سه‌شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۷
فانی: آزادگان سرمایه بزرگی برای نظام تعلیم و تربیت‌اند/ سنگری: باید درک تازه‌ای از نسل امروزی به دست بیاوریم

علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش در آیین پایانی جشنواره «آزاد مثل آزاده» گفت: «آزادگان سرمایه‌های بزرگی برای نظام تعلیم و تربیت‌ هستند.» محمد‌رضا سنگری نیز اظهار کرد: در این جشنواره آثار بسیار خوبی از کودکان دریافت کردیم. به گونه‌ای که احساس می‌کنیم باید درک بهتر و جدی‌تری از این نسل داشته باشیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین پایانی جشنواره «آزاد مثل آزاده» سه‌شنبه 24 آذر 1394 با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد حسن ابوترابی‌فرد، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، فریبرز خوب‌نژاد، جانشین موسسه پیام آزادگان، علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش و محمد‌رضا سنگری، دبیر علمی این جشنواره در سالن سید‌الشهدا(ع) برگزار شد.

آزادگان، سنگربان فرهنگ
علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش در این آیین گفت: آزادگان سرمایه‌های بزرگی برای نظام تعلیم و تربیت‌اند. از این میان شهدایی داریم که در دوران اسارت بر توسعه فرهنگ و آموزش آزادگان اثرگذار بودند و پس از دو سال اسارت به شهادت رسیدند.

وی ادامه داد: اولویت در دوران اسارت حفظ روحیه فرهنگی و معنوی آزادگان بود. زیرا اصولا انسان با افت سرمایه‌های فرهنگی لطمه می‌خورد. وجود آزادگانی که بتوانند سنگربان فرهنگی بین آزادگان باشند، برای حفظ فرهنگ ایرانی و اسلامی اهمیت داشت. نقش حجت‌الاسلام ابوترابی در اسارت بسیار ارزشمند بود.
 
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به برگزاری جشنواره «آزاد مثل آزاده» گفت: کاری که در این جشنواره انجام شده است در واقع مرحوم ابوترابی و دوستان ایشان در اسارت پی‌ریزی کردند و به این ترتیب منابع ارزشمندی حاصل شده که می‌تواند برای وزارت آموزش و پرورش هم به عنوان منبع مورد استفاده قرار گیرد.

وی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت را از مهم‌ترین رویکردهای وزارت آموزش و پرورش دانست و افزود: خروجی جشنواره «آزاد مثل آزاده» منابع ارزشمندی برای کتاب‌های درسی، مجلات کمک آموزشی و تربیت بُنیه اعتقادی و فرهنگی نسل امروزی محصلان خواهد بود.
 
تاریخ زیبای اسارت
حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدحسن ابوترابی‌فرد، نایب رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که قلم و قرائت در میان پدیده‌های عالم مورد احترام ویژه قرآن کریم است، گفت: بسیاری از قرآن‌پژوهان بر این باورند که نخستین آیات نازل شده بر پیامبر کلمات اول سوره مبارکه «علق» است و این جایگاه ویژه قلم و قرائت و علم نزد خداوند متعال را نشان می‌دهد.

وی این احترام قرآن کریم به قلم و قرائت را زمینه‌ساز پرچمداری علم از سوی بسیاری از کشور‌هایی دانست که سابقه‌ای از تمدن نداشتند و افزود: برای حضرت امام صادق(ع) حدود چهار هزار شاگرد نام و نشان‌دار ذکر کرده‌اند که در عرصه‌های گوناگون علمی آثار ماندگاری را خلق کردند. متاسفانه امروزه از آن شکوه قدری فاصله پیدا کرده‌ایم.

ابوترابی با اشاره به سوره مبارکه «جمعه» تصریح کرد: علم و قرائتی مورد امضای پروردگار است که به اسم «رب» باشد. این علم در جان انسان تاثیرگذار است زیرا تحت تربیت الهی بوده است. قرائت از علم باید از سوی انسان خداشناس انجام شود تا جان انسان اوج بگیرد. پیامبر اسلام(ص) تحت تربیت خداوند قرار داشت.

به گفته وی، تاریخ اسارت از هر زاویه نگریسته شود زیباست، آزادگان به بیان رهبر معظم انقلاب، الماس‌های درخشانی هستند که برای ملت ایران تاریخی پرافتخار را رقم زده‌اند. در گذشته و آینده تاریخ نمی‌توان خیل عظیمی از اسرا را یافت که تابلوی درخشان عزت انقلاب را آفریده باشند. آزادگان در تاریخ اسارت خود نه‌تنها کم‌ترین فشاری بر نظام نیاوردند بلکه بال‌هایی برای پیروزی انقلاب اسلامی شدند.
 
آزادگان، الماس‌های صیقل‌خورده
سنگری دبیر علمی جشنواره نیز هدف نخستین جشنواره «آزاد مثل آزاده» را  ثبت ایستادگی آزادگان در دوران اسارت و الگوسازی برای نسل جوان از طریق ثبت در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان عنوان کرد و گفت: در قرآن 32 بار بر «نسل پروری» توصیه شده است و ما اکنون امروز باید نسل آینده را در دامان فرهنگ قرآنی بپرورانیم؛ آن فرهنگی که در دوران دفاع مقدس به تبعیت از قرآن اتفاق افتاده است.
 
وی آزادگان را به الماس‌های صیقل خورده‌ای تشبیه کرد که می‌توان نوع زندگی آن‌ها را در اسارت و پس از آن به نسل آینده معرفی کرد و افزود: کتاب‌های درسی یکی از قالب‌هایی است که می‌توان این نکات را در آن به نسل جدید انتقال داد.
 
دبیر علمی جشنواره «آزاد مثل آزاده» سپس به روند شکل‌گیری این جشنواره اشاره کرد و گفت: ابتدا از شاعران کمک گرفتیم اما بعد احساس کردیم این قالب کافی نیست. با برگزاری چنین جشنواره‌ای قصد داشتیم که نسل جوان امروز را با موضوع اسارت و آزادگی درگیر کنیم. همچنین آثار بسیار خوبی از کودکان دریافت کردیم، به گونه‌ای که احساس می‌کنیم باید درک بهتر و جدی‌تری از این نسل داشته باشیم.
 
سنگری با بیان این‌که انسان نیازمند اسوه است، افزود: امروز اسوه‌ها و سرمشق‌های زنده و سازنده این نسل، همان آزادگان‌اند. من قبول ندارم که می‌گویند نسلی که جنگ را درک نکرده است، نمی‌تواند از آن بنویسد. مگر امروزه آثار بسیار زیباتری نسبت به گذشته درباره واقعه عاشورا نوشته نمی‌شود؟ بدون تردید نویسندگان و شاعران نسل امروز بسیار بهتر از نسل گذشته عاشورا را توصیف و تبین می‌کنند به گونه‌ای که حتی صحابه ائمه اطهار هم آن‌ها را این گونه توصیف نمی‌کردند. همین نشان می‌دهد آن‌ها بهتر از گذشته جنگ را درک می‌کنند.

وی جشنواره آزاد مثل آزاده را جشنواره‌ای دانست که با وجود این‌که نخستین دوره آن برگزار می‌شد، انتظار‌ 60 درصدی برگزارکنندگان را برآورده کرده است، سپس گفت: ما انتظار شرکت 30 درصدی را داشتیم. از بنیاد شهید و آموزش و پرورش می‌خواهیم که این آثار را در قالب کتاب منتشر کنند و نام این کتاب‌ها در پایان کتاب‌های درسی به دانش‌آموزان معرفی شود.

جشنواره‌ای فراتر از انتظار
فریبرز خوب‌نژاد، جانشین موسسه پیام آزادگان نیز در سخنانی موسسه پیام آزادگان را صدقه جاریه مرحوم ابوترابی دانست و گفت: آزادگان وظیفه دارند به عنوان خالقان حماسه‌های دوران دفاع مقدس و پس از آن فرهنگ حماسه و دفاع را به نسل جوان منتقل کنند.

خوب‌نژاد با بیان این‌که نیازمند تولیدات فرهنگی در زمینه استقامت و آزادگی بودیم، یادآور شد: برگزاری جنشواره ادبی «آزاد مثل آزاده» یکی از طرح‌های پیشنهادی بود که با دبیری علمی محمد‌رضا سنگری برگزار شد. این جشنواره فراتر از آن‌چه انتظار داشتیم برآورده شد.

در پایان این مراسم از سه عنوان کتاب رونمایی شد. دو کتاب از این مجموعه با نام‌های «بچه‌های مرد» و «روز‌های پائیزی» نوشته مهری ماهوتی و متعلق به گروه نوجوان است و یک کتاب دیگر به شماری از آثار برتر جشنواره اختصاص داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها