جلد دوازدهم و پایانی دایرهالمعارف «الحياة» اثر محمدرضا حکیمی از سوی انتشارات «دلیل ما» منتشر شد.
مطالب مندرج در «الحیاة» با توجه به نیازهای امروز جامعه طراحی و تنظیم شده است و شاید در این ایام کمتر کتابی بتوان یافت که نگاه دقیق اسلام به مسائل روز را اینگونه مطرح کرده باشد.
آخرین جلد دوره 12 جلدی «الحیاة» شامل 6 فصل است که در ادامه مجلدات پیشین نگاشته شده است. نخستین فصل (باب 34) به اخلاق و اصول کلی آن پرداخته که اخلاق بازرگانی، کارفرمایی، مدیریت، کارگری و کارمندی، قضاوت، عالم، مرجع، جوانمردی و... از بخشهای متنوع آن است.
در فصل دوم (باب 35) درباره سلوک شرعی و روشهای آن سخن گفته شده و اهمیت جهاد با نفس و عقلانیت و قصد و قربت و تقوا و... از مهمترین بخشهای این مسیر الهی شمرده شده است. فصل سوم (باب 36) بیانگر قوانین الهی در جامعه و تاریخ است که از سویی به قوانین خداوند در آفرینش پرداخته و از سوی دیگر نقش انسان در تحولات اجتماعی و تاریخی را از نگاه احادیث تبیین کرده و تدریجی بودن فرازگرایی و نشیبگرایی تمدنها و واپسگرایی در حرکت تاریخ را به تصویر کشیده است.
چهارمین فصل (باب 37) مبحث پایداری و مقاومت را شرح و بسط داده و نقش بنیادینِ پایداری در کارها و در مسیر رسیدن به اهداف را بیان کرده است. فصل پنجم (باب 38) به آینده تاریخ و انتظار آن ارتباط دارد و بخشهایی همچون ارزش انتظار و آینده نگری، آزمون و آزمایش، عدالت اجتماعیِ فراگیر، تکامل موجودیت اجتماعی انسان، حکومت راستین دینی و اجتماع حق مدار در این فصل بیان شده است. ششمین فصل (باب 39) به بنیادی بودن احکام اسلامی پرداخته و در بیست بخش، روایات مرتبط را آورده است، پرهیز از کمک به ستمگران، نکوهش ستایش ستمگران و تباهکاران، همنشینی با شایستگان، نیک شمردن نیکی، عوامل اصلی خوبیها و بدیها، تفکر در سراسر آفرینش روایات مرتبط را شامل میشود.
آخرین فصل (باب 40) از این دایرهالمعارف به ارتباط انداموار احکام سلامی اختصاص یافته و پیوند دین با شناخت، عمل، اجتماع، مسولیت های اجتماعی، تعهدهای خانوادگی، سیاست، عدالت اجتماعی، جهاد، اخلاق، بهداشت، اقتصاد، حج و قضاوت شرح داده شده است.
دایرهالمعارف «الحياة» در 928 صفحه، قطع وزیری از سوی محمدرضا حکیمی به رشته تحریر در آمده و انتشارات دلیل ما آن را منتشر کرده است.
نظر شما