شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۴
خرازی: خدمتگزار جامعه علمی هستم/فرهنگستان زبان با سرعت بالاتری معادل‌سازی کند

سیدکمال خرازی، در آیین رونمایی از کتاب «مبانی علوم اعصاب شناختی» با اشاره به لزوم افزایش سرعت در معادل‌سازی از سوی فرهنگستان علوم گفت: خدمتگذار جامعه علمی هستم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین رونمایی از کتاب «مبانی علوم اعصاب شناختی» نوشته مشترک برنارد بارس و نیکول گیج، با ترجمه دکتر سیدکمال خرازی عصر امروز با حضور دکتر سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از پژوهشگران حوزه روان‌شناسی در اندیشگاه کتابخانه ملی برگزار شد.
 
خرازی بیشتر اخلاق‌مدار است تا سیاست‌مدار
در این آیین، صالحی امیری خطاب به حاضران گفت: دکتر خرازی را می‌شناسید، اما در زاویه دید من ایشان بیش از آنکه سیاست‌مدار باشند، اخلاق‌مدارند. قبل و بعد از قدرت، این ویژ‌گی ‌ایشان تغییر نکرد، بلکه تقویت شد.
 
وی افزود: افرادی که از قبل از انقلاب با دکتر خرازی آشنایی داشتند، ثبات شخصیت ایشان را مورد تأکید قرار می‌‌دهند. بسیاری از دانشجویان خارج کشور از گرایش‌های دینی وی متأثر بودند.
 
وجهه اخلاقی به‌عنوان سرمایه‌ ماندگار
 صالحی امیری ادامه داد: در مراجعات متعددی که به محل کار ایشان داشتم، بار‌ها جمله «مبادا با آبروی کسی بازی کنیم» را شنیده بودم. در طول چند دهه فعالیت، تنها عامل بقاء در نظام، وجهه اخلاقی به‌عنوان سرمایه‌ ماندگار است.  
 
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به ارتباط قدرت و علم گفت: برخی معتقدند که بین علم و قدرت رابطه‌‌ای وجود ندارد، اما دکتر خرازی از معدود افرادی است که وجهه علمی ایشان بر وجهه سیاسی‌شان برتری دارد.
 


برگزاری 155 نشست تخصصی در سال 93
رئیس پیشین کمیته اجتماعی شورای عالی امنیت ملی در ادامه تصریح کرد: ایشان بار‌ها با حرارت و شور‌ خاصی از مباحث حوزه علوم شناختی صحبت می‌کردند، بنابراین طی مشورت با معاونان کتابخانه تصمیم گرفتیم تا قدمی در راه پژوهشگاه دکتر خرازی برداریم و جایی در کتابخانه ایشان داشته باشیم.
 
نویسنده کتاب «مهاجرت نخبگان» افزود: مجموعه کتابخانه ملی و مرکز اسناد، با دو بال در حوزه‌های کتابداری و ارائه خدمات این بخش و بال علمی و فرهنگی فعالیت می‌کند. براساس رویکرد دوم، به دنبال تقویت اندیشه فرهنگی در جامعه هستیم و سال گذشته 155 نشست تخصصی در حوزه نقد و بررسی کتاب برگزار کردیم.
 
علوم‌شناختی در کشور ما یک دانش نو است
در ادامه این آیین، دکتر سیدکمال خرازی، با اشاره به صحبت‌‌های صالحی امیری گفت: چیزی ندارم جز اینکه خواهان خدمتگزاری به جامعه علمی هستم و فکر می‌کنم سهمی در معرفی رشته علوم‌شناختی داشته‌ام.
 
وی درباره چیستی رشته علوم شناختی و اهمیت آن اظهار کرد: علوم‌شناختی در کشور ما به‌عنوان یک دانش نو مطرح است که نیازمند فعالیت بیشتر دانشمندان کشورمان در این حوزه هستیم.
 
خرازی ادامه داد: علوم‌شناختی، مغز انسان را مورد مطالعه قرار می‌دهد و به عبارتی دیگر به دنبال پاسخ به چگونگی عملکرد مغز انسان است تا به کارکرد‌های شناختی مانند تفکر،  آگاهی و حافظه پاسخ دهد.
 
وزیر خارجه پیشین کشورمان افزود: سال‌‌ها دسترسی به مغز انسان ممکن نبود و روان‌‌شنا‌سان کارکرد‌های مغز را با نظریات انتزاعی تفسیر می‌کردند، اما امروزه با توجه به پیشرفت‌های علمی و فناوری با کمک دستگاه‌‌‌هایی مانند ام آی آر دانشمندان می‌توانند کارکرد مغز را در حین فعالیت بررسی کنند.
 
تأثیر علوم شناختی در زندگی بشر
وی گفت: با توجه به شناخت تأثیر علوم شناختی در زندگی بشر، کشور‌ها با سرمایه‌گذاری‌های کلان، پژوهش‌های گسترده‌ای را انجام می‌د‌هند. به‌عنوان نمونه آمریکا سال گذشته پروژه‌ای را در این زمینه راه‌ا‌ندازی کرد.
 
خرازی با اشاره به ویژگی‌های منحصر به‌فرد مغز ادامه داد: مغز مانند یک پردازشگر رایانه‌ عمل می‌‌کند و بر همین اساس اطلاعات جدیدی را می‌سازد.
 
مترجم کتاب «روان‌شناسی تربیتی: اصول و کاربرد آن» با اشاره به اهمیت شناخت علوم شناختی در کشور اظهار کرد: ساختن سامانه‌های آموزش و پرورش، نحوه رشد مغز کودکان، نحوه ارزیابی مسائل اجتماعی و همه مسائلی که در زندگی انسان مطرح می‌شوند، در صورت شناخت مغز دیدگاه جهانی وسیعی پیدا خواهیم کرد. بنابراین اهمیت علوم‌شناختی در سطح بین‌الملل و به دنبال آن در کشور ما مطرح شده است.
 
آغاز به‌کار ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی
وی درباره جایگاه علوم شناختی در ایران گفت: تلاش‌های خوبی در حوزه معرفی علوم شناختی صورت گرفته است. در سه سال گذشته سندی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید تا رشته علوم شناختی در کنار علوم دیگر مانند فناوری‌اطلاعات، هوا و فضا و نانو مطرح شود. این سند به تصویب رسید و ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی آغاز به کار کرد.

مترجم کتاب «روان‌شناسی شناختی برای معلمان» افزود: ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، به دنبال توسعه این رشته است. در این مسیر نیز از رساله‌ها و پژوهش‌ها مدرسان حمایت و دانشجویان این رشته را بورسیه می‌کند.
 
خرازی با اشاره به تدوین کتاب‌های درسی رشته علوم شناختی نیز اظهار کرد: برنامه‌های درسی و مقطع دکترای این رشته در وزارت‌ علوم تحقیقات و فناوری به تصویب رسیده است.
 


تولید درسنامه، نیاز حوزه علوم شناختی
عضو هیأت علمی دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران ادامه داد: یکی از نیاز‌ها در حوزه علوم شناختی، علاوه بر تربیت نیروی انسانی، تولید درسنامه بود، چراکه اغلب از منابع خارجی برای تدریس این رشته استفاده می‌شود. ویراست دوم «مبانی علوم اعصاب شناختی» سال 2014 از سوی دو تن از دانشمندان صاحب‌نام در حوزه علوم‌شناختی یعنی دکتر برنارد بارس و نیکول گیج نوشته شد.

وی در ادامه درباره اهمیت معادل‌سازی در حوزه نشر دانشگاهی گفت: تدوین کتاب‌های درسی و پیدا کردن معادل‌‌‌های مناسب، وظیفه بسیار مهمی است. متأسفانه در کشور ما در حوزه‌های تخصصی چندان به این موضوع توجه نمی‌شود و واژگان اصلی و انگلیسی به‌کار گرفته می‌شود.
 
خرازی تصریح کرد: معادل‌یابی، موجب تقویت زبان می‌شود. از فرهنگستان زبان و ادب فارسی می‌خواهیم با سرعت بیشتری به معادل‌سازی بپردازد.
 
تحول زندگی انسان با همگرایی علوم
رئیس هیات امنای پژوهشکده علوم شناختی ادامه داد: علوم‌شناختی مانند نانو با فناوری ‌تبدیل خواهد شد، مانند ایجاد رابطه بین مغز و ماشین، چراکه مغز انسان دستگاه سیگنال‌ساز است. از طریق همین سیگنال‌‌ها دانشمندان موفق به ساخت دستگاهی شده‌اند که با کمک آن افراد فلج به‌وسیله یک دست مصنوعی عمل کنند. همین‌طور کلاهی ساخته شده که براساس آن فرمانده می‌تواند فکر سرباز را بفهمند. تلپاتی نیز چیزی غیر از  انتقال سیگنال‌‌های مغز نیست.
 
وی در پایان اظهار کرد: پیش‌بینی کرده‌اند با همگرایی دانش علوم‌شناختی، نانو، فناوری اطلاعات، علوم‌شناختی و زیست فناوری، زندگی انسان تا پایان قرن حاضر متحول شود.   
        
آیین رونمایی از کتاب «مبانی علوم اعصاب شناختی» نوشته دکتر برنارد بارس و نیکول گیج، با ترجمه دکتر سیدکمال حرازی، بعدازظهر امروز در اندیشگاه مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور دکتر سیدرضا صالحی امیری برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها