مصطفی رحماندوست: ناشران دغدغهای برای علاقهمند کردن کودکان به کتابخوانی ندارند/ بچهها باید با اسباب بازی شادی کنند و با کتاب بفهمند
مصطفی رحماندوست، نویسنده و شاعر کتابهای کودک با بیان اینکه در نمایشگاه امسال ناشران ابتکار و خلاقیت چشمگیری برای علاقهمند کردن کودکان به کتاب و کتابخوانی انجام ندادهاند، گفت: دغدغه ناشران بر فروش کتاب متمرکز شده است و این تمرکز سبب شده به فکر ایجاد ابتکاری برای علاقهمند کردن کودکان به مطالعه نباشند.
این نویسنده و شاعر کتابهای کودک در ادامه به میزان فروش کتابهای کودک و نوجوان در مقایسه با سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: براساس نظر اغلب ناشران، فروش هم مانند پارسال و گاه کمتر از سال گذشته بوده است. البته به نظر من ناشران هم ابتکار و خلاقیت چشمگیری برای علاقهمند کردن کودکان به کتاب و کتابخوانی انجام ندادهاند. دغدغه ناشران بر فروش کتاب متمرکز شده است و این تمرکز سبب شده به فکر ایجاد ابتکاری برای علاقهمند کردن کودکان به مطالعه نباشند.
رحماندوست اضافه کرد: البته موسسات دولتی مانند فرهنگسرای کتابی که شهر کتاب در نمایشگاه راهاندازی کرده برنامههای جنبی برای جذب کودکان به کتابخوانی برگزار میکند اما به نظر من مبنا و پشتوانه علمی چندانی بر این برنامهها حاکم نیست.
بچهها باید با اسباب بازی شادی کنند و با کتاب بفهمند
وی در در ادامه سخنانش به تاثیر اسباب بازی بر کتاب کودک اشاره کرد و گفت: اسباب بازی جاذبه بیشتری از کتاب برای بچهها دارد و کودکان دوست دارند هم اسباب بازی ببینند و هم کتاب. مشکل ما وضعیت اقتصادی خانوادههاست؛ بودجهای که آنها برای خرید کتاب برای فرزندانشان درنظر میگیرند مشخص و محدود است و چون اسباب بازی محبوبیت بیشتری برای کودک دارد خانوادهها مجبور میشوند همه پولشان را صرف خرید اسباب بازی کنند و چیزی برای خرید کتاب باقی نمی ماند.
رحماندوست ادامه داد: اسباب بازی و کتاب هر دو باید در کشور تبلیغ و توزیع شوند هر دوی اینها در کنار هم برای کودک لازم است. بچهها باید با اسباب بازی شادی کنند و با کتاب بفهمند. راه تلفیقی این دو هم کتاب-اسباب بازی است که در کشور ما رواج چندانی ندارد. شیوه تبلیغ و عرضه کتاب با اسباب بازی فرق میکند. بنابراین برای اینکه بتوانیم نتیجه مطلوبتری چه در حوزه کتاب و چه در حوزه اسباب بازی بدست آوریم، بهتر است که نمایشگاهها را از هم جدا کنیم و اسباب بازیها را در روزهای دیگری غیر از روزهای نمایشگاه کتاب عرضه کنیم.
وی در پایان گفت: مشکل ما زیر بنایی است، باید خانوادهها تشویق شوند تا بخش دیگری از اقتصادشان را هم به خرید اسباب بازی اختصاص دهند.
مصطفی رحماندوست شاعر، نویسنده و مترجم کتابهای کودک و نوجوان در سال 1329 در همدان متولد شد. وی پس از اخذ مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، به عنوان کارشناس کتابهای خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد و سپس به عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدیر مسئول نشریات رشد، سردبیر رشد دانش آموز، سردبیر و پدیدآورنده سروش کودکان و نوجوانان به فعالیت خود ادامه داد. از جمله آثار این نویسنده پیشکسوت میتوان به «فرهنگ آسان: دانشنامه ویژه کودکان»، «فرهنگ ضربالمثلها: مجموعهای از ضربالمثلهای ایرانی»، مجموعه شعرهای «قصه پنج انگشت»، «بازی با انگشتها»، «کلاغه میگه قار قار»، «ببعی میگه بع بع» و «نازآوا» اشاره کرد.
نظر شما