برخي از صفات خداوند، تنها از راه نقل به ما رسيدهاند؛ يعني آيات و روايات آنها را معرفي كردهاند و راه ديگري براي شناخت آنها وجود ندارد، به اين نوع از صفات الهي، صفات خبري گفته ميشود.
مسلمانان از صدر اسلام تاكنون، از صفات خبري، تحليلهاي متفاوتي ارائه كردهاند. وهابيان به پيروي از ابنتيميه، معناي ظاهري صفات خبري را براي خداوند متعال ثابت دانسته، اما علم به كيفيت آن صفات را مختص خداي متعال ميدانند. در نتيجه خواسته يا ناخواسته، در گرداب تشبيه و تجسيم گرفتار ميشوند.
اين كتاب كه با عنوان «صفات خبري در انديشه اسلامي» مزين شده، به بررسي و نقد ديدگاه وهابيت در مسأله تأويل صفات خداوند ميپردازد و از آنجا كه تفكر وهابيت بر مبناي انديشههاي ابن تيميه بنا شده است، به آراي ابنتيميه توجه بيشتري شده است.
اين كتاب در پنج فصل مختلف با عناويني همچون «مفاهيم و كليات»، «ديدگاههاي انديشمندان مسلمان در معناشناسي صفات خبري»، «وهابيت و تفويض كيفيت صفات»، «وهابيت و مسأله مجاز در قرآن» و «نقد ديدگاه وهابيان در تأويل آيات صفات» به زيور طبع آراسته شده است و هر فصل به صورت تفصيلي به نقد و بررسي ديدگاههاي وهابيت در مورد صفات خبري در انديشه اسلامي پرداخته است.
در مقدمه اين كتاب نيز آمده است: اصل توحيد از اساسيترين اصول دعوت پيامبران، به ويژه خاتمالانبياء، محمد مصطفي صليالله عليه و آله است. از نظر تأثيرگذاري در زندگي بشري، در بين مراتب توحيد، توحيد اسما و صفات، از مهمترين مراتب توحيد است؛ چنان كه به لحاظ فضيلت نيز بعد از معرفت توحيد ذات، شريفتر از علم «اسما» و «صفات»، علمي نيست.
نقش اهلبيت پيامبر صليالله عليه و آله در پاسداري از اين اصل بنيادين و پرهيزدادن مسلمانان از گرايشهاي مختلف از قبيل تشبيه، تجسيم، تعطيل، تفويض و تأويل، بر محققان عرصه دينپژوهي مخفي نيست و هر كس براي درك صحيح معارف دين به محضر اهلبيت عليهمالسلام رسيد، از انحراف در فهم توحيد اسما و صفات مصون ماند.
كتاب صفات خبري در انديشه اسلامي با رويكرد نقد وهابيت نوشته غلامرضا رضايي از سوي پژوهشكده حج و زيارت و به همت مؤسسه فرهنگي هنري نشر مشعر با شمارگان 1000 نسخه و به قيمت 8000 تومان در 268 صفحه منتشر شده است.
نظر شما