نشست خبری سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزار شد
غلامی جلیسه: الکترونیک کردن جایزه کتاب سال، مهمترین گام برای استانداردسازی این رویداد است
مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در نشست خبری سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه جایزه کتاب سال اعتبار بسیار زیادی میان جوایز حوزه کتاب دارد، گفت: مهمترین تغییر برای استانداردسازی جایزه کتاب سال، الکترونیک کردن آن در سال جاری است.
غلامی جلیسه در این نشست، اظهار کرد: بیشک جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بزرگترین و پُرسابقهترین جایزه حوزه کتاب است که اعتبار بسیار زیادی هم از نظر قدمت و هم از نظر تنوع و کیفیت، در میان جوایز حوزه کتاب دارد.
وی ادامه داد: ما از زمان برگزاری سی و دومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی، این دغدغه را داشتیم که در سی و سومین دوره برگزاری این جایزه چطور میتوانیم کیفیت جایزه و کیفیت آثار برگزیده شده را ارتقا دهیم. آقای مهدوی راد نیز همواره دغدغه شخصیشان بود که بتوانند این جایزه را به استانداردها نزدیک کنند.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب اظهار کرد: خوشبختانه سال گذشته، گامهای خوبی در این زمینه برداشته شد؛ آییننامه بازنگری شد و در گروههای داوری تغییر و تحولاتی رُخ داد. امسال به مدد الهی و همکاری دوستانمان در خانه کتاب، به ویژه همکاری خوب آقای مهدویراد گام های بسیار بلندی برداشته شد که مهم ترین آنها الکترونیک کردن این جایزه است. امیدوارم طی یکی ـ دو سال آینده بتوانیم به صورت کامل این جایزه را به این سمت ببریم. چرا که معتقدم این سبکِ کار می تواندبه داوران و در نهایت به نتیجهگیری بهتر کمک کند.
غلامیجلیسه افزود: البته این وضعیت را برای سایر جوایز نیز انجام دادیم؛ به طور مثال امسال جایزه نقد کتاب به صورت صددرصد الکترونیکی برگزار خواهد شد.
وی عنوان کرد: امسال با تغییر وب سایت کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، گام مهمی در تعامل حداکثری با نویسندگان، ناشران و مؤسسات فعال برداشتیم.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب با بیان اینکه فعالیت خود را مطابق با آیین نامهای که هفته گذشته منتشر شده است، آغاز کردیم، اظهار کرد: امسال صرفاً آثاری را مورد داوری قرار میدهیم که توسط تولیدکنندگان آنها برای دبیرخانه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ارسال شده باشد. البته این به آن معنا نیست که آثار شاخص به دلیل غفلت ناشر یا مؤلف داوری نشوند. بلکه ساز و کار مناسبی برای تحت پوشش قرار دادن آثار منتشر شده در سال 1393 را خواهیم داشت.
غلامی جلیسه بیان کرد: چون مبنای کار ما فراخوان است، در مرحله نخست هر کسی که کتابی برای شرکت در این جایزه داشته باشد ملزم است آن را از طریق وب سایت کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ثبتنام کند و چون ملاک ما آثاری است که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفتهاند، در گام نخست کسانی که وارد این سایت شوند، می توانند اطلاعات کتاب را از بانک اطلاعات خانه کتاب رصد کنند و به ثبت آنها بپردازند.
وی با بیان اینکه در مرحله نهایی نیز داوری به صورت الکترونیکی انجام میشود، بیان کرد: در شکل فعلی، داوری ها را وسیعتر دیدیم. به این معنا که حتی داوران شهرستانی نیز می توانند در این فرآیند ورود پیدا کنند.
بررسی برآیند تلاش عالمان و متفکران و قبیله قلم
بخش دیگر این مراسم به سخنرانی حجتالاسلام محمد علی مهدویراد اختصاص یافت. وی ضمن ابراز تأسف از وقوع فاجعه منا و عرض تسلیت، اظهار کرد: کتاب سال فقط در ایران اینقدر مهم نیست، بلکه در همه کشورها یک حادثه بزرگ فرهنگی است. همه کشورها آن را نمادی از حد و حدود فرهنگیشان در میراث مکتوب می دانند.
حجتالاسلام مهدویراد با بیان این که برگزاری این جایزه نشاندهنده نوعی فرهنگدوستی و فرهنگبانی جامعههاست، گفت: امسال سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که جنبه بینالمللی نیز دارد، برگزار میشود. از سال گذشته قرار بود که تحولاتی در نوع برگزاری این جایزه انجام شود که آقای غلامی جلیسه به خوبی به آنها اشاره کرد.
وی افزود: سال گذشته در برخی معیارهای انتخاب کتاب تغییراتی به وجود آوردیم اما نهایی نبود. امسال به کمک و یاری عزیزانمان در مؤسسه خانه کتاب، از داورانمان که بعضاً در تمام این مدت همراه بودند، خواهش کردیم که اظهار نظرهایشان را درباره میزان کارآمدی آثار برای ما گزارش کنند. بدون تردید در طول یکی ـ دو هفته آینده، همه این اظهارنظرها را بررسی خواهیم کرد و بر اساس آنها، تغییراتی را در آییننامه انجام می دهیم.
دبیر علمی سی و سومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: ما برآیند تلاش عالمان و متفکران و قبیله قلم را در کتابها بررسی میکنیم و ملاک دیگری نداریم؛ البته مقصود کتابی است که از نظر نظام جمهوری اسلامی ایران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشر داشته باشد. به عبارت دیگر، وزارت ارشاد در این جهت نماینده نظام جمهوری اسلامی ایران است.
حجتالاسلام مهدویراد افزود: بارها گفته شده که کتاب های درسی و کمک درسی در این جایزه ارزیابی نمی شوند؛ امسال نیز همین رویه ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اهمیت ثبتنام اینترنتی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، عنوان کرد: اینترنتی شدن ثبت نام در این جایزه باعث میشود که کتاب به معنای واقعی، ارسال شود. همچنین همانطور که آقای غلامی جلیسه گفت در داوری ها مسیر را باز گذاشتهایم که اگر اثر شایستهای به دلایلی از چشم ما بازماند، این اختیار را داشته باشیم که آن را در سال های بعد بررسی و ارزیابی کنیم.
دبیر علمی سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران افزود: سعی می کنیم در جایزه کتاب سال بر پایه معیارهای پژوهشی و دانشی فعالیت کنیم نه جز آن.
سخنرانی افشین داورپناه بخش دیگر این مراسم را به خود اختصاص داد. وی با بیان اینکه کتابهای منتشر شده در سال 1393 در این دوره از جایزه کتاب سال ارزیابی خواهند شد، گفت: بر این اساس، تعداد کتابهایی که می توانند خودشان را برای شرکت در این جایزه نامزد کنند، نزدیک به 25 هزار عنوان کتاب است. البته این شامل کتابهای کمک آموزشی نمیشود.
داورپناه عنوان کرد: در 10 روزی که از انتشار فراخوان میگذرد، 1500 عنوان کتاب ثبتنام شدهاند و تعدادی نیز به شیوه سال قبل به صورت دستی ارسال شده است.
وی ادامه داد: تعداد داوران اصلی این دوره از جایزه کتاب سال، 305 داور است که در 75 موضوع داوری خود را انجام خواهند داد.
معاون فرهنگی و پژوهشی مؤسسه خانه کتاب اظهار کرد: چون امسال شیوه ثبتنام الکترونیکی و خوداظهاری است، تلاش کردیم حداکثر ثبت نام انجام شود. به همین دلیل به چند شیوه وارد عمل شدیم که یکی از آنها، ارسال فراخوان به ناشران و مؤسسات فرهنگی از طریق بانک اهل قلم است. همچنین داوران اصلی میتوانند کتابهای شایسته مورد خود را برای شرکت در این جایزه، پیشنهاد دهند. این پیشنهادهای نیز از طریق سایت صورت میگیرد.
نشست خبری سی و سومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بعد از ظهر امروز برگزار شد.
نظر شما