وی ادامه داد: من به عنوان محقق همواره ضرورت این موضوع را احساس میکنم و به منابعی برمیخورم که نیاز به تصحیح و چاپ دارد ولی متاسفانه نه ناشری وجود دارد که جرأت و تمایل چنین کارهایی را داشته باشد و نه کسانی هستند که در این زمینه به محققان کمک کنند. البته استادان معدودی از گذشته وجود داشته که با وجود سختیهایی زیاد و گذراندن روزگار سخت همواره به احیا و چاپ این متون اهتمام داشتند با وجود این تعداد آنها بسیار محدود است.
مدیر انتشارات جعفریراد تاکید کرد: بنابراین باید گروههایی تشکیل دهیم که سخن آنها قابل پذیرش باشد و بتوانند اجازه استفاده از پتانسیل وقف در احیا و تصحیح متون خطی را بگیرند.
به گفته این محقق، وقف در حوزه احیای نسخ خطی باید به گونهای مورد استفاده قرار گیرد که باعث به جریان افتادن روند چاپ معقول آثار شود و مولف یا ناشر کمترین صدمه را از چاپ چنین آثاری ببینند و دغدغه تامین هزینهها و مخارج را نداشته باشند.
جعفریراد در همین باره توضیح داد: به طور مثال اگر کتاب خطی مهمی وجود دارد میتوان با استفاده از وقف به چاپ آن همت گمارد و از سوی دیگر با خرید نسخههایی از این آثار به ارایه آن در نمایشگاههای بینالمللی، کتابفروشیها و نمایشگاههای داخلی با قیمت معقول اقدام کرد.
وی یادآور شد: من معتقدم اگر کسی کتابی را رایگان یا هدیه دریافت کند معمولاً آن را در کتابخانهاش میگذارد و استفاده نمیکند اما اگر در مقابل کتاب مبلغ معقولی پرداخت کند اغلب آن را مطالعه میکند و به دیگری هم میدهد.
این مصحح آثار خطی با بیان اینکه از گذشته قدما و علمای ما همواره به وقف کتاب به عنوان باقیات صالحات نگاه میکردند، عنوان کرد: در آن زمان کتابها با توجه به شرایط سخت چاپ منحصر به فرد بود بنابراین وقف آن اهمیت بسیاری داشت به طور مثال زمانی که حلیةالمتقین علامه مجلسی به دلیل پایینبودن امکان چاپ آنچنان رایج نبود اگر کسی آن را وقف میکرد کار بزرگی کرده بود، اما صنعت چاپ کاری کرد تا دسترسی به کتاب آنقدر مشکل نباشد و از سوی دیگر مساله وقف به سوی احیا و طبع نسخههای خطی سوق برود.
وی اضافه کرد: به هرحال در وقف فرد همواره از بخشی از اموال منقول یا غیرمنقول خود میگذرد گاهی نیز این اتفاق میافتد که فرد کتابخانهای ارزشمند دارد اما در زمان حیات خود آن را وقف نکرده و ورثه آن نیز پس از مرگ به پول آن نیاز دارد در چنین شرایطی وقف میتواند به کمک بیاید و کتابخانه اینگونه افراد خریداری و در دسترس محققان قرار گیرد به طور مثال استاد حسنزاده آملی کتابخانه مرحوم محدث ارموی را که کتابخانه بسیار منحصر به فردی بود و در زمان حیات ایشان وقف نشده بود از ورثه خریداری کرد و بچههای ایشان هم سامان گرفتند. همچنین کتابخانه شخصی آقاسید کاظم گلپایگانی نیز یکی دیگر از منابعی بود که طریق وقف خریداری شد و مرحوم غفاری در زمان حیاتش از حاج احمد خمینی خواست که این کتابخانه را بخرد و آن را در دسترس محققان قرار دهد.
جعفریراد ادامه داد: پتانسیل وقف باید در طبع و نشر کتابهای خطی استفاده شود اما به گونهای که با آرامش بتوان شریان مطالعه و خرید کتاب را در کتابخانهها، نمایشگاهها و فروشگاهها با قیمت معقولتر فراهم کرد. اگر این فرایند اتفاق بیفتد میتوان از برکات پتانسیل وقف به گونهای استفاده کرد که نه فرد کتاب را رایگان استفاده کند و نه اینکه قیمت تمام شده برای آن بسیار گران باشد.
وی گفت: در مرحله بعد نیز میتوان با اختصاص بنهای کتاب برای دانشجویان و استادان به کسانی که قیمتهای این آثار برای آنها گران است تخفیف قائل شد به هر حال باید این پروژه به گونهای طی شود که خرید کتاب به صورت عقلایی در جامعه بیشتر شود.
در این باره بخوانید:
نظر شما