نشست خبری «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» برگزار شد
بیابانکی: «شعر» مهمترین رسانه نشر معارف اهلبیت (ع) است
سعید بیابانکی، در نشست خبری «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» گفت: ادبیات آیینی و مذهبی در روزگار ما از سوی مهمترین رسانهای که «شعر» نام دارد به مخاطبان عرضه میشود. این رسانه محملی مناسب برای نشر معارف اهلبیت (ع) است.
«شعر»؛ بهترین رسانه نشر معارف اهلبیت (ع)
بیابانکی در این نشست گفت: ادبیات آیینی و مذهبی در روزگار ما از سوی مهمترین رسانهای که «شعر» نام دارد به مخاطبان عرضه میشود. این رسانه محملی مناسب برای نشر معارف اهلبیت (ع) است. اگر شعر آیینی و مذهبی را از مجالس عزاداری و اعیاد حذف کنیم کمتر حرفی برای گفتن باقی میماند که شورانگیز باشد. شعر همراه با عناصر دیگر در تمام تاریخ، فرهنگ و معارف اهلبیت (ع) وجود داشته و به ما رسیده است.
این شاعر با اشاره به «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» اظهار کرد: تجربههای عضویت در جشنوارهها و جایزههای بسیاری را دارم. همین تجربه به من نشان میدهد که این جایزه به لحاظ مالی جایزه مهمی به شمار میرود اما این رویداد فرهنگی، باید در سالهای آتی نیز استمرار پیدا کند و محلی برای ظهور شاعران بااستعداد باشد. در سالهای اخیر فضای مجازی، استیلای بیش از حدی بر فضای ادبی پیدا کرده است به طوری که ما با نوعی ادبیات مواجه هستیم که مربوط به ادبیات اصیل ما نیست. به عبارتی، این آثار، پدیدههایی خلقالساعه هستند؛ یعنی بهسرعت سروده و به همان میزان نیز باسرعت منتشر میشوند و تأثیرهایی مخرب بر ادبیات دارند.
بار اصلی شعر آیینی بر دوش جوانان است
رئیس خانه ترانه و سرود حوزه هنری، با بیان این که «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» میتواند تراز شعر آیینی کشور را بالا ببرد، گفت: در بخش داوری این جایزه باید سختگیر بود زیرا در سالهای اخیر، بار اصلی شعر مذهبی و آیینی بر دوش جوانان است. جوانان نیز با شخصیت حضرت علی اکبر (ع) آشنایی چندانی ندارند که در این میان خود شعر مقصر این کوتاهی است، زیرا شاعران، به عنوان مروجان مضامین و معارف اهلبیت (ع)، تصویری از زندگی و شخصیت حضرت علی اکبر (ع) را برای مخاطبان امروزی ارائه نکردهاند.
وی افزود: در اینجا میخواهم به شاعران جوان پیشنهاد کنم که برای خلق آثار آیینی و مذهبی، مطالعه را فراموش نکنند. شعر در سالهای اخیر به گونهای تکرار رسیده است. اگر اشعار آیینی شاعران متقدم را بررسی کنیم، میبینیم مرثیه محتشم کاشانی یک مرثیه عمومی برای واقعه کربلاست و در آن اثری از وجوه شخصیتی یاران امام حسین (ع) ــ مانند حضرت علی اکبر (ع) ــ دیده نمیشود. اثر دیگر، مثنوی «عمان سامانی» است. این شاعر در بخشی از مثنوی خود به شخصیت حضرت علی اکبر (ع) پرداخته است. به دلیل همین تنوع در ادبیات کهن، مؤکداً توصیه میکنم که شاعران جوان آثار متقدمان را مطالعه کنند.
«کتاب شعر جوان» منتشر میشود
در ادامه نشست خبری «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» امیرعلی سلیمانی، دبیر علمی این جایزه به ایراد سخن پرداخت. وی گفت: «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» یک جایزه سهگانه است. بخش اول این جایزه را گردآوری آثار شاعران جوان با محوریت حضرت علی اکبر (ع) تشکیل میدهد. قالبهای شعری در نظر گرفتهشده برای این بخش، شعر نو و کلاسیک است. بخش دوم این جایزه در حوزه «ترانه» است، که بنا داریم در این بخش اشعار ویژه حضرت علی اکبر (ع) را در قالب موسیقی آماده و در یک آلبوم مستقل منتشر کنیم.
وی ادامه داد: «کتاب شعر جوان» بخش سوم «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» است. در این بخش، اشعار آیینی و آزاد در کتابهایی مستقل منتشر میشوند. واجدان شرایط شرکت در این سه بخش، جوانان زیر 35 سال هستند. همچنین آثار راهیافته به دور نهایی در بخش نخست، به صورت کتاب مستقل منتشر میشوند و میتوانند نیاز مخاطبان با موضوع خاصی مانند حضرت علی اکبر (ع) را پاسخ دهند.
در بخش دیگری از این نشست محمد ابویی، رئیس خانه شهریاران جوان در سخنان کوتاهی به پیشینه فعالیت خانه شهریاران جوان پرداخت و افزود: هنر، زبان انتقال پیام است و تلاش داریم تا از مجرای این جایزه، الگوی حضرت علی اکبر (ع) را به جوانان معرفی کنیم. همچنین در نظر داریم در اربعین امام حسین (ع) نخستین راهپیمایی هنرمندان جوان در کربلای معلی را به انجام برسانیم.
وی با اشاره به پیوند زبان و ادبیات هنر گفت: امیدواریم «جایزه ملی ـ ادبی یوسف لیلا» را در سالهای آینده در سطح بینالمللی برگزار کنیم.
نظر شما