رحمانی عنوان کرد: در ادامه تولید و عرضه آثار ناب اسلامی و انسانی در قالب کتابخانههای دیجیتالی، سه نرمافزار تولیدشده توسط این مرکز بهزودی در دسترس علاقهمندان قرار میگیرد.
وی در ادامه به معرفی این نرمافزارها پرداخت و گفت: نرمافزار مجموعه آثار و دروس استاد علی محمدی خراسانی حاوی متن کامل 12 عنوان کتاب در 39 جلد، مشتمل بر تألیفات استاد علی محمدی خراسانی و دیگر آثار مرتبط شامل موضوعات اصول فقه، فقه استدلالی، فقه فتوایی، منطق و عقاید است.
رحمانی با بیان اینکه دسترسی به دروس صوتی استاد علی محمدی خراسانی در این نرمافزار برای کاربران امکانپذیر است، افزود: این دروس شامل باب حادی عشر، منطق مظفر، معالم الأصول، اصول الاستنباط (حیدری)، اصول فقه مظفر (جلد 1 و 2)، کفایه الأصول (جلد 1 و 2)، رسائل (مباحث: استصحاب، برائت، قطع و ظن)، مکاسب (مباحث: مکاسب محرمه و خیارات) و لمعه (الروضه البهیه، 28 باب) است.
مسئول روابط عمومی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به کتابهای ارائه شده در این مجموعه اشاره کرد و گفت: منهاج الأصول، شرح کفایه الأصول، شرح مکاسب، شرح تبصره علامه حلّی، کوثر فقه (شرح تحریر الوسیله) و شرح منطق مظفر از جمله این کتابهاست.
وی در ادامه از مساعدت و همکاری مؤسسه آموزشی نرمافزاری قدس که در به ثمر رسیدن نرمافزار حاضر تلاش کردند، تشکر و قدردانی کرد و افزود: فایلهای صوتی دروس استاد علی محمدی خراسانی، به همت مؤسسه آموزشی نرمافزاری قدس، وابسته به دفتر آیتالله علوی بروجردی در اختیار مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قرار گرفته است.
وی افزود: برخی کتابهایی که در این نرمافزار در اختیار کاربران قرار گرفتهاند، شامل التوحید (شیخ صدوق)، کشف المراد، شرح المواقف، شرح المقاصد، ابکار الافکار، تصحیح اعتقادات الامامیه، الذخیره فی علم الکلام، تلخیص الشافی، تجرید الاعتقاد، منهاج الکرامه، الرساله السعدیه، اصل الشیعه واصولها است.
مسئول روابط عمومی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به ویژگیهای این نرمافزار اشاره کرد و افزود: عرضه مباحث کلامی بر اساس ساختار علم کلام و بهصورت نمودار درختی، مشتمل بر شاخههای مبادی علم کلام، امور عامه، جواهر، اعراض، توحید، نبوت، امامت، عدل، معاد، فِرَق و مذاهب در موضوعات گوناگون از ویژگیهای این نرمافزار است.
رحمانی امکان دسترسی کاربران به موضوعات موردنظر، از طریق «درختواره» و «نمایههای مکمل»، امکان جستجو در درختواره به دو صورت «واژهای» و «لفظی»، قابلیت ترکیب تکواژهها یا الفاظ درختواره کلام، در دو محور «ترکیب پیشنهادی» و «ترکیب اختیاری»، جستجو به روشهای گوناگون در الفاظ و عبارات متن و فهرست کتابهای برنامه، ارتباط دوسویه میان دو یا چند شاخه در یک باب یا ابواب مختلف کلامی، استخراج فهرستهای گوناگون، امکان محدود کردن حوزه پژوهش، توضیح اصطلاحات کلامی، بر اساس 11 مأخذ معتبر، را از جمله قابلیتهای پژوهشی این نرمافزار برشمرد.
وی بابیان اینکه درختواره کلام، نمایی از عناوین کلی و جزیی علم کلام است که به صورت طبقهبندی شده در شاخههای منظم عرضه شده است، خاطرنشان کرد: این درختواره بر مبنای اصول اعتقادی و مستفاد از کتابهایی همچون «کشف المراد» و «ابکار الافکار» است که قابل تطبیق بر کتب و متون متعددی از منابع کلامی است.
رحمانی ادامه داد: درختواره تقریباً ساختار اصطلاحنامه را دارد؛ با این تفاوت که در اصطلاحنامه «اصطلاحات» یک علم در یک ساختار نظاممند عرضه شده، ولی در درختواره «مباحث» و «موضوعات» علم به صورت ساختار نظاممند ارائه میشود.
رحمانی اظهار کرد: در این نرمافزار، میتوان به متن و تصویر کامل 74 شماره از فصلنامه علمی ـ پژوهشی حکومت اسلامی انتشاریافته از سوی مرکز تحقیقات علمی زیر نظر دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، دسترسی داشت.
وی در ادامه به محتوای موجود در این کتابخانه اشاره کرد و افزود: این نرمافزار دسترسی به چند ویژهنامه در موضوعات اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)، ابعاد حکومت علوی، مباحث سیاسی عاشورا، اندیشه سیاسی شهید مطهری (ره)، نماز جمعه، نظارت و پرسشگری، مسئولیت و پاسخگویی، عدالت اسلامی، مجلس خبرگان رهبری، دولت نبوی را در اختیار کاربران قرار داده است.
مسئول روابط عمومی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در پایان عنوان کرد: امکان مشاهده متن اصلی کتاب، قابلیت ارتباط و مقایسه بین متون، قابلیت جستجو به روش ساده و پیشرفته در متن کتابها، امکان محدود کردن دامنه نمایش و جستجو، ارتباط واژگان متون برنامه با چند دوره لغتنامه و نیز امکان یادداشتبرداری، از جمله قابلیتهای پژوهشی این نرمافزارها است.
نظر شما