محمود برآبادی، نویسنده و منتقد ادبی گفت: متاسفانه مشکلات زیادی در حوزه نقد کتاب وجود دارد؛ غالب نقدها اصولی و ساختارمند نیستند و محتوای هرنقد بستگی زیادی به سلیقه منتقد و نظرش نسبت به نویسنده و ناشر کتاب دارد و تعداد کمی از نقدها حرفهای و علمیاند.
وی ادامه داد: متاسفانه امروزه مشکلات زیادی در حوزه نقد کتاب وجود دارد و غالب نقدها براساس اصول و ساختاری روشمند انجام نمیشود و محتوای هرنقد بستگی زیادی به سلیقه منتقد و نظرش نسبت به نویسنده و ناشر کتاب دارد و تعداد کمی از نقدها، حرفهای، روشمند و علمیاند.
این نویسنده و منتقد ادبی بیان کرد: البته نمیتوان انتظار داشت که همه نقدها فاخر و ارزشمند باشند، معمولا برای نقدها حقالتالیف زیادی پرداخت نمیشود و اگر قرار باشد نویسنده و منتقدی یک متن مثلا 200 صفحهای را دو یا سه بار، بادقت مطالعه کند تا بتواند نقد خوب و قابل توجهی برآن بنویسد، نمیتواند دستمزدی عادلانه و قابل ملاحظهای بابت آن دریافت کند و برایش بهصرفه نیست.
برآبادی در ادامه به سایر مشکلات حوزه نقد کتاب اشاره کرد و گفت: از طرفی تعداد نشریاتی هم که به مساله نقد کتاب میپردازند خیلی کم است، مثلا فقط دو نشریه در حوزه نقد کتاب کودک و نوجوان وجود دارد که یکی از آنها پژوهشنامه ادبیات کودک است که بهصورت فصلنامه منتشر میشود که البته یک سوم مطالب آن به معرفی کتابهای فهرست لاکپشت پرنده اختصاص دارد و به نسبت، مطالب کمتری در حوزه نقد کتاب کودک ونوجوان در آن وجود دارد. دومین نشریه هم فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان است که از سوی موسسه خانه کتاب منتشر میشود و جایگزین کتاب ماه کودک و نوجوان شده است.
وی در ادامه سخنانش درباره فصلنامه نقد کتاب کودک گفت: من دوشمارهای را که در طول یک سال از این فصلنامه منتشر شده است ملاحظه کردهام. به اعتقاد من، درمجموع وجود نشریاتی که به نقد کتاب کودک بپردازند، لازم و ضروری است اما بهتر است از نقدهایی استفاده شود که اصولی، ساختارمند و ارزشمند باشد و از انتشار نقدهای سفارشی خودداری شود.
برآبادی تاکید کرد: باوجود چنین گستره عظیمی از لحاظ عناوین و تیراژ کتابها، مخصوصا در حوزه کودک ونوجوان، وجود این چنین نشریاتی برای تفکیک کتابهای خوب از بد و ضعیف از قوی ضرورت دارد؛ اما تدابیری اندیشیده شود تا از آنها حمایت شود و میزان حقالتالیفها افزایش یابد.
محمود برآبادی، نویسنده پیشکسوت و منتقد ادبیات کودک و نوجوان، در سال 1331 در سبزوار به دنیا آمد. وی تا به حال آثار زیادی را برای کودکان و نوجوانان تالیف و بازنویسی کرده است. از جمله آثار برآبادی میتوان به «آغاز»، «داستان گل سرخ»، «آبنبات چوبی»، «بهاری دیگر»، «یادهای کودکی»، «مشهدی حسن آسیابان ماست»، «راز باغ متروک»، «آن کس که حقیقت را میداند»، «فرفره کاغذی»، «کاسه چینی مادربزرگ»، «کیف احمد»، «دوچرخهسواری در خیابان»، «بازی خطرناک»، »آبگیر و مرغابیها» و «دنیای کوچک جوجه تنبل» اشاره کرد. وی در حال حاضر نایب رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان است.
نظر شما