چهارشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۲
حبیبی کسبی: نوبل جهان اسلام به وحدت کمک می‌کند/آثار ارزشمند نویسندگان دیده می‌شود

محمود حبیبی کسبی گفت: جایزه‌ای مانند نوبل در جهان اسلام می‌تواند به وحدت کمک کند و باعث شود که نویسندگان مسلمان گرد هم جمع شوند و بتوانند از اشتراکات خودشان دفاع کنند. آثار ارزشمند نویسندگان مسلمان در چنین جایزه‌ای می‌تواند قابل دفاع باشد.

حبیبی کسبی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: هر چیزی که بتواند به وحدت جهان اسلام کمک کند می‌تواند باعث شود که مسلمانان گرد هم جمع شوند و از اشتراکات خود دفاع کنند. در زمینه کتاب جوایز بین‌المللی و جوایزی که پایه و مایه‌اش از غرب سرچشمه می‌گیرد بعید است که مسلمانان و نویسندگان مشرق زمین را ببینند و به دیده تحسین به آن‌ها نگاه کنند.
 
این شاعر افزود: البته آن دسته از مشرقی‌ها که نافی ارزش‌ها و باورهای خودشان‌ هستند و به نوعی مبلغ باورهای غربی و عقب‌ماندگی‌های شرق‌اند و کارشان تقدیس و تقدس فرهنگ غربی‌ است تا به حال از این دست جوایز برده‌اند و به اهل موسیقی، سینما و نویسندگانی در این پایه و مایه جایزه داده‌اند. در واقع جامعه فرهنگی ما جوایزی را پذیرفته‌اند که به نوعی با غربی‌ها همسو بوده‌اند نه باورهای مشرق زمین.
 
حبیبی اضافه کرد: بنابراین اگر جایزه‌ای مانند نوبل در جهان اسلام داشته باشیم که هم شامل اتحاد شود و هم به جمع شدن نویسندگان در کنار هم کمک کند و تمدن اسلامی را احیا کند باعث می‌شود که آثار درخشان نویسندگان مسلمان نادیده گرفته نشوند. چنین جوایزی باعث بالیدن اهل قلم می‌شود و کار مثبت و خوبی است.
 
این شاعر آیینی ادامه داد: اما این‌که چه کشوری در میان ملت‌های مسلمان بانی این جایزه باشد بحث مفصلی می‌طلبد و شاید حتی بخشی از کشورهای اسلامی که سردمداران این جایزه باشند به نابرابری‌های قومی و نژادی دامن بزنند و این موارد را ملاک قرار دهند یا اختلافات مذهبی را به میان بکشند که همین رفتارها کار را خراب خواهد کرد.
 
حبیبی یادآور شد: تأسیس جایزه‌ای همتای نوبل در جهان اسلام زمانی ثمربخش خواهد بود که به وحدت و گردهم آمدن نویسندگان در جهان اسلام کمک کند و به نفع شرقی‌ها تمام شود. بالاخره برخی از کشورهای عربی همسایه ما مشی مشخصی در عرصه سیاسی دارند و نگاهشان به مسایل مذهبی و قومی مشخص است. قطعاً کشورهایی مانند عربستان سعودی و مصر و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس که به نوعی نوچه عربستان‌اند نمی‌توانند در تأسیس چنین جایزه‌ای با ما همسو باشند.
 
این شاعر توضیح داد: در عوض کشورهای فارسی زبان که تعامل بهتری با ما دارند و جمهوری‌های استقلال یافته از شوروی سابق، عراق، لبنان، سوریه، فلسطین و افغانستان می‌توانند بخشی از مسوولیت را در راه‌اندازی چنین جایزه‌ای بر عهده بگیرند و این جایزه را پوشش دهند. کشورهایی مانند عربستان سعودی و مصر وقتی که خواستند با خشونت طلبی نام مقدس پیامبر اسلام(ص) را تخریب کنند، سکوت اختیار کردند و از حیث سیاسی و فرهنگی نیز امثال داعش و طالبان از چنین نگاه‌هایی برخواهد خاست. مشی این کشورها با ما که به دنبال چهره رحمانی اسلام هستیم یکی نیست و بعید می‌دانم برخی کشورهای مسلمان حتی در مقطعی کوتاه بتوانند بانی چنین جایزه‌ای باشند.    
 
محمود حبیبی کسبی کارشناس زبان و ادبیات فارسی است. مجموعه شعر «منشور» وی در سال 88 از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسید. دومین اثر وی با عنوان «دساتیر» سال 90 از سوی انتشارات تکا منتشر شد.

پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب:

گفت‌وگوی کامران شرفشاهی، علیرضا قزوه، محمود اکرامی‌فر، امیرحسین انبارداران، غلامحسین عمرانی، سیدمهدی شجاعی، محمدرضا زائری و سعید بیابانکی یادداشت‌های حسین اسرافیلی و رضا اسماعیلی را در این باره بخوانید.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها