جمعه ۲۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۷
کتابفروشی‌ها در عصری پاییزی میزبان کتابگردها شدند

پنجشنبه (28 آبان‌ماه) علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجد جامعی به همراه جمعی از اهالی فرهنگ و ادب، مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و برخی از اهالی هنر در آیین «کتابگردی» حضور یافتند و شعار «ایران با کتاب، ایران پُر امید» را به گوش جهانیان رساندند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حرکت فرهنگی «کتابگردی» که از سال گذشته با ابتکار احمد مسجدجامعی در ایام هفته کتاب شکل گرفت، دومین سال برگزاری خود را صبحِ 28 آبان‌ماه آغاز کرد.
 
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامه کتابگردی تهران در کتابفروشی‌های خیابان انقلاب حضور یافت. وی از نزدیک با صاحبان کتابفروشی‌ها به گفت‌و گو پرداخت.

کتابگردی احمد مسجد جامعی در پنجمین روز از هفته کتاب به همراه سید رضا صالحی امیری، رئیس کتابخانه اسناد و کتابخانه ملی، علیرضا تابش، مدیر بنیاد فارابی، رجبعلی خسروآبادی، رئیس سازمان میراث فرهنگی، برزین ضرغامی،‌ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان و جمعی از پیشکسوتان، ناشران و نویسندگان انجام شد.
 
مسجدجامعی در این حرکت فرهنگی، «کتابگردی» را وظیفه مسئولان فرهنگی دانست و گفت: اهمیت دادن به کار نشر و کتاب با تمام دشواری‌های آن، وظیفه‌ای است که برگردن همه مسئولان فرهنگی است که طبیعتاً تحرکی در این صنف ایجاد می‌کند و باعث می‌شود تا کتاب از سایه بیرون بیاید و در مرکز توجهات قرار گیرد.


 
این هیأت پس از حضور در کتابفروشی «مهرگان»، «لارستان» و « فانوس» در خیابان فتحی شقاقی، عازم میدان هفت تیر شدند تا از کتابفروشان راسته کریمخان بازدید کنند. فروشگاه شماره دو انتشارات «علمی و فرهنگی» اولین مقصد این هیأت در راسته کریمخان بود، که با استقبال گرم مسعود کوثری، مدیر انتشارات علمی و فرهنگی روبه رو شد.
 
طی این بازدید احمد مسجدجامعی، سیدرضا صالحی امیری و مسعود کوثری، از اولین شماره ماهنامه تخصصی کودک و نوجوان «پرنده آبی» که از سوی انتشارات علمی  فرهنگی منتشر شده، رونمایی کردند.
 
کتابگردی احمد مسجدجامعی با هیأت همراه در خیابان کریمخان، با دیدار از کتابفروشی‌هایی چون «چشمه»، «ثالث»، «اساطیر» و «هنوز» ادامه پیدا کرد که پس از آن عازم بازدید از کتابفروشی‌های واقع در خیابان جمهوری شدند. سپس این هیأت به کتابفروش‌های راسته انقلاب رفتند.
 
همچنبن مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و دبیر بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران پیش‌ازظهر پنج‌‌شنبه 28 آبان‌ماه  از چهار کتابفروشی قدیمی تهران واقع در خیابان ناصر خسرو و بازار سلطانی بازدید و ضمن گفت‌وگو با کتابفروشان، چند عنوان کتاب از جمله «عجائب‌المخلوقات» را از انتشارات مروی خریداری کرد.
     


غلامی‌جلیسه با حضور در کتابفروشی «دار‌الکتب السلامیه» واقع در بازار سلطانی، ضمن خرید کتاب‌های «سیری در کتاب‌های بهائیان (خداپرستی در بهائیت)» نوشته رضا سلطانی‌زاده و «پرنس و الگورکی (تاریخ و نقش سیاسی رهبران بهایی)»  نوشته مرتضی احمد آخوندی، دقایقی با حاج احمد آخوندی، مدیرمسئول انتشارات به گپ‌وگفت پرداخت.
 
مدیرعامل موسسه خانه‌کتاب در ادامه با حضور در کتابفروشی «علمیه اسلامیه» و گفت‌و‌گو با فرزند حاج سیدمحمود کتابچی، سه مجلد «اصول کافی» و یک جلد هدیه «قرآن کریم» ترجمه و تفسیر محمد کاظم معزی را خریداری کرد.
 
پیرو فراخوان احمد مسجد جامعی، در برنامه کتاب گردی لیلی گلستان، گلی امامی، هوشنگ کامکار، ابراهیم حقیقی، کریستف رضاعی، فرهاد توحیدی، فرشته طائرپور، محمدرضا گلزار، مهتاب کرامتی، پوریا عالمی، منوچهر شاهسواری، مهناز افشار، پوریا عالمی، مرتضی کاظمی و علیرضا سمیع‌آذر مهمانِ شهر کتاب فرشته بودند.در این مراسم برخی از هنرمندان و نویسندگان به بیان دیدگاه‌های خود درباره این فراخوان و اهمیت کتاب‌خوانی پرداختند. برخی از این دیدگاه‌ها به شرح زیر است:
 
گلی امامی درباره این فراخوان گفت: این پیشنهاد بسیار مفید است و امیدوارم که به آن پاسخ داده شود. اما در خصوص اینکه چنین فراخوانی تا چه میزان می تواند در پیشبرد فرهنگ کتاب‌خوانی کشورمان تاثیرگذار باشد باید گفت که ضمانتی ندارد؛چراکه به نظر من متاسفانه مردم ما با کتاب و کتاب‌خوانی قهر هستند و در مورد میزان تاثیرگذاری چنین اقداماتی در بسط و گسترش فرهنگ کتاب‌خوانی در جامعه قطعیتی وجود ندارد.
 
همچنین مهتاب کرامتی گفت: به نظر من این اتفاق و این فراخوان، حرکت بسیار قشنگی است. من به شخصه از سال گذشته که نخستین بار بود سعی کردم در کنار دوستان حضور داشته باشم و اطمینان دارم که امسال بازتاب گسترده تری خواهد داشت، در واقع بذرِ این جریان سال گذشته کاشته شد و امسال درو خواهد شد. اما آرزویم این است که این اتفاق صرفا در یک روز در سال خلاصه نشود و روزی برسد که هر کتابی که مورد علاقه مردم است، پرفروش شود و همه در پی خریداری آن باشند. به هر طریق امیدوارم که تعداد کتاب، چاپ کتاب، کسانی که کتاب می‌نویسند و کسانی که کتاب می‌خوانند روز به روز بیشتر شوند.


 
مهناز افشار هم گفت: خوشبختانه امسال که سال دوم این اتفاق است استقبال گسترده تری از آن صورت گرفته. همیشه زمانی که چنین اقداماتی از سوی افراد نیک‌اندیش جامعه برنامه ریزی می شود نتیجه گیری از آن زمان می برد اما بسیار جالب است که در این مورد استقبال بسیار خوب بوده است. و این نشان از این دارد که مردمِ جامعه ما هم به فرهنگ علاقه دارند، هم به کتاب علاقه‌مندند و هم به اتفاقات خوب و از آن استقبال می‌کنند. من شخصا از آقای مسجدجامعی برای این فراخوان و ایجاد چنینی فرصتی تشکر می‌کنم. کسی که موضوعی را مطرح می‌کند اگر قابل اعتماد باشد و به حرف خود باور داشته باشد، طبیعتا افراد دیگر نیز او را با اعتماد دنبال خواهند کرد.

حضور علما در کتابفروشی‌ها
امسال نیز علما و روحانیون در کنار اهالی فرهنگ و هنر، از فراخوان احمدمسجدجامعی استقبال کردند. آیت الله سبحانی، از مراجع تقلید شیعه نیز روز پنج شنبه در مجتمع ناشران قم حاضر شد. درعین حال  کانون نویسندگان قم، اتحادیه ناشران قم و تعاونی ناشران قم نیز برنامه هایی را با حضور جمعی از نویسندگان و پژوهشگران در مجتمع ناشران قم تدارک دید.

آیت الله ابراهیم امینی، عضو جامعه مدرسین حوزه و خطیب نماز جمعه قم، آیت الله علوی بروجردی از استادان برجسته حوزه علمیه قم، آیت الله یثربی و جمعی دیگر از علما و روحانیون نیز پنج شنبه 28 آبان در انتشارات انصاریان یکی از قدیمی ترین انتشاراتی های قم حاضر شدند. انتشارات انصاریان کتاب های حوزه معارف شیعه را به زبان های خارجی منتشر می کند.

آیت الله نجم الدین طبسی، آیت الله حسینی صدر، حجت الاسلام فلاح زاده، علی اصغر رضوانی، محمد باقر انصاریان و جمعی از نویسندگان و طلاب قم پنج شنبه به انتشارات دلیل ما در شهر قم رفتند و کتاب خریدند.

کتاب گردی مدیرعامل موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران

امیر مسعود شهرام نیا، مدیرعامل موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران درپنجمین روز از هفته کتاب با جمعی از مدیران این موسسه ازتعدادی کتاب فروشی راسته خیابان انقلاب بازدید کرد.

علی عاشوری، مدیر روابط عمومی موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران، مصطفی وکیل قاهانی، مدیرامورمالی، غلامرضا نوعی مدیر بخش بین الملل، موسی ایوبی، مدیرعامل شرکت تعاونی کارکنان موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران و عباس غلامی، کارشناس نمایشگاه های کتاب استانی ایشان را در این کتاب گردی همراهی کردند.

این هیأت از کتاب فروشی حکمت و کتاب فروشی مولی بازدید و کتاب خریداری کردند.

مدیرعامل موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در این بازدید گفت: برگزاری حرکت فرهنگی «کتابگرد» که دوسال از آغاز آن می گذرد اقدامی مناسب و جدی برای تشویق نسل جوان به مطالعه است. وی در ادامه ابراز امیدواری کرد تا این اقدام شایسته و مناسب فرهنگی هرساله با شکوه بیشتری برگزار و سبب رونق هرچه بیشتر کتابفروشی‌ها شود.

کتابگردی در استان‌‌ها
در استان‌های مختلف ایران نیز استقبال خوبی از این فراخوان شده است. در شبکه‌های اجتماعی چون اینستاگرام با دنبال کردن هشتک کتابگردی می‌توان به برخی از برنامه‌های اجرا شده در شهرستان‌های مختلف در این روز رسید.

اما اهالی فرهنگ و ادب نیز در نوشتارهایی به بیان حال و هوای کتابگردی پرداختند.

مرتضی احمدی نجات، حال و هوای کاشان را این‌گونه روایت کرد: «امشب در کاشان شب ویژه ای بود.از اون شبهای دوست داشتنی که سالها دلم برایشان تنگ شده بود.انگار صدای محبوبیت احمد مسجد جامعی تا کاشان هم آمده بود.شب نشینی با شکوه در کتاب فروشی ساربوک که بوی کتابهایش از چند فرسنگی به مشام می رسد.به بهانه جشن اهدای کتاب به مدارس.همه آمده بودند.اکثرا کتاب خریدند.گپ زدیم.از چاپ کتابهای جدید گفتیم.بهم کتاب معرفی کردیم.حضور شاعران کاشانی پررنگ تر از نویسنده ها بود.چایی خوردیم.کتاب خریدیم و در پایان دورهمی کوچکی برای شعر خوانی دست داد.شب خوبی بود.»

سعید بردستانی نیز نوشت: «خوشبختانه در بوشهر هم خبرها خوب بود. کتابسرا که من بودم از استقبال عالی صبح می گفت. عصر چنگی به دل شان نزده بود. اما با رسیدن شب اوضاع بهتر شد و مشتری های مختلف از هر گروه سنی از راه رسیدند. البته این جا مردم عادت دارند با تاریک شدن هوا بیرون می روند. کتابفروش با لبخند حدس زد فراخوان امروز دلیل این استقبال بوده. و خیلی سرحال بود.یکی از کتابفروش های کتابسرا جوان انرژیکی است که مشتری را خوب جذب می کند. او حتا میز و بازی کریدوری دارد که مخاطب را به نشستن و گاهی بازی کردن دعوت می کند. همان طور که امروز با پسر من بازی کرد و فکر کنم او را برای همیشه جذب کتابفروشی کرد.»

یکی از نویسندگان کودک هم نوشت: «من هم به کتابفروشی افرا در ولیعصر سر زدم .جالب بود که آنجا به مناسبت روز کتابگردی شیرینی تعارف کردند و روز کتابگردی رو تبریک میگفتند.»

نویسنده دیگری نوشت: «در دزفول هم کتاب فروشی رشد که می شه گفت بهترین کتاب فروشی اینجاست  امروز شلوغ وپر رفت وآمد بود. کتاب هایی رو هم تازه آورده بود که گرفتم. بساط شیرینی و شکلات هم به راه بود. می گفتن خرید ترجمه ها بیشتر بوده.»

در این روز همچنین محسن خوانساری، فرماندار شهرستان ورامین از کتابخانه رازی و انتشاراتی صاحب الزمان بازدید کردند.
این حرکت به همت حمیدرضا آرمانمهر، دبیر کتابخانه ها و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ورامین به طور سرزده انجام پذیرفت که با استقبال روبرو شد.

این روز در استان خوزستان نیز با استقبال گسترده و برنامه‌های متنوع مواجه و برگزار شد. در اهواز، پایتخت کتاب ایران، برنامه تور کتابگردی با شعار « همه با هم به خانه یار مهربان برویم» برگزار شد. همچنین در این روز کتابخانه و نخستین مرکز تبادل رایگان کتاب با عنوان «ندای خرد» شدر اهواز راه اندازی شد.

در اسلامشهر نیز در کنار طرح کتابگردی ایستگاه اهدا رایگان کتاب برپا شد.

سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کتابفروشی‌های مشهد و علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به کتابفروشی‌های گچساران رفتند.

زهرا شجاعی، معاون رئیس دولت اصلاحات نیز در تاجیکستان به کتابفروشی رفت و الهه کولایی نیز در تهران به کتابفروشی رفت.
رسول خادم، نصرالله کاکاوند و مونا کاکاوند نیز ورزشکارانی بودند در برخی کتابفروشی های شهر تهران حضور پیدا کردند.

علی اصغر یوسف‌نژاد، معاون پارلمانی سابق وزارت اقتصاد و نماینده اسبق مجلس نیز در پاسخ به دعوت احمد مسجدجامعی به کتابفروشی‌های ساری رفت.

گروه هفت هزار نفره «پزشکان و قانون» و روزنامه پزشکی سپید نیز به همراه مجله پزشکان گیل، کمپینی برای حضور پزشکان در کتابفروشی‌ها ایجاد کرده بودند و پزشکان در این روز به همراه خانواده‌های خود به انتشارات تیمورزاده و دیگر انتشاراتی‌ها رفتند.

اهل قلم و مقامات شهر نیشابور هم در این روز به کتابگردی پرداختند. دکترغلامحسین مظفری ، فرماندارسیدعباس حسینی شهردار، احمد همت آبادی رییس شورای اسلامی شهر، عباس کرخی رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمد زمانی رییس اداره کتاب خانه های عمومی به کتابفروشی های نیشابور رفتند.

همچنین بنیاد امید ایرانیان، حزب عدالت و آزادی و بسیاری از NGO ها نیز با انتشارا فراخوان‌هایی از این حرکت استقبال کردند.
از نکات قبال توجه استقبال از این طرح، اجرای برنامه‌هایی در راستای تقویت کتابگردی و استفاده خیریه از این طرح بود، از جمله اجرای طرح کتابگردی با هدف کمک به کودکان بی سرپرست در کتابشهر ایران خیابان بهارستان بود که با فراخوان تلگرامی گروه «گنجینه کتاب» و «کرشمه الفاظ» برگزار شد، مورد استقبال دوستداران کتاب و کتاب‌خوانی قرار گرفت.

منوچهر منوچهری، امیرحسین مقدم، احسان زرگران، آذر عاصمی، علی صفری، فریبرز عرب عاملی و حامد زرین قلم  از جمله شاعرانی بودند که در مراسم امروز کتابشهر ایران شرکت کرده بودند.

برنامه‌های ویژه ناشران برای کتابگردی

از جمله برنامه‌های قابل توجه کتابگردی روز پنجشنبه، برنامه‌های ویژه ناشران برای این روز بود. ناشرانی که مدت‌هاست با رکود صنعت نشر و فرهنگ کتابخوانی دست و پنجه نرم می‌کنند و این فراخوان را بارقه امیدی یافته‌اند برای رونق دوباره کتابفروشی‌ها.
نشر چشمه، محراب قلم، سحاب، تیمورزاده و ... از جمله انتشاراتی‌هایی بودند که هر یک با دعوت از نویسندگان و هنرمندان و چهره‌ها تلاش کردند این روز را برای مخاطبان خود، روزی خاص و به یادماندنی کنند.

انتشارات محراب قلم، میزبان اسدالله امرایی،‌ جعفر ابراهیمی (شاهد)،‌ غلامرضا امامی،‌ شهرام اقبال زاده و مهدی ضرغامیان  بود.
هوشنگ قاسمی، هوشمند فینی، فرهاد تهرانی، محمدرضا سحاب، محمودیان تهران پژوهان و نویسندگان پرکار کشوربه انتشارات سحاب می روند. ناصر تکمیل همایون و خسرو خورشیدی دو تن از تهران پژوهان سرشناس کشور نیز  روز پنج شنبه به محل انتشارات کتابسرا در خیابان خالد استانبولی می روند.

نشر ثالث از جمله انتشاراتی‌هایی بود که برای کتابگردی برنامه‌ها و تبلیغات گسترده‌ای در فضای مجازی آغاز کرده بود و روز پنجشنبه نیز روز شلوغی را پشت سرگذاشت.

داوود غفارزادگان، امیر آقایی، اندیشه فولادوند، سهیل محمودی، فاطمه معتمدآریا، مجید مظفری، نیکی مظفری، فرشته احمدی، سیامک گلشیری، فرزانه مهری،تینا پاکروان، عنایت سمیعی، علی شروقی، فرزانه طاهری، محمدتقی ابطحی، علیرضا رییس دانا، حسین سلیمانی،مونا برزویی، عزیز ساعتی، بهزاد فراهانی،مسعود فروتن، بزرگمهر حسین‌پور، مجید حسینی،حسن محمودی،محمد حسینی، افتخار عارف، سعید پورصمیمی، سعید پورحسینی،مسعود جاهد،محمدرضاغفاری، فاضل ترکمن و قدرت عاقلی از میهمانان انتشارات ثالث در این روز بودند.

اسد امرایی ، بیژن اشتری ساعت، احمدرضا احمدی ، هاشم اکبریانی، کیهان بهمنی، نسرین جلالی، کامبیز درم بخش، بهاره رهنما، سیدعلی صالحی ، پوریا عالمی، شقایق قندهاری، لیلی گلستان، شیوا مقانلو، فواد نظیری، رسول یونان ، فریاد شیری، کامیار عابدی، مهدی غبرایی ، محسن عسگری، سعید عباسپور، علی باباچاهی و هنگامه قاضیانی نیز در ساعات از قبل اعلام شده در انتشارات ثالث حاضر شدند.

در کتابفروشی چتر نیز بلقیس سلیمانی، منصور علیمرادی، حسن محمودی، مهدی موسوی و محسن بنی فاطمه حاضر شدند.

 
بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران 23 آبان‌ماه با شعار «ایران با کتاب، ایران پُرامید» با دبیری مجید غلامی جلیسه آغاز شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها