دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۰
خوزستان سرزمینی چند فرهنگی است

اردشیر صالح‌پور در مراسم رونمایی از کتابش با عنوان «الیما‌ تندیس مفرغی شمی‌» گفت: همه استان‌ها دارای تنوع فرهنگی، ذوق و خلاقیت فراوانی هستند‌ که می‌تواند به توسعه فرهنگی در کشور کمک کند، این مناسبات چشمه‌های جوشان کوچکی ایجاد می‌کند و زمانی که این چشمه‌های جوشان به یکدیگر بپیوندد اتفاق خارق‌العاده‌ای در توسعه فرهنگ کشور رخ می‌دهد و متولیان فرهنگی باید‌ این فرصت را غنیمت بشمرند‌.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) مراسم رونمایی از کتاب «الیما‌ تندیس مفرغی شمی‌» نوشته دکتر اردشیر صالح‌پور عصر امروز دوشنبه (21 اردیبهشت‌) با حضور نویسنده‌ این کتاب و جمعی از علاقه‌مندان به حوزه کتاب و کتابخوانی در غرفه پایتخت کتاب ایران‌ برگزار شد.

اردشیر صالح‌پور در این مراسم گفت: خوزستان قابلیت‌هایی دارد که ما را به خودش جذب می‌کند. تا زمانی که در خوزستان هستیم قدر این منزلت‌ها را نمی‌دانیم. وقتی از آن دور می شویم می‌بینیم که سابقه 6 هزار ساله‌ای در تاریخ این استان نهفته است، بی‌منظور نیست. در واقع خوزستان‌ یک سرزمین چند‌فرهنگی است‌‌ و اقوام مختلف و ارزش‌های خاص خودش را دارد.

این نویسنده ادامه داد: به لحاظ طبیعی هم خوزستان با دارا‌بودن هشت‌رود پرآب، منابع زیر‌زمینی مختلف و خاک حاصلخیز دارای شرایط منحصر به فردی است. خوزستان دارای یک پیشینه تاریخی و یک تمدن 6 هزار ساله است. تمدن خوزستان دو هزار و 400 سال قبل از تمدن 2500 ساله ماست.
 
وی در ادامه به اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران اشاره کرد و گفت: در نمایشگاه فقط بحث عرضه و فروش کتاب مطرح نیست. باید در این نمایشگاه‌ به حمایت از نویسندگان، شاعران و دست‌اندرکاران حوزه کتاب توجه شود‌ و بحث‌های مربوط به آنها از جمله شعر‌ و داستان ادبیات‌ داستانی مورد توجه قرار گیرد. این حمایت‌ها از ناشران و نویسندگان‌ می‌تواند برای آنها ایجاد انگیزه کند‌ تا بتواند آثار بهتری را‌ در آینده تولید کند.

وی ادامه داد: باید امکاناتی فراهم شود که طی برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت خوزستان را در آسیا به عنوان یک استان عمده‌ در بحث کتاب و هم از نظر تاریخی به جهان معرفی کند.

صالح‌پور گفت: مسئولان فرهنگی در خوزستان تلاش زیادی کردند تا بتوانند امسال عزم فرهنگی را که در این استان وجود داشت به نمایش بگذارند‌. امیدوارم خوزستان بتواند مانند گذشته شایستگی‌های خود را در حوزه نشر نشان دهد‌. ما در استان خوزستان هنوز در مراحل مقدماتی هستیم و نتوانسته‌ایم نویسندگان استان را در سطح کشور یا جهان معرفی کنیم. باید در دراز‌مدت گام‌هایی برداریم تا بتوانیم به شأن و منزلت حقیقی وحقوقی خوزستان از نظر ارزش‌های فرهنگی و ادبی برسیم. امسال برای اولین بار در نمایشگاه کتاب دیدیم که در غرفه خوزستان‌ از نویسندگان بومی برای برگزاری کارگاه‌ها و نقد و بررسی کتاب‌ها‌ دعوت کردند که حرکت خوبی بود. ما هنوز در مراحل ابتدایی هستیم.

وی در ادامه برگزاری نمایشگاه کتاب را تریبون خوبی برای رشد و اعتلای ادب و هنر در استان خوزستان دانست و گفت: ما نباید در طول 11 ماهی که برای برگزاری این نمایشگاه‌ فرصت داریم‌ منتظر بمانیم و انتظار داشته باشیم که به‌طور انفجاری تمام تلاش‌ها و کوشش‌هایمان در این نمایشگاه نمایان شود. ما باید 11 ماه تلاش و پژوهش کنیم‌ تا بتوانیم در طول نمایشگاه کتاب حاصل آن را عرضه کنیم.
 
این نویسنده خوزستانی ادامه داد: همه استان‌ها قابلیت واحدی دارند و دارای تنوع فرهنگی زیاد و ذوق و خلاقیت فراوانی هستند‌ که می‌تواند به توسعه فرهنگی در کشور کمک کرده و سبب بروز مناسبات فرهنگی قوی در کشور می‌شود. این مناسبات چشمه‌های جوشان کوچکی ایجاد می‌کند و زمانی که این چشمه‌های جوشان به یکدیگر بپیوندد اتفاق خارق‌العاده‌ای در توسعه فرهنگ کشور رخ می‌دهد. متولیان فرهنگی باید‌ این فرصت را غنیمت بشمرند‌ و از آن استفاده کنند تا زمینه رشد، تقویت‌ و بالندگی‌ نویسندگان و دست‌‌اندرکاران حوزه نشر و افراد خلاق فراهم شود.

صالح‌پور‌ در ادامه به کتاب «الیما‌ تندیس مفرغی شمی»‌اشاره کرد و گفت:‌ این مجموعه در واقع پژوهشی در تاریخ‌ و هنر الیماییان است. این کتاب سومین جلد از این مجموعه است‌. در جلد‌های اول و دوم به ایلام به ویژه ایلام نو پرداخته‌ام. در جلد سوم نیز توضیحاتی درباره الیماییان‌ به مخاطبان داده‌ام. امیدوارم بتوانم جلد‌های چهارم و پنجم این مجموعه را نیز منتشر کنم.

وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه اتفاقات دقیق تاریخی از الیماییان در دسترس نیست، گفت: به‌طور کلی واژه الیما به معنی سرزمین کوهستانی و برگرفته از نام (عیلام)(نام قوم الیمائی) است که احتمالا از نژاد کهن سرزمین بختیاری و ساکنان دشت و کوهستان‌‌های ایذه و مسجد‌سلیمان کنونی بوده‌اند. نام «الیمایی‌» مشتق از نام عبری «عیلام‌»‌است که با واژه آشوری‌ـ بابلی، الامتو(سرزمین کوهستانی) تطابق دارد.

نویسنده این کتاب توضیح داد: بابلی‌ها قسمت مرتفع سرزمینی را که در مشرق‌ بابل قرار داشته الامتو یا الام یعنی کوهستان و شاید «کشور طلوع خورشید‌» یعنی مشرق‌ می‌نامیدند‌. کشور عیلام‌ شامل خوزستان و لرستان‌ امروزی، پشتکوه و کوه‌های بختیاری بوده است. واژه الیما به معنی سرزمین مرتفع است و این واژه به هیچ‌وجه دشت‌حاصلخیز شوشان را که دنباله طبیعی سرزمین پست میان‌رودان است دربرنمی‌گیرد. برخی باستان‌شناسان شباهت‌هایی بین عیلامی‌ها را با لولویی‌ها‌ که نژاد کوه‌نشین همسایه در شمال عیلام هستند محتمل می‌دانند.

صالح پور در پایان با بیان اینکه در این کتاب به بخشی از فرهنگ ناشناخته ایلام باستان اشاره شده است، گفت: پژوهش‌های این کتاب درباره ایلام باستان به همراه فرهنگ امپراطوری 224 هزار ساله هخامنشیان‌ و حکومت 150 ساله الیماییان است. درواقع الیماییان یک حکومت کاملا مستقل شهر‌نشین بوده‌اند که به صورت فدراتیو اداره می‌شده است. این کتاب دربردارنده یک دوره 150 ساله حکومت الیماییان است که عمدتا در خوزستان بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها