نخستین چاپ کتاب «آشنایی با پُرخورانها» نوشته علی دادرس فیاض از سوی انتشارات بهتاپژوهش منتشر شد.
کتاب پیشرو با فرض بر اینکه خواننده با مفاهیم اولیه سیستم پیشران اتومبیل آشنایی دارد، به نگارش درآمده است. علاوه بر دانشجویان کاردانی و کارشناسی مکانیک خودرو، سایر افراد علاقهمند به بحث پرخورانها نیز میتوانند مخاطب این کتاب باشند.
آشنایی با توربوشارژر و تاریخچه آن
کتاب در دو فصل با عنوانهای «توربوشارژر» و «سوپرشارژر» تدوین شده است. از مهمترین مباحث نخستین فصل کتاب میتوان به تاریخچه توربوشارژر، اجزای تشکیلدهنده توربوشارژر، محاسن استفاده از توربوشارژر و معایب استفاده توربوشارژر اشاره کرد.
در فصل نخست این کتاب میخوانیم که تاریخچه توربوشارژر تقریبا به قدمت موتورهای احتراق داخلی است. رودلف دیزل و گوتلیب دایملر در سالهای 1885 تا 1896 میلادی، تلاشهایی برای افزایش قدرت خروجی و کاهش مصرف سوخت موتور اتومبیل از طریق افزایش فشار هوای ورودی به سیلندر انجام دادند. برای انجام این کار آنها، توربوشارژر به شکل معمول و شناخته شده در جهان توسط آلفرد بوچی در سال 1905 میلادی در کشور سوئیس برای موتورهای احتراق داخلی ساخته شد. وی توانست طرح یک وسیله را که به وسیله گازهای اگزوز، هوای ورودی به موتور را افزایش میداد، نخستینبار بهنام خود به ثبت برساند.
در بخش دیگری از این فصل درباره «اجزای تشکیلدهنده توربوشارژرها» آمده است: «کمپرسور توربوشارژرها غالبا یک پمپ از نوع گریز از مرکز (سانتریفیوژ) است که هوا را از مرکز پرهها میمکد و به بیرون پمپ میکند. در جنگ دوم جهانی، شتاب تکامل این نوع از کمپرسورها به مقدار پیشینه خود رسیده بود. گار خروجی موتور از طریق چشم (ورودی) کمپرسور در جهت محوری و با سرعت مطلق c1 وارد کمپرسور میشود و به درون قسمت مکنده، که ممکن است جدا و یا بخشی از تیغهها باشد، حرکت میکند.»
سوپرشارژر چیست؟
در دومین فصل کتاب نیز به موضوعاتی مانند سوپرشارژر، انواع سوپر شارژر، تقسیمبندی سوپرشارژر، تقسیمبندی سوپرشارژرها براساس نحوه انتقال قدرت و مزایای نسبی سوپرشارژرها پرداخته شده است.
نویسنده در این فصل در تعریف سوپرشارژر آورده است: «سوپرشارژر به هر وسیلهای گفته میشود که هوای جَو را مکیده و آنرا بهصورت کمپرس شده در اختیار موتور قرار میدهد. توربوشاررژ در واقع زیرمجموعه سوپرشارژر است. کلمه توربوشارژر، کوتاه شده کلمه توربو سوپرشارژر است. مواردی مانند اینترکولر و سایر اجزای توربوشارژر در سوپرشارژرها نیز کاربرد دارند.»
درباره «تاریخچه سوپرشارژر» در این فصل اشاره شده که در سال 1860 میلادی، برادران فیلندر و شخصی به نام فرانسیس ماریون روتس که از بنیانگذاران شرکت Roots Blower Company در Connersville Indianna هستند، پمپ هوا را برای خنککاری مته در معادن اختراع کردند. برای نخستینبار در جهان (سال 1878 میلادی) فردی به نام Dugald Clark به کمک پمپ هوای اختراع شده، سوپرشارژر را بر روی موتور دوزمانه آزمایش کرد. در 24 مارچ همان سال Heinnrich Krigar نخستین نمونه کمپرسورهای پیچی را در آلمان به ثبت رساند. در 16 آگوست او توانست مدل بهینهسازی شده اختراعش را که تغییراتی برای رفع ایرادات انجام داده بود، مجددا در آلمان به ثبت برساند. این اختراع بهصورت دو موتور شبیه که بهصورت وابسته بههم کار میکنند، بود.
براساس محتوای این فصل کتاب «مزایای سوپرشارژرها» عبارتند از افزایش بازده موتور، عدم تغییر قدرت موتور با تغییر ارتفاع، سبزتر کردن گاز خروجی خودرو، استفاده حداکثری از انرژی پتانسیل سوخت و عدم وجود TURBO LAG.
نخستین چاپ کتاب «آشنایی با پُرخورانها» با شمارگان یکهزار نسخه در 81 صفحه، به بهای پنج هزار و 500 تومان از سوی انتشارات بهتاپژوهش اصفهان به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما