دوشنبه ۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۸
سردار رحیم‌صفوی: به وقایع انقلاب و دفاع مقدس نگاه جامعه‌شناسانه داشته باشیم/ «شماره پنج» اثری برای استحکام بنیان خانواده

سردار یحیی رحیم صفوی در مراسم رونمایی از کتاب «شماره پنج؛ نقش زنان در مقاومت آبادان به روایت فاطمه جوشی» گفت: «جا دارد که رخداد‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را به صورت جامعه‌شناسانه نگاه کنیم.» وی این کتاب را اثری مناسب برای تقویت بنیان خانواده دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین رونمایی از کتاب «شماره پنج؛ نقش زنان در مقاومت آبادان به روایت فاطمه جوشی» نوشته مرتضی قاضی، صبح امروز، 6 مهرماه 1394 با حضور این نویسنده، راوی کتاب، سردار یحیی رحیم‌صفوی، مشاور فرماندهی معظم کل قوا، سردار حسین اردستانی، مدیر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و یحیی نیازی، مدیر گروه مطالعات جامعه‌محور مرکز اسناد در محل این مرکز برگزار شد.

تاسف سردار صفوی از نپرداختن به نقش زنان
سردار رحیم‌صفوی در این برنامه با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت خاطرات دفاع مقدس، گفت: ایشان معتقدند تا 50 سال دیگر هم می‌توان از این واقعه نوشت. جای تاسف است که هنوز توجه کافی به اهمیت نقش زنان در دفاع مقدس صورت نگرفته است در حالی که زنان نقش موثری در این رویداد داشته‌اند و بسیار فداکارانه عمل کردند.

وی با بیان این‌که جامعه ما برای حفظ هویت ملی و اجتماعی به تبیین نقش زنان در دفاع مقدس نیازمند است، افزود: من این کتاب را مطالعه کرده‌ام. فاطمه جوشی، حافظه بسیار خوبی در ثبت خاطرات دارد و جزئیات را هم به درستی بیان کرده است. من از نویسنده، محقق، ویراستار کتاب و یحیی نیازی که نگاه جامعه‌شناسانه به مقطع جنگ تحمیلی دارد، برای نوشتن این کتاب سپاسگزارم. جا دارد که به رخداد‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به صورت جامعه‌شناسانه نگاه کنیم.

مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا حادثه میدان ژاله (شهدا) را یادآور شد و گفت: شهید بهشتی پس از این قیام مردم، از امام(ره) درباره ضرورت حضور زنان در راهپیمایی‌ها علیه شاه پرسیدند و امام در پاسخ خود بر حضور همه مردم در این اعتراض‌ها تاکید کردند. این حضرت امام خمینی(ره) بودند که با هنر خود تمام قشر‌های مردم را به صحنه آوردند.

سردار صفوی تاکید کرد: باید نقش زنان در دوران دفاع مقدس چه در قالب مادر و همسر و چه به عنوان امدادگر و مقاومت در شهر محاصره شده به درستی بیان شود.

وی درباره ضرورت نوشتن کتاب‌هایی چون «شماره پنج» گفت: راه مقابله با تهاجم فرهنگی که امروزه از طریق رسانه‌های اجتماعی در حال انجام است، انتشار‌ کتاب‌هایی مثل «شماره پنج» برای تقویت نظام خانواده است؛ چراکه آنان خانواده را هدف قرار داده‌اند.

مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا ادامه داد: بانوان ایرانی الگوی زنان دیگر کشور‌های اسلامی چون لبنان، فلسطین و یمن شدند و  زنان ایرانی در فداکاری و مقاومت از حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) تاثیر پذیرفتند.

تولد کتاب 500 صفحه‌ای بعد از پنج سال
سپس یحیی نیازی گفت: توجه به موضوع زنان در مرکز اسناد دفاع مقدس، پس از شکل‌گیری گروه جامعه‌محور شکل گرفت. ما مدت پنج سال برای نوشتن و انتشار این اثر تلاش کردیم. مصاحبه‌ها بسیار عمیق و با دقت انجام شد. تیم پژوهشی ما با دوربین فیلم‌برداری همراه با خانم جوشی، به مناطقی رفت که او در آن‌جا فعالیت داشت. لحظه به لحظه اتفاق‌ها را ثبت و ضبط کردیم.

وی ادامه داد: ما تمام متن حوادث را ثبت کرده‌ایم، به حواشی نپرداخته‌ایم و از صنعات ادبی استفاده نکرده‌ایم. کتاب در 800 صفحه آماده شد و در نهایت، به دلیل برخی ملاحظات اجتماعی و سازمانی صفحاتی از آن‌ کسر و در 500 صفحه به چاپ رسید. امیدوارم انتشار این کتاب انگیزه‌ای برای بانوان فعال در دفاع مقدس باشد تا خاطراتشان را بازگو کنند.

«شماره پنج» و واکنش به بی‌مهری‌ها
فاطمه جوشی، راوی کتاب درباره انگیزه خود برای ثبت خاطراتش توضیح داد: من در واکنش به بی‌مهری‌هایی که نسبت به بانوان فعال در دوران دفاع مقدس شده بود، این خاطرات را بازگو کرده‌ام. از این که می‌گویند بانوان فقط نقش امدادگری در دفاع مقدس داشته‌اند و فقط در صحنه پشتیبانی حضور داشته‌اند، ناراحت می‌شوم زیرا چنین نبود. بانوان آبادانی در هنگام حصر آبادان فعالیت زیادی داشتند. ما سلاح به دوش می‌گرفتیم. فاصله ما با عراقی‌ها گاهی به اندازه عرض یک جو بود و آنان به راحتی می‌توانستند ما را  هدف قرار دهند.

مسئول بسیج خواهران در منطقه آبادان در دوران جنگ تحمیلی، افزود: معتقدم درباره نقش زنان، فرهنگ‌سازی نشده است. ما پشتوانه رزمندگان در آبادان بودیم و کارهایی انجام دادیم که دل شیر می‌خواست. تلاش کردم در بیان خاطرات صادق باشم و از تمام زنانی که نقشی از آن‌ها در دوران محاصره آبادان دیدم، سخن بگویم. این کتاب به من و آبادان تعلق ندارد، متعلق به تمامی زنان ایران زمین است.

پررنگی نقش مادرگونه فاطمه جوشی
مرتضی قاضی، نویسنده کتاب نیز در بیان ویژگی‌‌های رفتاری فاطمه جوشی در دوران دفاع مقدس، بخش‌هایی از کتاب «راز‌های کهنه» را خواند و گفت: کوشیدم همان‌گونه که در این کتاب آمده است، نقش مادرگونه او را پررنگ کنم.

وی ادامه داد: من بیش از 12 سال سابقه فعالیت نگارشی دارم و بیش از آن‌که خود را نویسنده بدانم، محقق هستم. کوشیدم که نگاه تاریخی به حضور جوشی به عنوان فرمانده بسیج زنان آبادان در دفاع مقدس داشته باشم. این کتاب اگر مطلبی دارد، مدیون تحقیقات خانم حسینی است زیرا خانم جوشی که مسئولیت روایت‌گری هم دارد، سال‌هاست که این خاطرات را بازگو کرده است و بسیاری از جزئیات را از یاد برده بود. به کوشش حسینی این خاطرات دوباره بازیابی شدند.

نویسنده «شماره پنج» در پایان این برنامه بخش‌هایی از صفحه 388 کتاب با عنوان «هتل شهدا» را برای حاضران خواند و گفت: کتاب‌ها مانند فرزاندانم هستند و از به ثمر رسیدنشان لذت می‌برم. این کتاب را نقد کنید؛ چراکه من از شنیدن نقد‌ها خوشحال می‌شوم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها