فیروز فاضلی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان گیلان گفت: اگر به تاریخ مراجعه کنیم میبینیم که بحث نشر در استان گیلان به سال 1250 هجری شمسی برمیگردد که اولین چاپخانههای سربی با عناوین «شرافت نشر» و «انزلی» در گیلان فعالیت میکردند.
فیروز فاضلی در این نشست ضمن تقدیر از دستاندر کاران و برگزار کنندگان بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که در اقدامی قابل تحسین این فرصت را به استانها دادند، گفت: اگر میخواهیم پیکرهای پیشرفت کند، باید تمام اجزای این پیکره هم با هم پیشرفت کنند. بنابر این استانها اگر پیشرفت کنند طبیعی است که یک ایران پیشرفته خواهیم داشت.
وی افزود: بحث نشر و کتاب هم همینگونه است؛ یعنی ما باید در زمینههای کوچک، یعنی در استانها ظرفیتها و دستاوردهای نشر را بسنجیم و آن را آسیبشناسی کنیم تا محاسن، معایب، اهداف و راهکارهای آن را بررسی و در نهایت بتوانیم در استان برنامههای لازم را اجرایی کنیم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان گیلان با تأکید بر توسعه متوازن ظرفیت استانها، گفت: بنابر این در جهت توسعه متوازن بحث نشر و کتاب در کشور، بحث استانها باید جدی گرفته شود و خوشحالم که امروز این چنین فرصتی به استان گیلان اختصاص پیدا کرده است. به این ترتیب است که در بدنهای به نام ایران اسلامی بطور متوازن توسعه خواهیم داشت.
فاضلی با اشاره به پیشینه استان گیلان در موضوع نشر، گفت: اگر به تاریخ مراجعه کنیم میبینیم که بحث نشر در استان گیلان به سال 1250 هجری شمسی برمیگردد که اولین چاپخانههای سربی با عناوین «شرافت نشر» و «انزلی» در گیلان فعالیت میکردند. یعنی از حدود 145 سال پیش فعالیتهای انتشاراتی در گیلان در جریان بوده است.
وی ادامه داد: جالب است بدانیم که از سالهای دور هر کسی که در عرصه تجارت در گیلان فعالیت میکرد، حتما در کارهای فرهنگ و به خصوص نشر هم مشارکت داشتند که بررسی آن راهکار خوبی را برای اقتصاد هنر امروز ما به دست میدهد. مثلا ما در همان سالها فردی به نام «حاجی رضا اسماعیل» معروف به «مطبعه» داشتیم که از رجال نامی استان گیلان بوده و بزرگترین چاپخانه را هم در شمال ایرن به نام « عروة الوثقى» تأسیس کرده بود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان گیلان با اشاره به اولین نشریات منتشر شده در استان گیلان نیز گفت: اولین مجلهای که در رشت منتشر شد، یک نشریه ارمنی زبان به نام «هاماییک» بود که در سال 1259 هجری شمسی منتشر میشد. همچنین بعد از دوران مشروطه که استان گیلان نقش تأثیرگذاری در آن داشته، اولین نشرهای که منتشر میشود، نشریه «خیرالکلام» متعلق به افسرالمتکلمین املشی بود که در سال 1325 منتشر میشد.
فاضلی در ادامه این نشست به ارائه آمار از ناشران و وضعیت نشر این استان پرداخت و گفت: درحال حاضر ما 130 ناشر در استان گیلان داریم که از این تعداد 39 ناشر بصورت فعال هستند و انتشارات «طاعتی» و «هدایت» به عنوان اولین ناشران گیلان در سال 1369 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفته است.
وی با اشاره به روندصعودی نشر در استان گیلان، افزود: ما در سال 1393 یک روند صعودی معنا داری را نسبت به سال گذشته داشتهایم بطوریکه در سال 1392 تعداد کتابهای منتشر شده در این استان 392 عنوان بوده؛ در حالیکه این عدد در سال 1393 بالغ بر 569 عنوان بوده که این ارقام حاکی از رشد 45 درصدی رشد نشر در استان گیلان دارد.
همچنین در این نشست، ضمن معرفی دانشنامه فرهنگ و تمدن گیلان، از سالها فعالیت استاد احمد سمیعی گیلانی، سردبیر نشریه علمی ـ پژوهشی نامه فرهنگستان و پدر ویراستاری ایران تقدیر شد.
نظر شما