شنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۵
عبداللهی: ادبیات دینی در دهه 60 به اوج خود رسید/ مداحی جای ادبیات آیینی را گرفته است

رضا عبداللهی معتقد است در دهه 60 ادبیات آیینی به اوج خود رسید و پس از آن در دهه 70 کمرنگ شد و در دهه 80 به دست مداحانی رسید که از وزن و قافیه بی‌اطلاع بودند و اکنون نیز به فعالیت اشتغال دارند.

این شاعر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: ادبیات دینی یا همان آیینی در دهه‌هایی درخشان عمل کرد، اما در دهه‌هایی دیگر کمرنگ شد و نتوانست به همان قوت استمرار داشته باشد.
 
صاحب ترانه «یاد تو در دل من توفان به پا می‌کنه» یادآور شد: غزل در قرن ششم به وجود آمد و سپس در قرن‌های بعد به اوج خود رسید. دهه 60 در ادبیات ما نیز اوج ادبیات آیینی بود. اغلب شاعران روی زندگی ائمه و اخلاق و سجایای آنها کار کردند و البته جسته گریخته در باب موضوعات عاطفی نیز شعر می‌سرودند.
 
این ترانه‌سرا اضافه کرد: دهه‌های بعد ادبیات آیینی ما با همان قوت دنبال نشد و نمی‌شود گفت که این نوع ادبیات در دهه‌های بعد ادامه راه درست همان دهه 60 بود. در دهه 80 مداحی جای ادبیات آیینی را گرفت و مداحان زمینه کار را برای خود هموار کردند.
 
عبداللهی توضیح داد: در دهه 80 ادبیات آیینی از قیل و قال افتاد و به دست عامه مردم رسید. این اشعاری که در مداحی‌ها خوانده می‌شد، اغلب آثاری بود که سرایندگانشان از وزن و قافیه اطلاعی نداشته و از نظر محتوا نیز ضعیف بودند. در حال حاضر نیز همین شیوه ادامه پیدا کرده است.
 
رضا عبداللهی، شاعر و ترانه‌سرا، کارشناس ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی است. از وی تا کنون کتاب‌های متعددی به چاپ رسیده است. دیوان‌های «واله اصفهانی»، «میرزا ابوالحسن فراهانی»، «شفیعای شیرازی»، «صبوری تبریزی» و «حسرت همدانی» با تصحیح او منتشر شده‌اند. مجموعه‌های شعر «در حاشیه سکوت» (غزل)، «گزیده ادبیات معاصر» (غزل)، «با تمام خستگی لبخند داشت» (مثنوی)، «دلم هرکجا هست یادش بخیر» (غزل)، «کدامین جمعه می‌آیی» (دوبیتی) و «بگو با چه لحنی بخوانم تو را» (مثنوی) از آثار منتشر شده او هستند.
 
علاوه بر این،‌ کتاب‌های «گلچین شعرا، بیا تا گل برافشانیم» (گردآوری)، «هجوگویان پارسی‌زبان» (پژوهش)، «خودستایی در بیان شاعران» (پژوهش)، «بحثی پیرامون زحاف رایج در شعر فارسی» (پژوهش) و «اندیشه‌های به یادماندنی» از عبداللهی به چاپ رسیده‌اند.

پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب:
گفت‌وگوی محمدرضا سنگری، عبدالرحیم سعیدی‌راد، غلامرضا امامی، فاطمه راکعی، اکبر بهداروند، ابراهیم حسن‌بیگی، اسماعیل امینی، مصطفی رحماندوست، سعید شاپوری، حمیدرضا شکارسری، قدمعلی سرامی، محمدعلی گودینی، جواد محقق و محمدرضا سهرابی‌نژاد، سعید یوسف‌نیا، غزل تاجبخش و پرویز عباسی داکانی و یادداشت‌های عبدالجبار کاکایی و کامران شرفشاهی را در این باره بخوانید. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها