژوهش بر این موضوع که فضا چه نقشی را می‌تواند در بروز این تعاملات و کیفیت‌های مربوط به آن به همراه داشته باشد بسیار مهم می‌باشد. چراکه می‌توان با انجام اقدامات درست و مناسب،‌ ارتقای سطح مطلوبیت فضای شهری و همچنین کیفیت و جنس این تعاملات را تا حدود بسیار زیادی به سمتی هدایت کرد که موجب حفظ حیات اجتماعی فضا و همچنین سرزندگی و هویت بیشتر آن شود.»

کتاب «فضای شهری، حیات اجتماعی» با عنوان فرعی بستری در تحقق تعاملات اجتماعی با شمارگان هزار نسخه در 277 صفحه به بهای 14 هزار تومان از سوی نگارستان اندیشه روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها