داوود موسایی: بنیانگذار «امیرکبیر» سراغ نویسندگان و مترجمان ناشناخته رفت/ برپایی ویژهبرنامه اتحادیه ناشران برای جعفری
مدیر انتشارات فرهنگ معاصر با بیان اینکه نبود عبدالرحیم جعفری، فقدان بزرگی در عرصه نشر است، گفت: اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در آینده نزدیک ویژهبرنامهای برای این شخصیت والای فرهنگی برگزار خواهد کرد.
وی ادامه داد: ظاهراً در یک بالاخانه در سال 1328 دست به این کار زد و با ابتکارات ذاتی که داشت، سراغ آثاری رفت که بسیاری از ناشران آن دوره سراغ آنها نمیرفتند.
مدیر انتشارات فرهنگ معاصر افزود: ایرانبینی و جهانبینی این شخصیت والای فرهنگی بهگونهای بود که باعث شد کاری کند متفاوتتر از آنچه که سایران تا آن زمان انجام داده بودند. در نتیجه به دنبال انتشار کتابها و مترجمانی رفت که تا حدی ناشناخته بودند.
موسایی در ادامه سخنانش، گفت: عبدالرحیم جعفری در آن زمان که کتابخوانی رواج نداشت، به دنبال انتشار آثاری همچون «بینوایان»، «جنگ و صلح» و «تاریخ علوم» رفت. او همواره به انتشار این آثار افتخار میکرد.
وی اظهار کرد: جعفری فردی بلندپرواز و اهل ریسک بود. وی در عین اینکه از کارگری در چاپخانه شروع کرده بود، بینشی داشت که او را از همدورهایهای خود متمایز میکرد.
مدیر انتشارات فرهنگ معاصر، با بیان اینکه جعفری تا قبل از انقلاب اسلامی به عنوان مهمترین ناشر ایران و خاورمیانه شناخته شده بود، افزود: وی از زمان تأسیس انتشارات امیرکبیر تا سال 1359 توانست حدود 2500 تا 2800 عنوان کتاب مانند «شاهنامه»، «فرهنگ فارسی معین» و «قرآن» صدرالدین بلاغی منتشر کند. چاپ برخی از این آثار حتی در همین شرایط نیز بسیار سخت است. کمتر ناشری توان و جرأت این کار داشت که روی اثری که نمیداند چه عاقبتی در انتظارش است، سرمایهگذاری کند.
موسایی اظهار کرد: فعالیتهای جعفری کاری بود کارستان که چراغ راه همه ما ناشرانی است که بعدها از روی دست او شروع کردیم و راه او را الگوی خود قرار دادیم. از تمام لحظاتی که کنار این مرد بزرگ بود، میشد هزاران نکته یاد گرفت. انسانی بود که تأثیرش تا 100 سال آینده نیز فراموش نشدنی است. نبودش فقدان بزرگی برای جامعهای است که متأسفانه قدرش را ندانستند.
وی گفت: بدون تردید نام آقای جعفری با تأسیس انتشارات امیرکبیر همواره در اذهان باقی میماند. در این راستا اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در نظر دارد در آینده نزدیک ویژهبرنامهای برای این شخصیت فرهنگی بزرگ تدارک ببیند.
در این باره بخوانید:
دهباشی: عبدالرحیم جعفری انقلاب صنعت نشر ایران را رقم زد (اینجا)
فانی: مدیریت مرحوم جعفری «امیرکبیر» را به امپراتوری نشر ایران تبدیل کرد (اینجا)
نظر شما