بخش نخست این کتاب با زبانی ساده اطلاعات جامعی را در اختیار خوانندگان کتاب بهویژه افرادی که قصد مراجعه درمانی به یکی از درمانگاههای طب سوزنی را دارند، قرار داده است. اما بخش دوم کتاب بیشتر مناسب مخاطبانی است که نگاه عمیقتری به طب سوزنی دارند. نویسندگان مطالعه این بخش را به محققان، دانشجویان و پزشکانی که نیاز دارند در زمانی کوتاه، اشراف اجمالی به طب سوزنی داشته باشند، توصیه کردهاند.
طب سوزنی درایران و جهان
در بخش نخست کتاب پس از ارائه تعریفی از طب سوزنی و ذکر تاریخچه مختصر این شاخه از علم، نظر مجامع علمی و بهداشتی جهانی درباره طب سوزنی بیان شده است.
روند کنونی طب سوزنی در ایران و جهان، مکانیسم اثر، تکنیکهای درمانی طب سوزنی، دیدگاه طب سوزنی به بیماری، اختلاف در نسخ درمانی، کانالها و نقاط، بیماریهای قابل درمان یا قابل کنترل با طب سوزنی، همراهی طب سوزنی با سایر روشهای پزشکی، جلسات طب سوزنی، طول اثر طب سوزنی، عوارض طب سوزنی، مزایای طب سوزنی، روشهای تشخیصی طب سوزنی، دیدگاه طب سوزنی به سلامت و پیشگیری بیماریها، طب سوزنی و داروها، تمهیدات تغذیهای در طب سوزنی، گزارههای غیرعلمی در طب سوزنی، توصیههای لازم در شروع طب سوزنی و روش انتخاب پزشک، دیگر موضوعاتی است که در بخش نخست کتاب مطرح شدهاند.
در صفحه 37 کتاب درباره «عوارض طب سوزنی» آمده است: «خوشبختانه شهرت طب سوزنی، در بین روشهای درمانی، به نداشتن عوارض جانبی است. در واقع طب سوزنی با وجود کارآمدی خوب، عوارض جانبی قال توجهی ندارد. البته این بدان معنی نیست که هیچ عارضهای در طب سوزنی وجود ندارد. چنانکه مواردی مثل عفونت، درد، کاهش موقت سطح هوشیاری و بعضی موارد نادر دیگر مطرح هستند.»
معرفی روشهای نوین طب سوزنی
نویسندگان در دومین بخش کتاب به اهمیت فلسفه در فراگیری طب سوزنی، فلسفه طب چینی، نظریات جدید و معرفی روشهای نوین پرداختهاند.
در این بخش و در صفحه 74 روشهای نوین طب سوزنی با عنوانهای «امبدینگ»، «تکسوزن درمانی»، «سگمنت تراپی»، «تریگرپوینت تراپی» و «تکنیک دکتر گان» به خوانندگان معرفی شدهاند.
درباره روش «تکسوزن درمانی» در این بخش میخوانیم: «در طب سوزنی چینی سعی بر آن است تا حتیالامکان تعداد سوزن زدن به بیماران کاهش یابد. در طب مدرن هم گفته شده که به دو دلیل باید از تعداد کمتر سوزن برای درمان بیماری استفاده شود: 1- تعداد کمتر سوزن امکان تداخلات درمانی را در کانالهای مختلف طب سوزنی کاهش داده و کیفیت درمان را بالا میبرد. 2- با توجه به اینکه سوزن زدن یک تهاجم به بدن است، باید سعی شود تا هرچه کمتر این کار انجام شود.»
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «کتاب حاضر در واقع پاسخ نگارندگان به پرسشها مکرر بیماران و علاقهمندانی است که در طول سالهای گذشته در مطبها یا همایشهای مختلف مطرح میشد. از سال 1385 و در گام نخست این پرسشها در وبگاههای اینترنتی منعکس و به آنها پاسخ داده میشد و حالا با توجه به احساس نیاز به مجموعهای مدون برای آشنایی با طب سوزنی، با ویراستی نو و نگاهی جامعتر، در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.»
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به نشانی زیر مراجعه کنید:
نظر شما