وی درباره مطالب مطرح شده در این کتاب گفت: «سخنان پیر هرات» مباحثی در باب اعمال و اخلاق صوفیان و عارفان را مطرح کرده و سعی میکند آیات و احادیث مربوط به این موضوع را منحصراً از متون صوفیانه نقل کند و سپس اقوال مشایخ صوفیه و بعد، اعمال آنها را در ارتباط با موضوع ارائه دهد.
اکبریانی همچنین درباره دلایل علاقه خود به خواندن این کتاب توضیح داد: من به خواندن متون کلاسیک ایرانی علاقه خاصی دارم، چرا که معتقدم ادبیات کلاسیک ما مملو از نکات بدیع و تازهای است که میشود این نکات را در ادبیات مدرن امروزی هم بهکار برد. همچنین ضرورت دارد ادبیات کلاسیک ایران را بهتر شناخته تا بتوانیم در گفتهها و نوشتههایمان اصالت ادبی کشورمان را حفظ کنیم.
این نویسنده خواندن زندگینامه عرفا را بسیار لذت بخش عنوان کرد و گفت: وقتی «تذکرهالاولیاء» را میخواندم، با همه اما و اگری که درباره وقایع آن وجود دارد، بسیار لذت میبرم. بهطورکل لذتی که از مطالعه زندگینامه عرفا میبرم، از کمتر رمانی بردهام. «سخنان پیر هرات» نیز که درباره زندگی خواجه عبدالله انصاری است برای من بسیار لذت بخش است.
وی همچنین درباره دیگر دلیل مطالعه «سخنان پیر هرات» گفت: چندی است که مباحثی را در رابطه با تقابل عرفان و تجدد در دست مطالعه دارم و چند مقاله هم در این رابطه منتشر کردهام. در این مقالهها دنبال دست یافتن به معنی دقیقی از عرفان و تجدد و چگونگی شکلگیری آن در بستر زمان بودم؛ به عبارتی دنبال پاسخ این پرسش بودم که آیا میتوان اندیشههای عارفانی چون حافظ، مولانا، خواجه عبدالله انصاری یا اندیشه عارفانی چون سهروردی را در دنیای مدرن امروز عملی کنیم؟ مطالعه «سخنان پیر هرات» در این زمینه نیز کمک بسیاری به من کرد.
اکبریانی با اشاره به اینکه مفهوم عرفان در طول زمان دستخوش تغییرات بسیاری شده، درباره نتیجه مطالعات خود در این زمینه بیان کرد: عرفان ایرانی با دنیای مدرن سازگاری نداشته و با دنیایی که با مفاهیم تجدد و مدرنیته شکل گرفته، سنخیتی ندارد. به عبارتی اگر ما جامعهای مدرن میخواهیم، باید اندیشه این عارفان را کنار بگذاریم و تنها به عنوان تاریخ اندیشه به آنها نگاه کنیم. همچنین اگر بخواهیم با اندیشه این عرفا، جامعه و انسان مدرن را بسازیم، باید بنایی جدید پیدا کنیم که هنوز پیدا نکردهایم.
برای اطلاعات بیشتر درباره این کتاب میتوانید به نشانی زیر مراجعه کنید:
نظر شما