شنبه ۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۳
مشهدی رستم: خانواده‌ها فرزندانشان را با سایت‌های مربوط به کتاب آشنا کنند/ از تبلت به‌عنوان صداخفه‌کن کودکان استفاده نشود!

فاطمه مشهدی رستم، نویسنده کودک و نوجوان گفت: خانواده‌ها نباید از تبلت و کامپیوتر به عنوان صداخفه‌کن و تنها وسیله‌ای برای سرگرم کردن بچه‌ها ‌استفاده کنند، بلکه باید در کنار فرزندانشان بنشینند و با آرامش آنها را با سایت‌های مختلف مرتبط با کتاب آشنا کنند تا کودکان متوجه شوند که دستگاه‌هایی مانند رایانه و تبلت فقط به بازی و فیلم و انیمیش اختصاص ندارد.

فاطمه مشهدی رستم در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: والدین باید کودکان خود را از پیش از شروع دوران مدرسه با امر کتابخوانی آشنا کنند؛ بنابراین این مساله فقط مربوط به اوقات فراغت بچه‌ها و فصل تابستان نیست. درواقع اگر بخواهیم با یک حرکت ناگهانی در فصل تابستان از کودکان و نوجوانان بخواهیم کتاب بخوانند درحالی که در طول 9 ماه دیگر سال صحبتی درباره آن نشود، هیچ تاثیری در کتابخوان کردن کودکان و نوجوانان نخواهد داشت.
 
این نویسنده ادامه داد: طبیعتا زمانی که درس و مدرسه بچه‌ها به پایان می‌رسد آنها احساس آزادی کرده و به سراغ تفریح و بازی می‌روند. در این زمان والدین باید حداقل یک روز در طول هفته را برای بازدید خود و فرزندانشان از کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها، نمایشگاه‌های بزرگ و کوچک یا اماکن مربوط به کتاب اختصاص دهند.
 
مشهدی رستم اضافه کرد: همچنین با توجه به علاقه و رواج استفاده از فضای مجازی در بین کودکان و نوجوانان، خانواده‌ها نباید از تبلت و کامپیوتر به عنوان صداخفه‌کن و وسیله‌ای برای سرگرم کردن بچه‌ها ‌استفاده کنند. خانواده‌ها باید در کنار فرزندانشان بنشینند و با حوصله و آرامش آنها را با سایت‌های مختلف مرتبط با کتاب آشنا کنند تا کودکان متوجه شوند که دستگاه‌هایی مانند رایانه و تبلت فقط به بازی و فیلم و انیمیشن اختصاص ندارد.
 
وی در ادامه به اهمیت کتابخوان بودن والدین در جذب کودکان به کتابخوانی اشاره کرد و گفت: پدر و مادرهایی که خودشان کتابخوان هستند به خوبی می‌توانند کودکانشان را به خواندن کتاب‌های مناسب تشویق کنند. والدینی هم که اطلاعات چندانی در این مورد ندارند بهتر است کودکشان را به کتابفروشی‌های بزرگ که امکان دسترسی کودکان به کتاب وجود دارد ببرند و از کودک بخواهند از قفسه‌های مربوط به گروه سنی خودش کتاب مورد نظرش را انتخاب کند. در این مرحله خریدن کتاب از سوی والدین سبب جلب اعتماد کودک و علاقه‌مند شدنش به کتابخوانی می‌شود. بعد از اینکه دو سه بار فرصت انتخاب کتاب به کودک داده شد، کم کم وی از والدین می‌خواهد در انتخاب کتاب به او کمک کنند و به این ترتیب یک پیوند روانی بین کودک و کتاب برقرار می‌شود.
 
مشهدی رستم همچنین به تاثیر خواندن کتاب‌های تولید شده در قالب مجموعه بر کودکان اشاره کرد و گفت: وقتی کتابی به صورت مجموعه منتشر می‌شود، طبیعتا هدف معینی دنبال می‌کند و در رشد، باروری ذهن و رفتار کودک نقش دارد؛ اگر توجه کنیم می‌بینیم که زندگی کودک نیز به صورت تک بعدی نیست بلکه مجموعه‌ای از رفتارها و اتفاقات مختلف است.
 
این نویسنده اضافه کرد: این کتاب‌ها غالبا شامل مجموعه‌ای از رفتارهای اجتماعی، مهارت‌های زندگی و دغدغه‌های کودک و مطابق با نوع تفکر و روح و روان و خواسته‌های اوست و می‌تواند برای بچه‌ها مفید باشد. آنها با خواندن این مجموعه‌ها یاد می‌گیرند که رفتار خوب فقط به انجام یک حرکت خوب منتهی نمی‌شود بلکه آنها باید مجموعه‌ای از کارها و رفتارهای خوب و مناسب را نیز بیاموزند.
 
فاطمه مشهدی رستم، نویسنده کودک و نوجوان، سال 1346 در تهران متولد شد. وی نویسندگی برای کودکان و نوجوانان از سال 1364 شروع کرد.

از آثار این نویسنده می‌توان به «ترانه‌های شاد برای كودكان»، «آبجی نيم‌وجبی من»، «رنگين كمانی از كفش» و «تاپ تاپ تاپ»، «روزه‌ كله گنجشكی»، «شب مثل بهشت»، «باغبان و فرشته‌ آه»، «من و مادربزرگ و اينترنت»، «روزی به جز روزهای دیگر»، «آبجی نیم وجبی من»، «باید برای دریا نامه بنویسم»، «رنگین کمانی از کفش» و «من و بابا و چرخ جادو» اشاره کرد.
 
در این باره بیشتر بخوانید:
- کامران شرفشاهی:کتاب‌های موزون ساده و روان برای مخاطب کودک مفید است
- محسن طائب: خواندن «مجموعه‌ها» جاذبه ویژه‌ای برای كودكان و نوجوانان دارد
- ابوالقاسم فیض‌ابادی: انتخاب کتاب‌هایی که با فیلم‌ها و بازی‌های کامپیوتری رقابت کنند سخت است
- عباس جهانگیریان: اگر والدین کتاب نخوانند کودکان کتابخوانی نخواهیم داشت/ خرداد، ماه پاره کردن کتاب توسط دانش‌آموزان است!
- سپیده خلیلی: کتاب‌های ژانر وحشت به بچه‌ها هیجان منفی می‌دهد
- عزت‌الله الوندی: برای جذب کودکان به کتابخوانی باید تلویزیون را خاموش کرد/ قبل از خرید می‌توان کتاب را چشید
- هدی حدادی: والدین کتابخوان فرزندان اهل مطالعه تربیت می‌کنند
- محمد میرکیانی: اعمال سلیقه بزرگترها در انتخاب کتاب برای کودکان مخرب است

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها