نهمین همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی به پایان رسید
مقالات برگزیده پژوهشهای قرآنی کتاب میشوند/قدردانی از آیتالله سید علی اکبر قرشی، مولف و مفسر بزرگ قرآن کریم
حجتالاسلام محمد اکبری، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه و علوم معارف قرآن کریم گفت: آثار و مقالات نهمین همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی که بر اساس نظر هیات داوران و کمیته علمی دارای اعتبار علمی و پژوهشی باشند چاپ خواهند شد.
وی با بیان اینکه توجه به اهمیت و اهتمام به امر پژوهش و امر تحقیق در منظر قرآن کریم و مکتب وحیانی و همچنین سیره اهل بیت زیباترین موضوع زیربنایی در ساختار دین اسلام محسوب میشود، افزود: در میان نام مکاتب الهی هیچ مکتبی همچون اسلام به امر پژوهش و تحقیق و ارج نهادن به مقام پژوهشگران ارزش و اهمیت نداده است.
وی پژوهش قرآنی از سوی خداوند را به عنوان زیباترین گوهر دعوت به سوی حق دانست و افزود: اساس، پایه و ریشه تمام علوم و دانشها و همچنین حکمت نظری و عملی معارف الهی است. البته توجه به آسیبها و خطرات پژوهشهای قرآنی نیز باید مدنظر باشد زیرا منشا پیدایش تحریف معارف الهی، تفسیر به رأیها و ظهور عرفانهای کاذب و همچنین فرق اسلامی ضاله مانند تکویری و داعشی برخاسته عدم از تحقیق و پژوهش در قرآن و یا تحقیق نادرست و تفسیرهای غلط از متون قرآن است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه و علوم معارف قرآن کریم با بیان اینکه تولیت برگزاری همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی با این دانشگاه است، گفت: در نهمین دوره این همایش بیش از ۷۰۰ اثر علمی شامل کتاب، مقاله، پایان نامه و طرح پژوهشی از ۳۱ مرکز علمی، دانشگاهی، پژوهشی و حوزوی داخلی و خارجی به دبیرخانه ارسال شد.
حجتالاسلام اکبری با اشاره به اعتبار و سطح عملی پژوهشگران در این دوره یادآور شد: در این دوره از همایش مجتهده حوزه استاد تمام، دانشیار، استادیار، مربی و دانشجوی دکترا و کارشناسی ارشد و کارشناسی حضور داشتند که در مجموع ۲۵۹ دکترای دانشگاه و حوزه، ۸۸ دانشجوی دکترا، ۲۸۸ کارشناس ارشد، ۴۰ کارشناس و همچنین ۴۰ اثر پژوهشی خارجی آثار علمی خود را به دبیرخانه ارائه دادند.
مقالات برگزیده پژوهشهای قرآنی کتاب میشوند
مسئول کمیته پژوهشهای قرآنی سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم گفت: 40 اثر علمی از ۱۲ کشور خارجی شامل مغرب، مراکش، الجزایر، یمن، لیبی، عربستان، مصر، افغانستان، سوریه، اردن، تاجیکستان و فلسطین به دبیرخانه رسید که در مجموع ۴۰ اثر داخلی و خارجی به عنوان برگزیده انتخاب شدند که ۵ اثر برتر تجلیل شدند.
وی در پایان با بیان اینکه مقالات برتر دوره هشتم همایشهای پژوهشهای قرآنی چاپ شده و در مراسم امروز رونمایی میشود، تصریح کرد: آثار و مقالاتی که در این دوره بر اساس نظر هیات داوران و کمیته علمی دارای اعتبار علمی و پژوهشی باشند چاپ خواهند شد و در اختیار علاقه مندان قرار میگیرند.
پژوهشهای علمی و کاربردی برای افزایش مقاومت در برابر دشمن باشد
حجتالاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور نیز در این مراسم با تاکید بر ضرورت توجه به صبر و استقامت در برابر مشکلات گفت: یکی از موضوعاتی که جامعه ایران و جهان اسلام مبتلا به آن است صبر و استقامت در برابر سختیها و مشکلات است، امروز استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و صهیونیستها در صدد هستند که روحیه مقاومت و ایستادگی مسلمانان را بشکنند و آن را تبدیل به روحیه تسلیم و ذلت پذیری کنند در حالی که این با فرهنگ قرآن و اهل بیت هماهنگ نیست.
وی با اشاره به اینکه برخی راه خوشبختی را همراه شدن با خواسته استکبار جهانی میدانند، افزود: عدهای میگویند اگر بخواهیم زندگی کنیم باید با کدخدای جهان همراه شویم درحالی که با توجه به آیات قرآن کریم این کار درست نیست و امام خمینی (ره) نیز در وصیتنامه سیاسی خویش بر ایستادگی در مقابل دشمنان تاکید کرده است.
حجت الاسلام محمدی با تاکید بر پژوهشهای علمی و کاربردی در این راستا افزود: باید این موضوع را به اقشار مختلف به ویژه جوانان و نوجوانان آموزش دهیم. ما فکر میکنیم قرآن فقط برای تلاوت است در صورتی که آن پاداش نهایی برای عمل به قرآن است.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور به سخنان وزیر امور خارجه وقت آمریکا در کتاب خاطراتش اشاره کرد و گفت: وزیر خارجه آمریکا می گوید که به ۲۰۰ کشور جهان برای تشکیل هدایت گروههای تکفیری سفر کرده است و امروز آنها ادعای مبارزه با تروریسم را دارند. ما بیش از ۱۷ هزار شهید به دست تروریسمهای داخلی دادهایم و عملاً با این حرکتها مخالف هستیم.
حجتالاسلام محمدی در پایان گفت: شناسایی دشمن نیاز به بصیرت دارد و این راه سعادت و خوشبختی است و یکی از آموزههای کتاب الهی و فرهنگ وحیانی آن است. قرآن کتاب بشارت، رحمت و هدایت است به شرطی که به آن عمل و برای پاسخگویی به نیازها جامعه از آن استفاده کنیم.
تنها کتاب صحیح و واقعی الهی در میان 50 کتاب مقدس، قرآن کریم است
آیتالله احمد عابدی، رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه تعریف مشخصی برای کلمه فرهنگ نیست و نزدیک به ۵۰۰ تعریف برای این لغت در کتابهای مختلف وجود دارد، اظهار کرد: در قرآن کلمه فرهنگ و معادل آن وجود ندارد اما عباراتی چون طریق، سنت و یا لسان قومه به معنای فرهنگ برداشت میشود.
وی ادامه داد: در دنیا ۵۰ کتاب مقدس وجود دارد اما تنها کتاب صحیح و واقعی الهی قرآن کریم است و هیچ کتابی نیز به اندازه قرآن در فرهنگها تاثیرگذار نبوده به طور مثال انجیل در میان مسیحیان جایگاه قرآن را در میان مسلمانان ندارد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین زبانهای دنیا زبان عربی است، افزود: این زبان اهمیت خود را مدیون قرآن است زیرا اگر قرآن به زبان عربی نازل نمیشد این زبان کاملا منقرض میشد و همچنین قرآن در زبان فارسی نیز بسیار تاثیرگذار بوده و چندین کتاب پیرامون این تاثیرپذیری تالیف شده است.
رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم با بیان اینکه عرفان اسلامی، نظری و علمی مرهون فرهنگ قرآنی است، گفت: علم کلام شیعی، اشعری، مرجعه یا خوارج و... همه برگرفته از قرآن و برداشتهای آنها از قرآن ذکر شده است، که البته این بیانگر صحیح بودن آنها نیست.
وی تاثیر فرهنگ قرآنی را بر فرهنگ کشور بسیار زیاد دانست و اظهار کرد: قرائت قرآن در شروع مراسمها و یا هنگام مراسم عقد و دیگر موارد این چنین نشان از تاثیرپذیری فرهنگ ایران از فرهنگ قرآنی است که البته کافی نیست و باید این فرهنگ در جامعه ما فراگیرتر شود.
وی در پایان با بیان اینکه رابطه مسلمانان با قرآن نسبت به رابطه پیروان ادیان دیگر با کتابهای الهی بسیار گستردهتر است گفت: البته این انس و رابطه کافی نیست و باید قرآن در متن زندگی افراد جامعه ما حضور بیشتری داشته باشد.
دوای درد ما در ترویج نماز و قرآن است
آیتالله سیدعلی اکبر قرشی، مفسر برجسته قرآن کریم نیز در بخش پایانی این مراسم به شعری از اقبال لاهوری درباره قرآن اشاره کرد و گفت: در این شعر اقبال میگوید که اگر قرآن در جان انسان وارد شود جان دیگری مییابد و دنیایش هم دنیای دیگر میشود.
وی با اشاره به جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل افزود: در این جنگ یهودیان توانستند طی شش روز سه ملت اسلامی در عرض هم را شکست دهند آنها در ابتدا مصر را شکست دادند و صحرای سینا را تصرف کردند و بعد سوریه را شکست دادند و دمشق را در تیررس خود قرار دادند و در نهایت نیز توانستند اردن را گرفته و بیت المقدس و کرانههای غربی را تصرف کنند.
این پژوهشگر قرآنی افزود: در جنگ ۳۳ روزه لبنان با اسرائیل مسلمانان توانستند صدها هزار اسرائیلی را شکست دهند و اسرائیل نتوانست حتی یک وجب هم از خاک لبنان را تصرف کند و اقرار به شکست کرد، در واقع هیمنه اسرائیل پس از این جنگ از بین رفت و این موضوع که همیشه اسرائیل را غیرقابل شکست میدانستند نابود شد.
آیت الله قرشی با اشاره به اینکه برای دفع هجمه به هیچ چیز خارجی نیاز نداریم گفت: دوای درد ما در خود ماست شما اگر بتوانید ملت را قرآن خوان و نمازخوان کنید مسائل حل میشود. وقتی شخصی پیشانیش با مهر آشنا شد و قرآن خوان شد مسئولیت گرفته است.
وی در پایان سخنانش گفت: کسانی که در روخوانی قرآن هم شرکت میکنند درصد مسئولیت پذیریشان افزایش مییابد بنابراین ما باید به قرآن و نماز روی بیاوریم و دولت هر چقدر درباره قرآن و ترویج آن پول خرج کند میارزد. دوای درد ما در ترویج نماز و قرآن است و اگر این دو ترویج شود مشکلات حل شده و دشمنان هم مایوس میشوند.
در پایان این مراسم از مقام علمی و معنوی آیتالله قرشی مفسر بزرگ قرآن کریم تجلیل شد. در کارنامه علمی ایشان آثاری چون تفسیر احسن الحدیث (دوازده جلد)، قاموس قرآن (هفت جلد دایرةالمعارف قرآن)، مفردات نهجالبلاغه (دو جلد)، خاندان وحی (زندگی چهارده معصوم)، نگاهی به قرآن، شخصیت حضرت مجتبی (ع)، اتفاق در مهدی موعود (عج)، مرد مافوق انسان و چندین کتاب دیگر قرار دارد.
نظر شما